Javascript is required
Vitaliteit van thuiswerkers kans voor foodleveranciers

Vitaliteit van thuiswerkers kans voor foodleveranciers

De coronacrisis leidt tot meer thuiswerken. En veel bedrijven ervaren dit thuiswerken als positief. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat bijna de helft van de werknemers verwacht ook in de toekomst meerdere dagen per week thuis te werken.

Het roept bij werkgevers de vraag op: hoe blijven medewerkers thuis vitaal? Voeding kan hierbij een belangrijke rol spelen. En dit betekent een uitgelezen kans voor leveranciers. De afgelopen jaren zijn vitaliteit op het werk en in de werkomgeving steeds belangrijkere onderwerpen geworden. Voor menig werkgever liep de boodschap om gezond te eten vooral via de cateraar. Maar de bedrijfsrestaurants zijn nu gesloten en zullen ook in de toekomst minder bezoekers trekken.

Fruitmand aan huis

Het ‘nieuwe thuiswerken’ zorgt voor meer klachten bij medewerkers, zoals vermoeidheid en gebrek aan beweging. Cateraars en andere leveranciers van voedingsmiddelen kunnen hiervoor een oplossing bieden. Die ligt in nieuwe producten en in communicatie over gezonde voeding thuis. De gratis fruitmand op kantoor kan ook zijn weg vinden naar het aanrecht thuis. De meeste leveranciers moeten wel hun creativiteit uit de kast halen. Want alleen al met het sluiten van horecagelegenheden is in 2020 tot nu toe € 2,7 miljard omzet verdampt. Dat betekent naarstig op zoek gaan naar nieuwe klanten, gebruiksmomenten en afzetmarkten.

Leveranciers maken een deel van het omzetverlies goed door een hogere afzet in het (online) supermarktkanaal en via maaltijdboxen. Dit geldt vooral voor leveranciers die daar al een betekenisvolle positie hadden vóór de coronacrisis. En voor leveranciers die eenvoudig kunnen omschakelen van grootverbruik- naar consumentenverpakkingen. Zo gaf Unilever aan in het derde kwartaal 2020 de impact van de wereldwijde horecalockdowns goed te kunnen compenseren met de gestegen supermarktverkopen van ijs en sauzen. Maar de schappen van de supermarkt zijn niet van elastiek en dus is dit distributiekanaal niet het enige paard om op te wedden.

Direct-to-Consumer

Meer leveranciers kiezen er nu voor om producten rechtstreeks aan de eindconsument te leveren zonder tussenkomst van een supermarkt. Zo bezorgt Henri bv, producent van koelverse kant-en-klare soepen en gemaksmaaltijden voor de professionele keuken, zijn producten tegenwoordig ook bij de consument aan huis. Dit sluit naadloos aan bij dé coronatrend om vaker boodschappen thuis te laten bezorgen. Daarbij is het wel oppassen geblazen: het direct-to-consumerkanaal (D2C) is voor leveranciers echter alleen rendabel als het producten betreft die echt iets toevoegen aan gemak, smaak en originaliteit. Producten dus waarvoor de consument bereid is om meer te betalen.

Voor leveranciers blijft het dus waken voor opportunistisch gedrag als nieuwe mogelijkheden of kanalen worden ontdekt. Meer dan ooit komt het er nu op aan om de rentabiliteit van je afnemers te kennen. Het willen goedmaken van het door corona ontstane omzetverlies kan dat soms maskeren. Los van rentabiliteit loopt als een rode draad door dit alles de noodzaak voor een flexibele en innovatieve organisatie die snel kan inspelen op gemak, vitaliteit, transparantie én op de verduurzaming van het voedselsysteem.

Dit vraagt ook een kritische blik op het moderniseren van de eigen bedrijfscultuur. Drijvende kracht daarachter zijn vaak jonge generaties. Dat zagen we al aan de manier hoe ze de afgelopen jaren de buitenshuisconsumptie omhoog stuwden (‘Wie heeft er nog een keuken nodig?’) en dat zien we nog meer terug in het stempel dat ze drukken op bedrijven en hun duurzame agenda. Bijvoorbeeld doordat ze kritische vragen stellen aan hun eigen CEO’s en DGA’s over de duurzame koers van het bedrijf Maar denk ook aan jonge mensen op productafdelingen van supermarkten die de eiwittransitie een boost geven. Kortom: jonge generaties versnellen transities. Het devies luidt daarom: houd niet alleen de consumenten van uw afnemers vitaal, maar ook het personeelsbestand in uw eigen bedrijf.

Dit artikel is op 18 december 2020 gepubliceerd in ‘Sterker uit de crisis’ van het Food Service Instituut Nederland.

Lees verder in de foodsector

De Nederlandse foodsector is koploper op het gebied van arbeidsproductiviteit en innovatie. Robotisering, digitalisering en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s waarop ondernemers zich onderscheiden ten opzichte van veel internationale concurrenten.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden