Javascript is required
20211104 - In 4 stappen grip op uw cyberrisico’s

In 4 stappen grip op uw cyberrisico’s

Financiële schade, verstoring van de bedrijfsvoering, reputatieschade, beschadigde klantrelaties, boetes: Uw organisatie kan behoorlijk te lijden hebben onder de negatieve gevolgen van een cyberaanval. Bent u op zulke gebeurtenissen voorbereid?

In dit artikel leggen we uit hoe het inschatten van cyberrisico’s voor uw bedrijf u helpt bij het definiëren van een passende, risico-gebaseerde cybersecurity-aanpak.

Ook uw organisatie loopt risico op een cyberaanval

Omdat de gevolgen meestal ingrijpend zijn, zien managers cyberrisico wereldwijd als één van hun topprioriteiten. Wanneer uw organisatie gebruik maakt van IT-systemen, loopt ook u cyberrisico. U dient dan aandacht te besteden aan cyberbedreigingen zoals ransomware, phishing en DDoS-aanvallen en de zwakheden in uw IT-systemen om de continuïteit van uw bedrijf te kunnen waarborgen.

Weet u welke cyberrisico’s u op dit moment loopt?

Verandert er iets in uw bedrijf, dan beweegt uw risicolandschap met u mee. Zo heeft een nieuwe koers van uw organisatie invloed op de risico’s die u loopt.

Dat geldt ook voor cyberrisico, want cyberrisico is een bedrijfsrisico op het digitale domein. Daarmee is het een onderdeel van het standaard operationeel risicobeheer van een organisatie.

Net zoals bij andere bedrijfsrisico’s kunnen er mettertijd nieuwe bedreigingen ontstaan. Er kunnen nieuwe zwakheden in uw IT-systemen gevonden worden en de maatregelen die u ooit nam om een cyberrisico te mitigeren kunnen hun relevantie verliezen.

Inventariseer uw cyberrisico’s daarom regelmatig. Door minstens éénmaal per jaar aandacht te besteden aan dit onderwerp zet u een grote stap in het weerbaarder maken van uw organisatie.

In deze 4 stappen krijgt u zicht en controle op uw cyberrisico’s

1. Verkrijg inzicht in uw systemen

Een belangrijke stap is het inzichtelijk maken van de systemen die door de organisatie gebruikt worden. U dient immers te weten wat u moet beschermen alvorens u dit kunt beschermen. In het artikel ‘Cyberkwetsbaarheden, bouw aan sterke IT-systemen’ leggen we uit waarom dit belangrijk is, hoe u uw systemen inzichtelijk kunt maken, en hoe u de zwakke plekken van uw IT-systemen kunt identificeren.

2. Definieer welke assets voor uw bedrijf de hoogste waarde hebben

Nu u inzicht heeft in uw IT-systemen, bepaalt u welke systemen de grootste risico-omvang met zich meebrengen. Dit zal voor iedere organisatie verschillen maar u kunt zich voorstellen dat een e-commerce-bedrijf zwaarder leunt op de webshop en dat een productiebedrijf zwaarder leunt op de systemen die de productie ondersteunen.

U, uw IT-professionals of uw externe experts dienen met de verschillende afdelingen in uw bedrijf in gesprek te gaan om zo een goed beeld te krijgen van de processen die als meest waardevol worden beschouwd en van waar uw risico’s liggen.

3. Verkrijg inzicht in uw dreigingslandschap

In het artikel ‘Threat Intelligence: Essentiële tips voor het MKB’ duiken we de wereld van dreigingslandschappen in en geven we handvatten voor het opstellen van uw eigen dreigingslandschap. Cybercriminelen kunnen verschillende motivaties hebben om u aan te vallen. Zo kan dit politieke of financiële redenen hebben. Het reilen en zeilen van deze criminelen bepaalt uw dreigingslandschap. Door uw dreigingslandschap te leren begrijpen, weet u waarom u potentieel een interessant doel bent en weet u wat een cyberrisico voor u vormt.

4. Bepaal hoeveel risico u wilt lopen en tref passende maatregelen

Nu uw beeld van uw IT-landschap en cyberbedreigingen steeds scherper wordt, is het belangrijk om met uw cyberexperts of IT-dienstverleners te spreken. U kunt uw bevindingen delen en de expertise van uw experts gebruiken om tot een passende cybersecurity-aanpak te komen.

Uw IT-landschap, de zwakke plekken in uw systemen, uw kritieke assets en uw dreigingslandschap vormen de leidraad van dit gesprek. Ook is het belangrijk om na te gaan wat de risicotolerantie van uw bedrijf is. Neemt u risico of gaat u liever het risico uit de weg? Uiteraard is de risicotolerantie erg afhankelijk van de mogelijkheden en kosten van eventuele maatregelen.

Naarmate u steeds meer ervaren raakt met deze stappen, kunt u kijken naar volwassen securitynormen en best practices die u de handvatten geven voor het systematisch identificeren, beoordelen en behandelen van cyberrisicos’s. U kunt bijvoorbeeld van IRAM2 of NEN-ISO/IEC 27005:2018 gebruik maken.

Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?

Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.

Cyber Veilig & Zeker

Volledige cybersecurity voor zakelijk Nederland

Het cybersecurity-pakket Cyber Veilig & Zeker helpt zakelijk Nederland met complete cyberbescherming. Minder cyberrisico’s, geen eigen kennis nodig en aanvullend op jouw huidige IT.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden