Voordelen en risico’s van werken in de cloud

De cloud is al sinds decennia in opmars en clouddiensten worden voor vele doeleinden gebruikt. Denk aan vertalen, presenteren en bestanden delen. Het is zelfs waarschijnlijk dat u – misschien zonder het te weten – al in de cloud werkt, want zowel in het bedrijfsleven als privé zijn veel diensten al op cloudtechnologie gebaseerd.
Gebruikt u Zoom voor online vergaderen? Of Microsoft 365 voor Office-Apps zoals Word, Excel en PowerPoint? Verstuurt en ontvangt u mail met Gmail of slaat u bestanden op in Microsoft OneDrive of Dropbox? Dan werkt u al in de cloud. U gebruikt IT-diensten via het internet. Zou u als ondernemer inzetten op de cloud? Dat hangt ervan af. Bepaal eerst welke diensten u naar de cloud zou willen brengen en of de mogelijkheden overeenkomen met uw bedrijfsdoelstellingen. Weeg, voor een weloverwogen beslissing eerst de voordelen en risico’s van werken in de cloud tegen elkaar af.
Voordelen van werken in de cloud
- De bovengenoemde programma’s worden allemaal aangeboden als Software as a Service (SaaS). Dat betekent dat u online werkt en dat de applicatie en uw bestanden worden opgeslagen op externe cloudservers. U hoeft ze dus niet meer per se op uw eigen computers of servers te bewaren. De applicaties nemen minder schrijf- en werkgeheugen in beslag en zijn altijd actueel, want de cloud-provider neemt het onderhoud van u over. U kunt uw bestanden gemakkelijk met collega’s, klanten en zakenpartners uitwisselen en ze zijn beschermd tegen verlies door een technisch defect.
- U kan overal en altijd online altijd bij uw applicaties en bestanden, onafhankelijk van welk apparaat u daarvoor gebruikt. Het biedt u veel flexibiliteit: u kunt een mail vanaf uw laptop versturen en later op uw smartphone het antwoord bekijken. Of u werkt op uw PC thuis een presentatie uit en toont die later op uw tablet tijdens een bespreking op kantoor.
- Heeft u op een bepaald moment meer opslagruimte of minder gebruikerslicenties nodig, dan kan u die resources snel en vooral makkelijk op- en afschalen. Dat bevordert groei en bespaart kosten.
Risico’s van werken in de cloud
- Toch zijn er ook nadelen verbonden aan de cloud en ze hebben bijna allemaal met de veiligheid van uw vertrouwelijke informatie te maken. Zo bent u aangewezen op een stabiele internetverbinding en een veilige inlogprocedure. Kent of steelt iemand uw login-gegevens, dan heeft die persoon als het ware de sleutel tot uw informatie in handen.
- Bovendien vertrouwt u uw data toe aan één of meerdere dienstaanbieders. Dat maakt het gegevensbeheer complexer: Het wordt voor u moeilijker om vast te stellen waar ter wereld uw gegevens zich bevinden, volgens welke normen de datacenters van de serviceaanbieder(s) gecertificeerd zijn en welke privacywetgeving van toepassing is. Dat is voor uw bedrijf een belangrijk aandachtspunt in het kader van de gegevensbescherming in de EU (AVG). Alles wat ondernemers moeten weten over de AVG wet.
- Ook wordt het moeilijker om in te schatten hoe die datacenters fysiek beveiligd zijn en wie uiteindelijk over de veiligheidsmaatregelen beslist (want misschien is uw serviceaanbieder een tussenpartij en niet de eigenaar van het datacenter). Hoe meer partijen er betrokken zijn, hoe complexer het vaak is, wie er voor de bescherming van uw gegevens in de cloud verantwoordelijk is.
Weeg de voordelen en nadelen dus zorgvuldig af. Zorg dat u als eigenaar van de data weet wie waarvoor verantwoordelijk is en neem zelf de verantwoordelijkheid door uw cloud veilig in te richten. Met de juiste afspraken en SLA’s is de cloud voor veel ondernemers een veilig alternatief.
Zelf cybermaatregelen treffen of fraude melden?
Ongeveer 1 op de 5 ondernemers krijgt te maken met cybercriminaliteit. Zo’n cyberincident kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering, klanten, leveranciers of reputatie. Het treffen van passende maatregelen is daarom van belang voor elke onderneming.
- Leer meer over de 4-in-1-cyberoplossing Cyber Veilig & Zeker en verlaag jouw cyberrisico's.
- Bekijk slimme tools, handige artikelen en cyberwebinars op onze Veilig ondernemen-pagina.
- Meld fraude bij ons, ook bij twijfel, waarna onze helpdesk je direct verder helpt.