Javascript is required

De huurprijs verhogen met inflatie juist nu een risico

Claire van Staaij

Door de hard stijgende inflatie zijn forse huurverhogingen op komst. Het is echter wederom crisis en opnieuw zouden vastgoedverhuurders en zakelijke huurders deze samen moeten beslechten. Dat levert op termijn voor partijen het beste resultaat op.

Net als tijdens de coronapandemie kan de verhuurder eerst beter met de huurder om de tafel gaan dan zonder meer de volledige inflatie in de huren door te berekenen. Dit is niet alleen redelijk nu veel ondernemers nog nauwelijks de schok na corona te boven zijn, het levert bovendien voor alle partijen op termijn het beste resultaat op.

In de meeste huurovereenkomsten wordt de jaarlijkse huurindexering gebaseerd op de jaarlijkse stijging van de consumentenprijsindex. Deze geeft de inflatie weer en die is inmiddels geëxplodeerd. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht voor heel 2022 een prijsstijging van boven de 5 procent, maar die voorspelling is met veel onzekerheid omgeven. In veel van de overeenkomsten zit geen maximaal verhogingspercentage, de zogenoemde cap, wat voor onaangename verrassingen bij huurders kan gaan zorgen.

Ondernemers in een huurpand

Zorgen zullen er zeker zijn bij ondernemers in de detailhandel die in een huurpand zitten. Een aantal segmenten zoals supermarkten heeft tijdens de coronacrisis goede tijden beleefd, maar veel andere retailbedrijven hebben het zwaar gehad en kampen nu nog met schulden aan onder meer de belastingdienst. Tijdens de lockdowns heeft een groot aantal verhuurders in goed overleg ingestemd met huurverlagingen, al dan niet onder druk van de rechter.

Nu is er sprake van een crisis van andere aard, waarbij de oorlog in Oekraïne zorgt voor sterk stijgende energieprijzen en een gedaald consumentenvertrouwen. En ook nu zouden vastgoedinvesteerders en huurders in de detailhandel er goed aan doen om er samen uit te komen. Immers, een retailer die nu noodgedwongen zijn pand moet verlaten laat in deze onzekere tijden wellicht een gat achter dat niet zomaar tegen dezelfde huurprijs opnieuw kan worden ingevuld.

Ook verhuurders van kantoren moeten zich de vraag stellen of het zonder meer verhogen van de huren met de inflatie niet als een boemerang terugkomt. Een groot aantal werkgevers heeft gedeeltelijk thuiswerken inmiddels tot norm verheven, al moet nog blijken in hoeverre dit echt beklijft. Pas sinds 23 maart is het thuiswerkadvies opgeheven, dus de weg terug naar kantoor moet nog worden gevonden. Hogere huurkosten zullen in ieder geval tot gevolg kunnen hebben dat werkgevers zich extra zullen inspannen om het werk nog flexibeler in te richten om verhuizing naar een kleiner pand mogelijk te maken.

Omzetten onder druk

Op zich betekent inflatie dat het juist ondernemers zijn die hun prijzen verhogen en zo wellicht alle oplopende kosten kunnen voldoen, dus ook van hun gehuurde winkelpand of kantoor. Toch is het vanwege de oorlog en de energiecrisis zeer onzeker in hoeverre de hogere consumentenprijzen niet leiden tot een kopersstaking in verschillende sectoren en daarmee alsnog voor dalende omzetten.

Ook verhuurders worden geconfronteerd met hogere uitgaven door hogere rentes, duurdere energiekosten en stijgende onderhoudskosten. Het volledig doorberekenen van de inflatie lijkt dan ook gerechtvaardigd, maar het is juist nu onzeker of de verhuurder daar op termijn ook mee is gediend. De verwachting is dat de inflatie eind dit jaar weer gaat afnemen, maar een eenmalige bovenmatige huurverhoging tikt nog jaren door. En wanneer de onzekerheid aanhoudt en het vertrouwen verder afbrokkelt, kan blijken dat deze tik net teveel is geweest en zowel huurder als verhuurder met lege handen achterblijven.

Over de auteur

Claire van Staaij is Sector Banker Real Estate. Zij volgt de markt voor zowel commercieel als bedrijfsmatig vastgoed. Zij gaat intern en extern graag het gesprek aan over de trends en ontwikkelingen in de markt.

Blijf op de hoogte over de oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Allereerst door de burgers van Oekraïne en hun familie en vrienden in het buitenland, en daarnaast in de mondiale economie. Onze experts volgen de situatie nauwlettend. Bekijk onze themapagina over de oorlog in Oekraïne voor de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws.

Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken

Lees verder in de sector vastgoed

De afgelopen periode stond de vastgoedsector in het teken van afwaarderingen, als gevolg van de sterk gestegen rente. Het perspectief voor de sector is echter gunstig, aangezien de behoefte aan woningen en bedrijfsgebouwen door de krappe markt en sterke economie aanhoudend groot is.

Bekijk alle artikelen

Ondernemen in onzekere tijden

Het zijn onzekere economische tijden voor ondernemers en consumenten. Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Kom hierover meer te weten.

Lees meer

Lees ook

Rusland-Oekraïne conflict en uw betaalzaken

Oorlog in Oekraïne

De gevolgen van de invasie van Oekraïne door Rusland worden wereldwijd gevoeld. Bekijk de veelgestelde vragen over uw bankzaken, sectorinformatie en economisch nieuws over de oorlog in Oekraïne. Lees ook over de cyberoorlog, de strijd in Oekraïne dat online gevoerd wordt.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden