
Herstel varkensproductie China gaat sneller dan verwacht
Het Chinese landbouwministerie heeft de lokale autoriteiten vorige week opgeroepen om varkenshouders fiscaal en financieel te stimuleren om de productie op peil te krijgen. De door de Afrikaanse Varkenspest sterk gestegen varkensprijzen zorgen namelijk voor stevige prijsinflatie, waardoor het levensonderhoud van veel Chinezen onder druk komt te staan.
Insight
De uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest twee jaar geleden zorgde voor een enorme daling van de varkensvleesproductie in China. Volgens analisten daalde het aantal varkens in China met 20 tot 50 procent. Volgens de officiële cijfers van China ligt de productie van varkensvlees dit jaar ongeveer een kwart lager dan voor de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest.
De lagere varkensvleesproductie in combinatie met een gelijkblijvende vraag heeft gezorgd voor flink hogere prijzen. Zo verdubbelden de prijzen van varkensvlees in februari en maart van 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Chinese consumenten, voor wie varkensvlees een belangrijk onderdeel van veel gerechten is, zijn hierdoor meer geld kwijt aan hun voedsel.
Door het enorme aanbodtekort heeft China veel varkensvlees uit andere landen moeten importeren. Nederlandse varkenshouders profiteerden volop van de toegenomen vraag en hogere prijzen. Zij ontvingen in februari van dit jaar voor biggen 90 procent, voor slachtzeugen 75 procent en voor vleesvarkens 37 procent meer dan februari vorig jaar.
Deze prijzen daalden echter weer op het moment dat Nederlandse varkenshouders vanwege coronabesmettingen in Nederlandse slachterijen en een uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest in Duitsland niet meer aan China mochten leveren. In China zijn de prijzen echter onverminderd en liggen in oktober twee keer hoger dan in oktober 2018.
De grote vraag is hoe lang de prijzen nog zo hoog blijven en wanneer China in staat is om de varkensproductie weer op het niveau van voor de Varkenspest-uitbraak te krijgen. Lang is de prognose van het Food and Agriculture Organisation (FAO) leidend geweest. De FAO voorspelde eerder dat de varkensvleesproductie in 2024 weer op het niveau van voor 2019 zou zijn. Met andere woorden: het kost China tot 2024 om de varkensstapel weer op te bouwen.
De cijfers van de laatste twee maanden van de Chinese overheid wijzen echter op een sneller herstel. Zo laten de productiecijfers van varkensvlees in het derde kwartaal een stijging zien van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. Uit recente berichten blijkt dat die sterke stijging in oktober doorzet.
Het snelle herstel is onder meer te danken aan het feit dat grote technologiebedrijven zich roeren op de varkensmarkt. Met behulp van onder meer kunstmatige intelligentie zijn ze in staat om ieder dier afzonderlijk te monitoren en ziektebeelden zoals de Afrikaanse Varkenspest op tijd te identificeren. Op die manier is het mogelijk om met minder mensen meer varkens te houden, waardoor het risico op besmettingen kleiner wordt. Een besmetting kan immers al via schoenen van een medewerker een varkenshouderij binnenkomen.
Mede door die oplopende productie laten de prijzen van varkens in China een ommekeer zien. In oktober is zelfs voor het eerst sinds begin 2019 sprake van een prijsdaling, en wel met 2,5 procent. Ondanks die daling liggen de prijzen nog wel twee keer zo hoog als voor de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest. De prijsdaling is daarnaast het gevolg van het vrijgeven van grote hoeveelheden bevroren varkensvlees uit de voorraden, een teken dat de Chinese overheid haast maakt.
Het Chinese ministerie van landbouw en platteland verwacht zelf vanaf begin 2021 een jaarlijkse productiegroei van 30 procent. Als dat correct zou zijn, dan zou in 2022 de varkensvleesproductie weer op het oude niveau kunnen zijn. Het ministerie kondigde verder aan dat inmiddels 12,500 nieuwe en 13,400 lege varkenshouderijen in productie zijn genomen.
Uit de prijsdaling, productiestijging en de inspanningen van de overheid blijkt dat een volledig herstel sneller zou kunnen plaatsvinden dan in 2024. Maar er zijn ook onzekerheden. De Afrikaanse Varkenspest mag dan bedwongen zijn, maar aangezien twee derde van de Chinese varkenshouderijen als klein is aan te merken, ligt het gevaar op een nieuwe uitbraak op de loer.
Voor Nederlandse bedrijven is de uitvoer naar China belangrijk; circa een vijfde van de totale uitvoer gaat nu naar dit land. Wanneer China weer grotendeels zelfvoorzienend is, valt een deel van die belangrijke exportmarkt weg. Als in andere landen de varkensproductie niet krimpt, ontstaat overaanbod en daarmee ook druk op de prijzen voor Nederlandse varkenshouders.
In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.
Meer informatie
- Global Times, Restoring pig production a political task for China to rein in inflation
- Nadia Menkveld, ABN AMRO sectoreconoom, nadia.menkveld@nl.abnamro.com
- ABN AMRO publicatie, Coronacrisis niet enige zorg op boerenerf.