Oegema Transport over elektrificatie: “Niet alles is succes”
In 2023 spraken we al met Erwin Jacobs, wagenparkbeheerder bij Oegema Transport, over de investeringen die nodig zijn voor elektrificatie van het wagenpark. Oegema Transport investeerde in elektrische vrachtwagens en een eigen laadplein. In dit interview blikken we terug op de ontwikkelingen in het afgelopen jaar. “Gezien de netcongestie wordt het spannend of we ons doel van honderd elektrische trucks in 2030 kunnen realiseren.”
Oegema Transport heeft miljoenen geïnvesteerd om voor meerdere opdrachtgevers emissievrij transport te verzorgen in het noordoosten van Nederland. Het familiebedrijf in Dedemsvaart, dat is opgericht in 1919, beschikt over ruim driehonderd eigen trucks, waarvan inmiddels veertien volledig elektrische trucks. Dankzij zonnepanelen en batterijen is dat ondanks de ontoereikende netcapaciteit toch mogelijk. Zo kan Oegema met zelf opgewekte zonne-energie de batterijen en trucks opladen. Oegema heeft een uitgebreid plan voor verdere reductie van de CO2-uitstoot voor de komende tien jaar. “Klanten zijn enthousiast”, vertelt wagenparkbeheerder Erwin Jacobs. “Ze willen zelfs nog sneller gebruik maken van meer elektrisch transport.”

Oegema Logistics
Maar het project kent ook tegenvallers. “Niet alles is een succes. Zo zijn de aanloopverliezen op het laadplein wat groter dan verwacht. We hebben nu een zware aansluiting op het elektriciteitsnet, dat is kostbaar. Ook hebben we batterijcontainers staan met een capaciteit van 3 megawattuur, die zijn eveneens kostbaar. We zetten de batterijen deels ook in voor handel op de onbalansmarkt en de inkomsten daaruit zijn wat afgenomen.” Daarnaast beschikt het bedrijf over veel zonnepanelen. Met de opgewekte stroom kunnen de trucks en batterijen worden opgeladen, maar sinds dit jaar moeten op zonnige dagen de zonnepanelen vaak worden uitgeschakeld omdat er te veel wordt opgewekt. Vanwege de netcongestie kan er maar beperkt worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Ook was de marktwaarde van de opgewekte elektriciteit in de zomer van 2024 vaak negatief. In dat geval moet worden bijbetaald om terug te leveren. “Ons zonnedak heeft dus momenteel te veel capaciteit. Achteraf gezien hadden we de zonnepanelen wellicht gefaseerd moeten leggen.”
Zoeken naar oplossingen
Vanwege de aanloopproblemen zet Oegema niet alleen in op elektrische trucks. “Gezien de netcongestie wordt het spannend of we ons doel van honderd elektrische trucks in 2030 kunnen realiseren. Als alternatief zijn we voor de korte termijn aan het investeren in een tankinstallatie voor HVO-100, diesel gemaakt van onder andere gebruikt frituurvet, waardoor we onze klanten kunnen garanderen dat we onze CO2-voetafdruk aanzienlijk kunnen verminderen.”
Voor de wat langere termijn heeft Oegema een plan voor het plaatsen van twee windmolens op het eigen terrein. Deze kunnen de trucks of de batterijen van stroom voorzien op momenten dat de zonnepanelen te weinig opwekken, zoals ’s nachts. “Dan zijn we minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kunnen we dus ondanks de netcongestie meer elektrische trucks aanschaffen. Maar we hebben geleerd van de huidige installatie met zonnepanelen en batterijen en de daarmee gepaard gaande verliezen, en zoeken daarom met onze partners naar oplossingen.”

Sytse en Ynze Oegema van Oegema Transport
Ook heeft Jacobs plannen voor de aanschaf van meer batterijen. “We zien wel dat accu’s nog steeds kostbaar zijn. Fors investeren in extra capaciteit komt pas in beeld als de netbeheerder de capaciteit van het elektriciteitsnet niet tijdig kan opschalen, terwijl klanten wel willen investeren in CO2-vrij transport. Wellicht kan de CSRD, de verplichting wat betreft duurzaamheidsrapportages voor grote bedrijven, daarbij helpen. Misschien zijn dan meer opdrachtgevers bereid meer te betalen voor elektrisch transport. De overheid biedt nu een subsidie voor laadpleinen en batterijen, maar zelfs met subsidie zijn de extra kosten voor elektrische trucks niet rond te rekenen.”
Meer informatie
Het afgelopen jaar is een aantal flinke stappen gezet om de gevolgen van netcongestie te verminderen. Zo is de nieuwe Energiewet aangenomen en heeft de ACM al veel beleidsregels aangepast om bedrijven meer ruimte te geven de schaarse capaciteit op het net slimmer te benutten. Lees hier meer over in het rapport 'Netcongestie: Voor wat, hoort wat'.
Lees meer verhalen van ondernemers in de transport- en logistieksector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de sector Transport en Logistiek en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.
Meer ondernemersverhalen in de sector Transport en Logistiek