
Waterdrop: hoe een klein blokje grote impact maakt
Plastic flessen en frisdranken vol suiker zijn verleden tijd als het aan Waterdrop ligt. Het Oostenrijkse bedrijf zet sinds 2016 de drankenindustrie op zijn kop zonder ooit een druppel water te verkopen. Met kleine blokjes krijgt gezond kraanwater in een handomdraai een smaakje. Waterdrop is genomineerd voor de ABN AMRO Retail Newcomer Award 2023-2024.
De missie van Waterdrop is simpel, vertelt Lauren Dethier, marketingmanager Benelux: “Drink meer water, maar dan wel op een duurzame manier. Dus zonder plastic flessen en onnodige toevoegingen. Water drinken heeft talloze voordelen, maar veel mensen vinden het best saai. Onze oprichter Martin Murray heeft drie jaar gewerkt aan een innovatie die water drinken makkelijk, leuk en duurzaam maakt: de microdrink. Een klein blokje met natuurlijke fruit- en plantenextracten dat oplost in water. De maat past door elke flesopening.”
Er zijn microdrinks in verschillende smaken: van watermeloen/komkommer tot framboos/vlierbloesem. Ook zijn er smaken met cafeïne en varianten met elektrolyten, speciaal voor sporters. Daarnaast verkoopt Waterdrop design drinkflessen van glas en staal die herbruikbaar zijn en lang meegaan.”

Waterdrop wil het drinken van kraanwater aantrekkelijker maken
Een groot idee in een klein blokje
Een klein blokje dus, maar wel met een grote impact. “Door je kraanwater te verrijken met een microdrink bespaar je tot 98% plastic en CO2-uitstoot in vergelijking met dranken in plastic flessen van 500 ml”, vertelt Dethier. “Je bespaart namelijk niet alleen het plastic van een fles frisdrank, maar ook het transport van grote flessen.” Waterdrop wil zelfs een ‘plastic positive’ bedrijf zijn. Via de sociale onderneming Plastic Bank verwijderen ze één plastic fles uit het milieu voor elke verkochte 12-Pack microdrinks.
Hoewel Waterdrop goed op weg is, kan het altijd nog beter. De blokjes zelf zitten namelijk nog wel in een plastic verpakking. Waarom is dat? “Onze blokjes bestaan uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten die goed beschermd moeten worden tegen omgevingsfactoren. Dat kan tot nu toe alleen met plastic”, legt Dethier uit. “Na uitgebreid onderzoek hebben we gekozen voor polypropyleen, dit is het gemakkelijkst te recyclen. Ondertussen blijven we zoeken naar een duurzamer alternatief.”

Waterdrops en houdbare flessen besparen plastic en CO2-uitstoot
Strijd tegen traditionele drankenindustrie
De maat van de blokjes levert nog een voordeel op in de strijd tegen de traditionele drankenindustrie. Waar frisdrankflessen te groot en te zwaar zijn voor online verkoop via eigen kanalen, zijn de kleine en lichte microdrinks juist perfect om per post te bezorgen. Via haar eigen online shop verkoopt Waterdrop direct aan consumenten. Dat levert bovendien waardevolle data op over de behoeftes van klanten.
Naast de online shop, zijn de eigen winkels van Waterdrop een belangrijk verkoopkanaal. Er zijn er inmiddels 40 over de hele wereld: van Parijs tot Singapore en van New York tot Amsterdam. “De winkels zijn een plek waar we ons verhaal kunnen vertellen. We hopen dat bezoekers naar buiten lopen met iets om over na te denken. Dat water drinken veel makkelijker, leuker en duurzamer kan”, vertelt Dethier. “Elke winkel heeft een eigen tappunt waar bezoekers gratis kraanwater mogen tappen en dat kunnen verrijken met een microdrink. Onze ‘hydrista’s’ staan klaar om te adviseren over de smaken en om ons verhaal te vertellen.”
Druppel voor druppel
Waterdrop heeft in Nederland winkels in Amsterdam, Utrecht en Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. De komende jaren wil het bedrijf uitbreiden naar het zuiden en oosten van het land. Ook is het merk te vinden in het schap van de twee grootste supermarkten, Vitaminstore en de Bijenkorf. “We merken dat Nederlanders een gezondere en duurzamere levensstijl nastreven en dat ze steeds op zoek zijn naar betere alternatieven”, vertelt Lauren. “Daarom willen we ons product zo dicht mogelijk bij de mensen brengen door bijvoorbeeld het te introduceren in de supermarkten.”
Waterdrop focust zich in Nederland op het bouwen aan een hechte community. Dethier: "Elk land heeft zijn eigen besloten Facebook-groep. Onze Facebook Club in Nederland telt nu 11.500 leden. Via deze groep kunnen klanten tips en motivatie met elkaar delen. Ook delen we hier als eerste nieuwe smaken en leren we van de feedback van klanten. Zo weten we wat er leeft in de markt. Het bouwen aan ons duurzame merk gaat druppel voor druppel. We zijn al heel trots hoe ver we met één klein blokje zijn gekomen.”
De verkiezing Newcomer Retail award is onderdeel van Retailer of the Year 2023 – 2024.
Retailer of the Year-winnaar(s)
Retailer of the Year is een grootschalige consumentenverkiezing waarbij de beste (web)winkel van het jaar wordt gekozen. Op 6 september maakte de jury bekend wie de categoriewinnaars zijn. In november wordt duidelijk wie de 'overall' winnaar is. Ontdek wie de genomineerden zijn en lees inspirerende ondernemersverhalen.
Lees meer verhalen van ondernemers in de retailsector
Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de retailsector en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.