Javascript is required

Bouwers dubbel geraakt door stijgende materiaalprijzen

Madeline Buijs

De hoge prijzen voor bouwgrondstoffen zijn het gesprek van de dag. Vooral de prijzen voor staal en bewerkt hout rijzen de pan uit. Dit is geen goed nieuws voor bouwbedrijven die hier vroeg of laat mee te maken krijgen.

Het kan de marges van bouwers onder druk zetten, omdat in aanbestedingen nog geen rekening is gehouden met deze plotselinge stijging van de prijzen. Op de langere termijn kan dit ook de consument raken, want duurdere grondstoffen drijven uiteindelijk de bouwkosten van nieuwe woningen op. Nieuwbouwwoningen worden dan nog duurder dan ze al zijn.

Nu ik deze twee alinea’s schrijf, heb ik het gevoel terug te zijn in begin 2019 toen de stijgende bouwkosten ook het gesprek van de dag waren. Toen was sprake van hoogconjunctuur in de bouw en had de bouwsector nog harder kunnen groeien als de kosten niet zo hard waren gestegen. Ook eerdere periodes van sterk stijgende bouwkosten vonden allemaal plaats tijdens hoogconjunctuur. Zo stegen de bouwkosten in 2006 en 2007 hard, toen de bouwproductie met respectievelijk 2,8 en 6,8 procent steeg.

Nu is de economische situatie heel anders. De bouwproductie kromp in 2020 met 0,8 procent en in de eerste twee maanden van 2021 met 4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit is niet echt hoogconjunctuur te noemen. En toch stijgen de bouwkosten hard. Dit heeft te maken met de sterke wereldwijde vraag naar bepaalde producten zoals hout en het feit dat vorig jaar de productie is teruggeschroefd in afwachting van een sterke terugval van de bouwproductie. Die vervolgens niet kwam.

De stijgende bouwkosten kunnen in de huidige economische situatie extra hard aankomen bij bouwbedrijven. Het kan leiden tot minder omzet omdat het aantal bouwprojecten terugloopt en hogere kosten omdat materialen duurder worden. Hierdoor komen de marges extra onder druk. Het is voor bouwbedrijven te hopen dat deze situatie niet te lang duurt.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 6 mei 2021

Over de auteur

Madeline Buijs was sectoreconoom Bouw en Real Estate bij ABN AMRO. Zij publiceerde en presenteerde analyses over recente economische ontwikkelingen in deze twee sectoren.

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden