Javascript is required
ABN AMRO

Marktonderzoek detachering, 5 jaar later

Dit nieuwe onderzoek naar de detacheringsmarkt kent weer grofweg vijf doelen: Een schatting maken van de hoeveelheid detacheerders in Nederland. Het in kaart brengen van kenmerken en de werkwijzen van de verschillende detacheerders. Het in kaart brengen van kenmerken van de gedetacheerden. De invloed van wet- en regelgeving op het functioneren van detacheerders. en het inventariseren van de bijdrage van detacheerders aan de maatschappij.

Belangrijkste highlights uit dit rapport

In 2022 was tussen de 1,6 en 2% van de werkende Nederlandse beroepsbevolking werkzaam als gedetacheerde, tegen 1,6 % in 2017. Zowel de werkzame beroepsbevolking als het aantal gedetacheerden is sterk gegroeid tussen 2017 en 2022. Met name in de sectoren bouw en infra, overheid, industrie, energie en installatie en de gezondheidszorg worden gedetacheerden geplaatst. De belangrijkste redenen om gedetacheerden in te huren zijn nog steeds dat ze flexibel en veelal jong en hoog opgeleid zijn. Ze kunnen direct en tijdelijk worden ingezet en hun vaak specialistische kennis is bovendien up-to-date, mede doordat ze via het detacheringsbureau de beschikking hebben over een relatief hoog opleidingsbudget. Ten opzichte van het vorige onderzoek zien we onder meer de volgende opvallende ontwikkelingen:

  • Een relatief sterke daling in het aantal detacheerders die tussen 10 en 50 mensen bemiddelen. Voor een deel zal consolidatie daar een verklaring voor zijn. Voor een ander belangrijk deel is het zo dat schaalgrootte in bijna elke sector belangrijker wordt.
  • De uurtarieven zijn gestegen ten opzichte van 2017. Dit is enerzijds logisch omdat de laatste jaren de kosten van arbeid flink zijn gestegen. Anderzijds is het bijzonder, omdat de sector jarenlang niet in staat is geweest om de tarieven te verhogen. Deze ontwikkeling is iets van de laatste 2 jaar.
  • Opvallend is tot slot de sterke groei in trainingen gericht op communicatievaardigheden en competentiemanagement en externe coaching tussen 2017 en 2022, terwijl er een afname is in vaktechnische trainingen. Dit ondersteunt de stelling dat intermenselijke vaardigheden voor professionals steeds belangrijker worden.

Omzet van de sector gestegen naar 10 miljard euro

Die totaal gerealiseerde omzet van de detacheringsbureaus door middel van het detacheren van personeel, kwam in 2022 uit op 10 miljard euro (dat is het midden van een schatting tussen 8 en 12 miljard euro). In 2017 bedroeg de geschatte totale omzet van de detacheringsbureaus 6,24 miljard euro. In 2017 realiseerde 6% van de bedrijven een omzet van meer dan 50 miljoen euro. Samen waren zij toen goed voor 55% van de totale omzet. In 2022 realiseerde 7% van de bedrijven meer dan 50 miljoen euro omzet, maar waren zij samen nog goed voor 32% van de totale omzet. Vooral de groepen tussen 10 en 20 miljoen euro en tussen 20 en 50 miljoen euro omzet zijn in belang gegroeid, van samen 31% in 2017 naar samen 55% van de totale omzet in 2022. Dit is mede een gevolg van hun toegenomen aantallen.

Waar zijn detacheerders actief?

De top 5 sectoren waarin de meeste detacheringsbureaus gespecialiseerd zijn, is als volgt. Allereerst de al genoemde bouw en infra sector met 36% van de onderzochte bedrijven. Vervolgens de overheid met 33%, en dan de industrie-, energie- en installatie-sectoren en de gezondheidszorg met elk 25%.

De toegevoegde waarde voor de opdrachtgever

Detacheerders bieden op verschillende terreinen diensten en toegevoegde waarde die het voor opdrachtgevers interessant maken om van hun personeel gebruik te maken. Als belangrijkste reden voor het inhuren van hun personeel door opdrachtgevers noemt 54% (46% in 2017) van de bureaus ‘het bieden van flexibiliteit’. Het ‘leveren van specifieke kennis’ is een sterke tweede met 51% (21% in 2017, dus een enorme toename van het belang van deze reden). Flexibiliteit en kennis zijn dus de onderscheidende kenmerken voor opdrachtgevers om voor gedetacheerden te kiezen. Dat komt overeen met de zaken die het werk voor de gedetacheerde interessant maken, zoals afwisseling van werkzaamheden en hoge opleidingsbudgetten.

Opvallend is ook de enorme toename in ‘het bieden van continuïteit bij opdrachtgevers’ die als meerwaarde nu met 39% op de derde plaats staat, terwijl die in 2017 nog maar 1% was. De bedrijfseconomische reden waarom opdrachtgevers gedetacheerden inhuren, is met name het verrichten van tijdelijke, specialistische werkzaamheden. Van de gedetacheerden wordt 29% (45% in 2017) om deze reden ingehuurd. De invulling van schaarse functies (17% in 2022 tegen 24% in 2017) en extra ondersteuning tijdens drukte - het zogeheten ‘piek en ziek’- (19% tegen 22% in 2017) zijn andere belangrijke redenen.

Meer informatie

Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport: Marktonderzoek detachering.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport: De detacheringsbranche in beeld.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees meer sectoroverstijgende artikelen

Naast de ontwikkelingen en kansen die zich in specifieke sectoren voordoen, zijn er ook volop actuele zaken die effect hebben op alle sectoren. Van klimaatbeleid en verkiezingen tot personeelstekorten en grondstoffenprijzen.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Bedrijf duurzaam laten groeien

Ook bezig met het verduurzamen van het bedrijf? Hier vind je volop advies, financiering, netwerken en kennis over de transitie naar een duurzamere economie. Onze experts denken graag mee met jouw duurzaamheidsuitdaging.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden