Javascript is required
Tweespalt in voedingsindustrie houdt aan

Tweespalt in voedingsindustrie houdt aan

De door de coronacrisis ontstane tweedeling tussen bedrijven uit de voedselindustrie die aan de horeca leveren of aan supermarkten verkopen, houdt voorlopig aan. Dit geldt eveneens voor het opgelopen verschil tussen export naar landen binnen en buiten Europa, waarbij die laatste goed op peil bleef. Pas in de tweede jaarhelft normaliseren de sterk scheefgetrokken verhoudingen weer.

Download het volledige rapport

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Ook in 2021 blijft de tweedeling tussen foodleveranciers aan de horeca en de ondernemers die leveren aan het supermarktkanaal duidelijk te zien. De horecaleveranciers krijgen dit jaar wederom te maken met een flink lagere vraag door de sluiting van de restaurants, kroegen en clubs en het verbod op evenementen.

Een aantal horecaleveranciers is er in geslaagd om hun productielijnen in te zetten voor producten die in het schap van de supermarkt verkocht kunnen worden. Dit hebben ze gedaan door een aanpassing in de verpakking, in de grootte van het product of door andere producten te produceren. Dit was in veel gevallen echter niet voldoende om het volledige omzetverlies goed te maken. Ook bedrijven in de voedings-en genotmiddelenindustrie hebben een beroep moeten doen op de NOW-regeling, de steunmaatregel van de overheid waarmee lonen worden aangevuld. Zij rapporteerden een gemiddeld omzetverlies van 37 procent.

Producentenvertrouwen omlaag

Na een korte opleving in de zomer van 2020 bleef het vertrouwen onder de foodproducenten de rest van het jaar zeer laag. In januari van dit jaar daalde het vertrouwen verder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De ondernemers maken zich momenteel uiteraard zorgen om de langer aanhoudende lockdownmaatregelen. Ook loopt het verlies aan omzet weer op. Toch is het verlies dit keer minder groot dan tijdens de eerste lockdown in het tweede kwartaal van vorig jaar. De schokgolf die de uitbraak van het coronavirus in Europa teweegbracht, zorgde toen voor een ongekende daling van de omzet.

Bedrijven uit de sector food zijn nu beter ingericht op alle opgelegde beperkingen die het virus in bedwang moeten houden: zo hebben veel productiebedrijven inmiddels uitgebreide protocollen voor op de productievloer en bieden restaurants ruime afhaalmogelijkheden. Het venijn zit op dit moment vooral in de lengte van de lockdown. Waar de omzetdaling in 2020 vooral diep was, zal in de eerste helft van 2021 het geringere verlies aan omzet vooral wat langer aanhouden.

Brexit is zorg voor exporteurs

Niet alleen de coronapandemie bezorgt ondernemers hoofdpijn, ook de grensperikelen als gevolg van de Brexit vormen een reden tot zorg. De afhandeling van de administratieve rompslomp zorgt voor vertraging en hoge kosten. Dit vormt nu nog vooral een probleem voor de uitvoer van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie (EU), maar de komende maanden kan dit eveneens sterker gaan spelen voor de uitvoer van de EU naar het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk gekozen voor een gefaseerde introductie van een aantal controlemaatregelen om bedrijven de tijd te geven om te voldoen aan de uiteindelijke criteria. Zo gaan in april de sanitaire en fytosanitaire controlemaatregelen in. Dit heeft gevolgen voor de uitvoer van vis, vlees, groente en fruit naar het Verenigd Koninkrijk. De vraag is of exporteurs zich hier goed op weten voor te bereiden, evenals of de bezetting van douanepersoneel bij de grenzen voldoende zijn om deze nieuwe controles soepel te laten verlopen.

Licht herstel in tweede helft van dit jaar

De tweede helft van 2021 biedt perspectief. Een groot deel van de kwetsbare bevolking zal voor die tijd al zijn ingeënt, waarna een aantal maatregelen teruggeschroefd kan worden. De leveranciers aan de horeca zijn afhankelijk van de heropening van restaurants voor herstel van hun omzet. Het patroon in 2020, waarbij na de versoepeling van de maatregelen in de zomer de omzet weer flink terugveerde, biedt hoop voor 2021. Toch zal het lange tijd duren voordat de omzet van deze leveranciers volledig op het oude niveau komt.

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Tweespalt in voedingsindustrie houdt aan'.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees verder in de foodsector

De Nederlandse foodsector is koploper op het gebied van arbeidsproductiviteit en innovatie. Robotisering, digitalisering en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s waarop ondernemers zich onderscheiden ten opzichte van veel internationale concurrenten.

Bekijk alle artikelen

Tags

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden