
Ondernemen in een kantelende wereld van werk
Deze publicatie opent met een visie over het belang van specialisatie binnen uitzenden en detacheren en de impact van de CSRD wetgeving. Vervolgens komt de Flexnieuws TOP 100 in beeld: de cijfers en analyses. Hierna twee artikelen over de Nederlandse MSP-markt en het verschil tussen generieke uitzenders versus specialisten. Afgesloten wordt met twee interviews over het belang van de mens binnen je bedrijf en over de mens achter de match.
Download het complete rapport
Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport 'Ondernemen in een kantelende wereld van werk'.
(Zie je geen download of kun je het rapport niet downloaden? Upgrade de browser naar de meest recente versie.)
Het belang van specialisatie
De grote generieke bureaus leveren elk jaar opnieuw een stukje van de markt in. De econoom Wim Davidse verklaart dat uit het feit dat deze bureaus er nog steeds primair voor de grote inleners zijn. “Grote aantallen tegen lage marges omzetten wordt steeds moeilijker op een krappe arbeidsmarkt. Ze concurreren niet alleen met elkaar, maar ook met hun opdrachtgevers! En de behoefte aan dat vaak wat lager opgeleid personeel wordt langzaam maar zeker kleiner. Kijk wat er gebeurt met de grote generieke spelers die ook in het lijstje staan: op een paar uitzonderingen na`. Ja, ook Young Capital, dat is tien jaar lang geëerd en geroemd, maar is feitelijk een groot generiek bureau met een mooie studentenuitstraling. Als je wilt groeien en mooie marges wilt verdienen, dan is het platte, generieke uitzenden echt passé.”
De impact van CSRD
De duurzaamheidsverplichting voor bedrijven zal de komende jaren worden verankerd in allerlei wet-en regelgeving. Neem de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive, de duurzaamheidsrapportageverplichting vanuit de Europese Unie, die deel uitmaakt van het bredere ESG-concept. Vanaf 1 januari dit jaar zijn de eerste grote – beursgenoteerde bedrijven aan de beurt, en een jaar later, op de eerste dag van 2025 ook alle andere grote organisaties. Bijvoorbeeld wanneer je meer dan 250 werknemers in dienst hebt. Het jaar erop volgt het midden- en kleinbedrijf. The noose is tightening, zegt Mesters en hij maakt daarbij illustratief het gebaar van een denkbeeldig strak aangespannen strop. “Ik laat dat tijdens presentaties ook altijd zien: je komt er gewoon niet meer mee weg als je er te weinig mee doet. Zowel op CSRD-gebied als investeren in menselijk kapitaal, feitelijk de ‘S’ binnen ESG.”
De Flexnieuws top 100: Randstad, de Traditionele Vier en vooral de rest
Randstad was in 2023 wederom veruit het grootste flexbureau van Nederland. Met een omzet van 3,195 miljard euro bleven zij de nummer 2 HeadFirst Group Nederland ver voor. Die groep groeide in 2023 met een enorme 17,3% naar 2,259 miljard euro, waar Randstad in Nederland juist de omzet met 9,4% zag krimpen. Zo daalde het Nederlandse marktaandeel van de Randstad-groep dus van 8,1% in 2022 naar 6,9%. Ook de andere aloude, gevestigde namen – RGF Staffing, ManpowerGroup en Adecco Group, samen met Randstad de Traditionele Vier – hadden het moeilijk in 2023: allemaal zagen zij hun Nederlandse omzet een beetje tot stevig krimpen. De flexbureaus in de FlexNieuws TOP 100 groeiden in 2023 samen 4,9%, dus minder dan de totale flexbranche (zoals gezegd, 6,1%), en dat relatief lage groeitempo was vooral een gevolg van de Traditionele 4. De overige 96 in onze TOP 100 groeiden samen met 9,8%, duidelijk harder dan de flexbranche als geheel.
Vraag naar bredere MSP-dienstverlening
In ruim twee decennia is de rol van MSP’s uitgegroeid van puur administratie en (directe) kostenbesparing voor de opdrachtgever (MSP 1.0) naar alles omvattend leveranciersmanagement en integraal talentbeheer voor de klant (MSP 4.0). (Uit: MSP onderzoeksrapport editie 2022/23). Voorheen schakelden (grote) organisaties een MSP in om bij de inhuur van externen te zorgen voor compliancy (voldoen aan wet- en regelgeving), transparantie en kostenbeheersing (-besparing). “Dat zijn nu hygiënefactoren. Wat daar vooral is bijgekomen is het vinden en binden van de juiste talenten” stelt Violet Wolbers (Randstad Sourceright) in een interview met ZiPconomy. Dat is een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen corporates, ook middelgrote organisaties vragen daardoor meer om MSP-dienstverlening. Arco Elsman (HeadFirst Group) zei in een eerder interview met ZiPconomy hierover: “(Ook kleinere) organisaties zetten nu een MSP in om de markt te ontsluiten (schaarse kandidaten vinden), voor het ontzorgen van de hiring managers en kostenefficiënt personeel in te huren.”
Meer informatie
Lees alle feiten en ontwikkelingen in het rapport 'Ondernemen in een kantelende wereld van werk'.
(Zie je geen download of kun je het rapport niet downloaden? Upgrade de browser naar de meest recente versie.)
Lees meer sectoroverstijgende artikelen
Naast de ontwikkelingen en kansen die zich in specifieke sectoren voordoen, zijn er ook volop actuele zaken die effect hebben op alle sectoren. Van klimaatbeleid en verkiezingen tot personeelstekorten en grondstoffenprijzen.