
Aantal bedrijven getroffen door cyberaanval gestegen tot 45%
Het percentage bedrijven dat – los van de oorlog die momenteel speelt – te maken kreeg met een cyberaanval is in 2022 gestegen. Waar het percentage getroffen bedrijven in 2021 29 procent was, steeg die in 2022 naar 45 procent. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2. Zij onderzochten 233 zakelijke klanten die eind- of medeverantwoordelijk zijn voor de cybersecurity van hun bedrijf.
Digitalisering en professionalisering van cybercriminelen zorgt voor meer cyberaanvallen
Het feit dat er sinds 2021 meer cyberaanvallen plaatsvinden, heeft met twee zaken te maken. Allereerst ontstaat er door de toenemende digitalisering een groter aanvalsoppervlak voor cybercriminelen. Combineren we dit met de enorme professionalisering van cybercriminelen, dan is het plots te verklaren dat het aantal cyberaanvallen met 16 procent is toegenomen sinds 2021.
Echter, naast deze twee oorzaken spelen ook de geopolitieke spanningen een grote rol. Zo zorgt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ook voor een verhoogd cyberrisico voor Nederlandse bedrijven. Bastiaan van Nunen, Managing Director bij cybersecurity-aanbieder MMOX, vertelt er het volgende over. “Bovenop de structurele toename in cyberaanvallen zagen we in de aanloop naar de escalatie van het conflict een duidelijke piek. Dit was nog voordat het grote publiek via het nieuws hoorde welke kant het in Oekraïne op zou gaan.”
Andere bronnen bevestigen deze conclusies
Het beeld dat Van Nunen schetst wordt door andere bronnen bevestigd. De Nederlandse politie registreerde in 2021 zo’n 14.000 gevallen van cybercriminaliteit, een toename van een derde in vergelijking met 2020 en een verdriedubbeling in vergelijking met 2019. Het Agentschap voor de Cyberveiligheid ENISA constateert ook op Europees gebied een toename in cyberaanvallen over de afgelopen twee jaar.
Ook blijkt uit het onderzoek van ABN AMRO dat specifiek het grootbedrijf vaak wordt getroffen door cyberaanvallen; 63 procent van de respondenten uit deze categorie – gedefinieerd als bedrijven met een jaarlijkse omzet hoger dan tien miljoen euro – kwam eerder in aanraking met cybercrime, waarvan 22 procent in 2022. Maar de schade blijft niet beperkt tot alleen het grootbedrijf.
Ook kleinere bedrijven vaker getroffen door cybercriminelen
Het onderzoek wijst uit dat ook kleinere bedrijven alert moeten blijven. Ook daar steeg het aantal cyberincidenten aanzienlijk. Het percentage cyberaanvallen onder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) lag in februari 2022 op 32 procent. Vergelijk dit met 13 procent in april 2021 en de conclusie is dat cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt. ABN AMRO’s onderzoek toont ook aan dat het midden- en kleinbedrijf (mkb) te maken kreeg met een stijging in cyberaanvallen.
Van Nunen ziet een duidelijke trend: niet alleen grote bedrijven worden slachtoffer van cybercriminaliteit. En daar ligt volgens hem een duidelijke strategie bij cybercriminelen aan ten grondslag: “Een groep cybercriminelen zal liever een paar honderd kleine bedrijven aanvallen met een kleinere opbrengst en een kleinere pakkans dan een handvol grote bedrijven die al in een verhoogde staat van alertheid zijn.”
Meer cijfers over cybersecurity
Bent u benieuwd naar meer informatie en cijfers over cybersecurity van 2022? Lees alle uitkomsten van het cybersecurity-onderzoek van ABN AMRO en ontdek waarom het raadzaam is om zo snel mogelijk maatregelen tegen cybercriminaliteit te treffen.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.