
Opnieuw ligt er een zomer vol hitterecords en bosbranden achter ons. Steeds meer huishoudens in Nederland kiezen voor airco’s om de hitte te verdrijven—volgens Milieu Centraal heeft inmiddels één op de vier huishoudens een airco. Dit lijkt een logische oplossing, maar paradoxaal genoeg versterken airco’s juist de hitte in stedelijke gebieden door warme lucht naar buiten te blazen.
Hittestress steeds grotere uitdaging
De uitdaging is helder: we moeten onze woningen en leefomgeving beter beschermen tegen extreme hitte, met meer groen en water in onze steden. Maar bij nieuwbouw kan het nog slimmer en duurzamer. Passief bouwen is een krachtige manier om het energieverbruik drastisch te verlagen en tegelijkertijd zowel zomer- als wintercomfort te maximaliseren.
Het concept is eenvoudig: benut de natuur in je voordeel. In plaats van energieverslindende installaties zoals airco’s, draait passief bouwen om slimme ontwerpen die de warmte en koude van buiten reguleren. Denk aan strategisch geplaatste ramen die in de winter zonnewarmte opvangen, dikke isolatie die warmteverlies tegengaat en ventilatiesystemen die zorgen voor frisse lucht zonder veel energie te gebruiken en CO2 uit te stoten .
Slimmer passief bouwen met meer biobased materialen
Energie is echter maar één kant van het verhaal. Het gebruik van bouwmaterialen speelt een cruciale rol in het terugdringen van CO2-uitstoot. Traditionele materialen zoals beton en staal belasten het milieu zwaar. Door meer gebruik te maken van hernieuwbare, biobased materialen zoals hout, stro en hennep, kunnen we niet alleen energie besparen, maar ook de ecologische voetafdruk van onze woningen verkleinen. Deze materialen houden bovendien de zomerhitte langer buiten de woning dan conventionele alternatieven.
Passief bouwen in combinatie met biobased materialen biedt een kans om niet alleen energiezuinige en comfortabele, maar ook milieuvriendelijke woningen te creëren. Het is tijd om verder te kijken dan technische oplossingen en vaker te investeren in duurzame, slimme ontwerpen die de planeet sparen. Waarom kiezen voor een ‘zweethut’ met te veel techniek en materiaalobesitas om een prettig binnenklimaat te krijgen, als het ook anders kan?
Deze column is eerder verschenen in Cobouw op 10 oktober 2024
Over de auteur
Leontien de Waal is sectorbanker Bouw. Zij volgt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving. Haar ervaring en netwerk, aangevuld met kennis uit de studie Master City Developer (gebiedsontwikkeling), brengt ze in bij klanten van ABN AMRO.
Lees verder in de bouwsector
De Nederlandse bouwsector behoorde de afgelopen jaren tot een van de best presterende sectoren, ondanks verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft. Voorbeelden zijn het stikstof-dossier, de forse prijsverhogingen van energie en bouwmaterialen en ook de personeelstekorten. Gedreven door trends, innovaties en wet- en regelgeving groeit de relevantie van thema’s als duurzaamheid en milieu-impact en zoekt de sector zijn weg naar een nieuw evenwicht.