Van enkel laadplein naar permanent laadnetwerk

In 2023 spraken we met Anne Koudstaal over Watthub, het eerste snellaadplein voor vrachtwagens en bouwmaterieel. Koudstaal was als voormalig innovatiemanager bij Dura Vermeer betrokken bij de bouwcombinatie die het project heeft opgezet. In dit interview blikken we met Koudstaal terug op het afgelopen jaar en verkennen we de toekomst waarin Watthub een sleutelrol ziet: “Grote laadpleinen door heel Nederland zijn noodzakelijk voor emissievrije bouw.”
Watthub heeft een succesvol jaar achter de rug. Dankzij de diensten van Watthub kon het dijkverzwaringsproject langs de Waal bij Tiel, een dijk die kilometerslange versterking vereiste, emissieloos worden uitgevoerd met behulp van elektrisch bouwmaterieel en de nodige laadpunten. “Watthub is uitgegroeid tot een essentiële laadhub voor derden in de bouw- en transportsector”, zegt Anne Koudstaal.
Watthub streeft ernaar om lokaal opgewekte groene energie te gebruiken. Afgelopen jaar kwam 80 procent van de energie vanuit nabijgelegen windturbines. “Dit hoge percentage werd onmogelijk geacht door netbeheerder Alliander”, vertelt Koudstaal. Het hoge percentage kon worden bereikt doordat energie via ‘cable pooling’, het combineren van de verschillende kabels op één aansluiting, naar de laadpalen wordt getransporteerd.
Voor de overige energie is het project verbonden aan een nabijgelegen zonnepark. De afname van zonne-energie is gekoppeld aan de zonnestroom opgewekt door AVRI, Afvalverwijdering Rivierenland. Deze afname is gebaseerd op een blokuurcontract, waardoor op bepaalde tijdsblokken geen recht is op transportcapaciteit, om netcongestie te verminderen. Koudstaal: “Tijdens piekmomenten zijn wij gebonden aan tijdsblokgebonden afname en kunnen wij alleen gebruik maken van de windenergie die direct is aangesloten op het laadplein.” In de toekomst ziet Watthub kansen om batterijen te integreren, waardoor een potentiële energie-hub kan ontstaan.
De deelnemers laden op de laadpleinen via een vooraf aangevraagd tijdsslot, waardoor drukte op het net goed kan worden afgestemd. Dankzij de flexibiliteit van deze tijdsloten kunnen deelnemers sneller opschalen en daardoor voortgang boeken op het gebied van duurzaamheid. Volgens Koudstaal is het logisch om het Watthub-concept verder uit te breiden naar meer locaties in Nederland.

Overlappende belangen en strategische samenwerking
Koudstaal benadrukt dat een duidelijke langetermijnvisie essentieel is, gezien uiteenlopende belangen van de partijen. Dit spanningsveld is ook ontstaan bij Watthub doordat betrokkenen niet alleen aandeelhouders zijn, maar ook projectpartners in andere infrastructurele projecten, waardoor belangen vaak overlappen. Strategische beslissingen met alle betrokkenen zijn daarom cruciaal. Koudstaal licht toe:
Het technische proces kende ook wat hobbels. Achteraf hadden verbeteringen, vooral in de software, kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast kampte Watthub met lange levertijden voor apparatuur en benodigde machines, wat onzekerheid met zich meebracht. Voor toekomstige plannen bestaat onzekerheid omdat opdrachtgevers zoals TenneT, gemeentes en waterschappen de voorkeur geven aan tijdelijke laadpleinen, wat leidt tot verspilling van maatschappelijke kosten. Voor Watthub is het de hoop dat opdrachtgevers de krachten bundelen voor meer permanente laadpleinen. Momenteel weten diverse laadpartijen aanbieders van zon- en windenergie aan zich te binden, maar ontbreekt het ze aan grond voor een laadplein.
Koudstaal benadrukt dat de sector zich meer moet richten op samenwerking met netbeheerders en overheden:
Hij wijst op het belang van een landelijke strategie: “Nederland schiet er niets mee op als er aparte laadpleinen zijn voor verschillende toepassingen zoals bouw, taxi’s, en bussen. Het combineren van functies vanuit efficiëntie- en kostenoogpunt is cruciaal; samenwerkingsverbanden zijn de sleutel.”

Meer informatie
Het afgelopen jaar is een aantal flinke stappen gezet om de gevolgen van netcongestie te verminderen. Zo is de nieuwe Energiewet aangenomen en heeft de ACM al veel beleidsregels aangepast om bedrijven meer ruimte te geven de schaarse capaciteit op het net slimmer te benutten. Lees hier meer over in het rapport 'Netcongestie: Voor wat, hoort wat'.
Lees meer verhalen van ondernemers in de bouwsector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de bouwsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.