Javascript is required

CSRD in bouw & techniek: niet langer wachten

Vanaf 2025 worden meer bedrijven verplicht te rapporteren over hun impact op milieu (environment), maatschappij (social) en bestuur (governance) door de CSRD-wetgeving. Hoewel dit op het eerste gezicht vaak een uitdaging lijkt, biedt het ondernemers ook enorme kansen.

Afgelopen jaar hebben grotere bedrijven in de bouw-en technieksector zich voorbereid op de CSRD wetgeving. De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht bedrijven om hun duurzaamheidsinformatie transparanter te maken en streeft naar betere kwaliteit van deze informatie. Het uitiendelijk doel van de CSRD is om de transitie naar een duurzame economie te ondersteunen. Ook veel kleinere bedrijven hebben afgelopen jaar al informatie moeten leveren. De grotere bedrijven moeten namelijk rapporteren over hun impact op de hele waardeketen, waar kleinere onderdeel van uitmaken.

Meer dan alleen een administratieve last

CSRD is meer dan alleen een administratieve verplichting. Het biedt de kans om je als ondernemer te onderscheiden. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in een wereld waar klanten, leveranciers en partners hogere eisen stellen op dit gebied. Door te voldoen aan de CSRD, kun je niet alleen juridische risico’s vermijden, maar het helpt je ook om je te profileren als een innovatieve, duurzame speler. Denk aan energiezuinige huisvesting, circulariteit in bouwprocessen, emissieloos bouwen of de veiligheid van medewerkers en uitvoeringspartners. Door hier transparant over te zijn en hierop te sturen, maak je je bedrijf aantrekkelijker voor bestaande en nieuweopdrachtgevers.

Hoe te beginnen?

Voor ondernemers in de bouw- en technieksector ligt er een unieke kans een extra stap te zetten richting toekomstbestendigheid. Ondertussen zijn er nog veel vragen. Hoe te beginnen met het verzamelen van data voor de CSRD? Wat zijn precies de rapportagevereisten? Welke informatie, hulpmiddelen en data tooling kun je gebruiken? Wat valt er te leren vanuit de praktijk? Het goede nieuws: je hoeft dit als ondernemer niet zelf te bedenken.

Webinar als opstap naar impact

Bekijk hieronder het recente CSRD-webinar voor ondernemers in de bouw- en technieksector. In het webinar word je door de bank, een ESG auditor en een duurzaamheidsadviseur stap voor stap meegenomen door de eisen en mogelijkheden van de CSRD. Bovendien krijg je praktische tips en hulpmiddelen aangereikt om direct aan de slag te gaan. Start vandaag en pak deze kans om je bedrijf duurzaam te onderscheiden met impact en klaar te stomen voor de toekomst. De slides van het webinar zijn op te vragen via de auteur van dit artikel.

Webinar Bouw-en techniekbedrijven en de CSRD

Meer informatie

Op 5 februari 2025 is er een sessie op de Bouwbeurs over CSRD waarin Zwaluwe Bouw en installatiebedrijf Lomans uitgebreid stilstaan bij de uitdagingen en kansen in de praktijk.

Lees ook het artikel: ‘Duurzaamheidsrapportage volgende uitdaging voor bedrijven in onzeker 2024’ over de perceptie en verwachtingen van ondernemers ten aanzien van de nieuwe CSRD wetgeving.

In gesprek

Op allerlei podia en platforms gaan onze experts en vertegenwoordigers in gesprek met ondernemers en anderen over actuele onderwerpen. Zij praten over zaken als duurzaam ondernemen, circulaire economie, vastgoed en sociale impact. Volg de webinars, podcasts en interviews.

Bekijk de video's of beluister de podcasts

Lees verder in de bouwsector

De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Routekaart voor verduurzamen vastgoed

Vastgoed verduurzamen? Onze Routekaart voor verduurzaming biedt scenario’s voor energiebesparing en actiepunten. En een overzicht van kosten, besparingen en financieringsmogelijkheden. Een meerjarig stappenplan om te starten met verduurzamen. Ontdek welke optie past bij jouw situatie.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden