
Transformatie, visie en durf: haal alle potentie uit de keten
De herstellende economie biedt een interessant perspectief voor de aanpak van grote thema’s. Het wordt menens voor de duurzame transitie van logistieke transport- en distributie ketens. De oplossing vraagt om transformatie, visie en durf.
Voor veel bedrijven uit de Logistieke Top 100 dé bepalende eigenschappen voor hun succes. Hiermee hebben zij een prima uitgangspositie om de duurzame potentie in de keten te benutten. Een artikel van Bart Banning, sector banker Transport & Logistiek.
Perspectief met een doel
Onze macro-economen verwachten rond de zomer een krachtig herstel van de economie. Burgers en bedrijven krijgen nieuw perspectief. Maar wel vanuit een ander vertrekpunt. De duurzame transitie kunnen we niet loskoppelen van de structurele gevolgen van Corona. Logistieke bedrijven moeten hierop inspelen. Het wordt een interessante periode. Er is weinig tijd om even bij te komen van de extreme inspanningen, en stil te staan bij de lessen we hebben geleerd van de afgelopen anderhalf jaar. Hoe belangrijk dit ook is.
Vitale functie logistiek, nu op thema verduurzaming
De transformatie naar een duurzame economie was voor veel bedrijven tijdens de crisis niet het belangrijkste punt van aandacht. Bedrijfsinvesteringen stonden immers op een laag pitje. Het thema en de uitvoeringsagenda die hoort bij de doelen van de diverse Green Deals zijn bij het herstel van de economie weer vol in beeld. De logistieke sector heeft zijn vitale functie tijdens de crisis bewezen. En zal dit opnieuw doen. CO2-reductie en minder verspilling in logistieke ketens is een directe verantwoordelijkheid van verladers en logistieke dienstverleners. Vitaal betekent ook een sterke sector met financieel gezonde logistieke bedrijven die continu hun waarde bewijzen voor efficiënte én schone ketens. Die waarde gaat het logistieke landschap van de toekomst bepalen.
Strategie leidt de weg
Belangrijke voorwaarde voor een gezonde toekomst is een heldere richting van het bedrijf. En een plan waarmee de doelstellingen van die richting worden gerealiseerd. Een analyse van de Logistieke Top 100 van de afgelopen tien jaar toont veel beweging. Bedrijven worden groter (of kleiner), richten zich specifiek op een niche en maken flinke stappen op gebied van innovatie en duurzaamheid. In de afgelopen tien jaar zijn er maar liefst twintig namen verdwenen, en zijn er evenzoveel nieuwe bedrijven voor in de plaats gekomen. Strategische keuzes hebben geleid tot fusies en overnames die het logistieke landschap flink hebben veranderd. Gezien de aanhoudende consolidatieslag zal de lijst van 2021 opnieuw flinke veranderingen laten zien.
Waarom, met wie en wanneer
Schaalvergroting lijkt hierbij in veel gevallen de heilige graal. Met als meest recente klapper de mega overname van Agility GIL door DSV. Maar ook een verbreding van de dienstverlening is in het tijdperk van digitalisering en technologie een zeer interessante optie om je bedrijf te laten groeien. Zie hier als voorbeeld Nunner Logistics met hun strategische overname van control tower specialist Caroz. Feit is dat de achterliggende visie aan de basis heeft gestaan van bijna iedere fusie of overname. De drie “W’s” lijken simpele vragen; de uitwerking vaak complex. Het ‘waarom’ is het meest makkelijk; een vertaling van de interne uitgestippelde strategie. De vraag “wie” is lastiger te beantwoorden. Kennis van de marktspelers is er vaak voldoende, maar zijn deze bedrijven de perfecte fit qua cultuur en profiel? De laatste ‘W’, wanneer, vraagt om goed gevoel van timing. Het juiste moment kun je niet altijd zelf bepalen. Maar vraagt wel om actie. De grond van de buurman kun je immers maar één keer kopen. Kortom, het plan moet klaar zijn.
Co-creatie heeft zoveel potentie
De energietransitie heeft flinke gevolgen voor de logistieke sector. Op micro niveau is het de vraag welke rol u als logistiek bedrijf en uw opdrachtgever kunt spelen in de verduurzaming van de keten? Ik ben overtuigd van de grote potentie van co creatie en ketensamenwerking. Op technologisch vlak gaat de innovatie zo snel dat eerder gebruikte argumenten om iets niet te doen niet langer gelden.
Transportmiddelen om de stad zero-emissie te bevoorraden zijn beschikbaar. Dat geldt ook voor digitale informatie om ketens duurzaam te transformeren. Ketensamenwerking, ketenfinanciering en hybride financiële constructies gaan helpen om de extra logistieke kosten betaalbaar te houden. En er zijn kansen voor asset sharing van transportmiddelen. Bijvoorbeeld in binnenstedelijke gebieden. Waarom is het delen van een vervoermiddel wel een standaard in het personenvervoer, maar bij vrachtvervoer nog zeer incidenteel? Hub structuren rondom zero emissie zones bieden nieuwe mogelijkheden. Een integrale aanpak vanuit de hele keten heeft nog zoveel potentie.
Post-corona: grote vraagstukken vragen bijzondere stappen
Het kan! De corona pandemie heeft de sector flink op de proef gesteld. Maar logistieke ketens zijn overeind gebleven. Met name door flexibiliteit, de kracht van samenwerking en communicatie. Events als corona vragen om een bijzondere aanpak. Ketenpartners hebben elkaar opgezocht om de crisis samen aan te pakken. Het is bewezen: partnerships kunnen strategieën versnellen. Deze ervaring is een prima vertrekpunt; de urgentie om te verduurzamen vraagt ook hier om bijzondere stappen.
De logistieke sector is tijdens corona van vitaal belang gebleken voor de samenleving. Alle betrokkenen van de sector, ook leveranciers en financiers, hebben nu een prachtige kans om de samenleving op logistiek gebied duurzaam en vitaal te houden.
Delen creëert een vliegwiel
Business cases van de koplopers die experimenteren kunnen sterk verbeteren door innovatiekosten en innovatierisico’s te delen. Bijvoorbeeld door het afsluiten van lange contracten. Het zet de deur naar hybride financieringsvormen met groenbankfaciliteiten en subsidies. Door een andere aanpak en verdeling is de potentie op korte en lange termijn gigantisch. De eerste successen zullen als voorbeeld gelden voor steeds meer initiatieven. En zet het vliegwiel in beweging.
Lees verder in de transport- en logistieksector
Na een lastig jaar, waarin de internationale handel afnam door een snelle afbouw van overtollige voorraden, heeft de transportsector een voorzichtig herstel ingezet. Begin 2024 stegen zowel in de containervaart als in de luchtvaart de goederenvolumes. Dankzij de aantrekkende economische groei kan de sector verder herstellen. Het herstel wordt echter geremd door een lagere vraag naar bouwmaterialen. Intussen krijgt het wegvervoer de komende jaren te maken met een stapeling van milieuregels.