Javascript is required
Naar een nieuw normaal in winkelgedrag

Naar een nieuw normaal in winkelgedrag

Na de coronacrisis mijden consumenten meer de winkelstraat in grote steden en bezoeken vaker de lokale winkel. Ze doen vaker aankopen via internet, maar de fysieke winkel blijft favoriet. Het belang om producten te kopen die echt nodig zijn en van een goede kwaliteit is vergroot.

Download het volledige rapport

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

De bovenstaande resultaten blijken uit onderzoek dat door ABN AMRO samen met Q&A Insights is uitgevoerd onder 1828 respondenten. Voor het onderzoek hebben de respondenten vragen beantwoord over het verwachte winkelgedrag van hen na de coronapandemie.

De maatschappij lijkt in de nafase te zitten van de bestrijding van de epidemie die de samenleving sinds maart 2020 in zijn greep houdt. De verplichte sluiting van de meeste soorten winkels en de horeca is eind april 2021 opgeheven en het vaccinatieprogramma van de overheid is in volle gang, waarbij het merendeel van de bevolking inmiddels tweemaal gevaccineerd is. De situatie lijkt onder controle, maar de overheid is alert op nieuwe varianten van het virus.

De coronacrisis heeft enorme invloed gehad op de samenleving. Werknemers gingen grotendeels thuiswerken, internationaal reizen werd bemoeilijkt en de economie werd min of meer in tweeën gedeeld; supermarkten en de gezondheidszorg kwamen handen tekort, terwijl onder meer de culturele sector en de horeca lam werden gelegd. Consumenten konden en wilden door het virus en de overheidsmaatregelen minder naar fysieke winkels, waardoor het doen van aankopen via internet een enorme boost kreeg.

Met het uitdoven van de pandemie is nu de prangende vraag of het aankoopgedrag van consumenten blijvend is veranderd. De gedragswetenschap redeneert dat een bepaalde verandering in gedrag van een persoon plaatsvindt na gemiddeld 66 dagen. Om nieuw gedrag echt te doen beklijven, heeft iemand soms langer nodig. Dit is afhankelijk van de persoon en het soort gewoonte, en de duur kan dan volgens wetenschappelijk onderzoek oplopen naar 254 dagen. Gezien de lengte van de crisis ligt het voor de hand te veronderstellen dat bepaalde gedragsveranderingen inmiddels diep zijn ingesleten.

Voor winkeliers en webwinkels is het cruciaal om te weten in hoeverre de gedragingen van consumenten zijn veranderd en vooral of deze veranderingen blijvend zijn. Hierover zijn al veel voorspellingen gedaan, maar het is uiteindelijk de consument die spreekt. In dit uitgebreide onderzoek van ABN AMRO en Q&A Insights dat is uitgevoerd in januari en juli van dit jaar, laten bijna 2000 consumenten weten hoe ze aankijken tegen waar en in hoeverre ze fysieke winkels zullen bezoeken, in welke mate webwinkels als alternatief in beeld zijn gekomen en wat het verhoogde bewustzijn over duurzaamheid voor gevolgen heeft voor de keuze van producten.

Meer informatie

Lees het volledige rapport 'Naar een nieuw normaal in winkelgedrag'.

(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)

Lees verder in de retailsector

De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.

Bekijk alle artikelen

Lees ook

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden