Javascript is required
Techniek

Wat praktisch opgeleide Gen Z’ers écht willen

Uit onderzoek onder 1.900 Gen Z’ers blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z’ers andere prioriteiten qua werkinvulling hebben dan hun theoretisch geschoolde leeftijdsgenoten. Waar de theoretisch opgeleiden streven naar ontwikkelingsmogelijkheden en duurzaamheid, verwachten mbo-studenten vooral financiële zekerheid.

De Nederlandse technische sectoren staan aan de vooravond van een groot probleem: een flink deel van de ervaren vakmensen uit de babyboom- en Generatie X-generaties gaat met pensioen, terwijl de instroom van jonge, praktisch opgeleide werknemers stokt. In sectoren als de bouw, industrie en transport & logistiek ontstaat daardoor een gevaarlijk gat. Uit cijfers van TNO en het CBS blijkt dat meer dan de helft van de werkgevers nu al kampen met personeelstekorten. Deze tekorten zullen de komende jaren eerder toenemen dan afnemen.

Financiële zekerheid op nummer 1

De technische sectoren roepen om vakmensen met een mbo-diploma. Uit ABN AMRO onderzoek, dat samen met Ipsos I&O is uitgevoerd onder 1.900 Gen Z’ers, blijkt dat praktisch opgeleide Gen Z’ers andere prioriteiten hebben dan hun theoretisch geschoolde leeftijdsgenoten. Waar de theoretisch opgeleiden streven naar ontwikkelingsmogelijkheden, betekenisvol werk en duurzaamheid, willen praktisch opgeleiden zekerheid in de vorm van een vast contract, een fatsoenlijk salaris, duidelijke verwachtingen en een goede werksfeer.

Belangrijkste werkwensen van praktisch opgeleide Gen Z’ers:

  • 80% zet een goed salaris bovenaan het wensenlijstje 
  • 69% verlangt naar een vast contract 
  • 74% vindt een professionele werkplek met goed materiaal essentieel 
  • Slechts 40% vindt betekenisvol werk zeer belangrijk, ze halen vooral voldoening uit tastbare resultaten

Volgens David Kemps, sectorbanker Industrie bij ABN AMRO, is het voor ondernemers belangrijk om de basis op orde te hebben om deze doelgroep van potentiële, nieuwe medewerkers effectief te bereiken. Praktisch opgeleide Gen Z’ers willen meteen weten of er een vast contract in zit en willen concrete salarissen zien. Ze zijn geïnteresseerd in wat ze gaan maken en welke tastbare resultaten ze kunnen behalen.

Gen Z’ers zijn keihard nodig in de techniek

In het rapport staan praktijkvoorbeelden van bedrijven in deze drie sectoren, zoals Facta, Van Wijnen, St vd Brink en Modderkolk die deze generatie goed weten te bereiken en te behouden. Ze communiceren helder over salaris en investeren in onboarding en persoonlijke begeleiding om jonge vakmensen aan zich te binden.

“Praktisch opgeleide Gen Z’ers willen meteen weten of er een vast contract in zit en willen concrete salarissen zien.”

David Kemps
Sector Banker Industrie

Praktisch opgeleide Gen Z’ers zijn de toekomst van onze technische sectoren. Ze verdienen duidelijkheid, waardering en zekerheid. Want deze jonge vakmensen zijn keihard nodig in de bouw, industrie en transport & logistiek.

Meer informatie

Lees het complete rapport 'Wat praktisch opgeleide Gen Z’ers écht willen'.

Lees verder in de industriesector

De industrie is een zwaargewicht in de Nederlandse economie. Export is hiervoor een belangrijke aanjager, maar zorgt tegelijkertijd voor onzekerheid. Er zijn ook thema’s die positief invloed uitoefenen op de groei, zoals samenwerking in de keten, innovatie en duurzaamheid.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Man en vrouw lopen in een loods.

Een gezonde groei in de industriesector

Wij helpen dromen en ambities waar te maken. Ontdek onze mogelijkheden en zoek de financiering die bij je past. Vraag direct online aan of maak een afspraak met een adviseur.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden