
Occasionverkoop groeimotor automotive
De tweedehands automarkt in Nederland is volop in beweging en vertoont een duidelijke opgaande lijn. De groei is te danken aan diverse factoren zoals toenemend autobezit, stijgende vervangingsvraag, deels gedreven door de elektrificatie van voertuigen, en bevolkingsgroei.
Download het complete rapport
Lees meer over de economische ontwikkelingen in de retailsector in het rapport 'Occasions groeimotor'.
Voor de komende jaren verwachten wij dat de verkoop van occasions aan eindgebruikers toeneemt van 2,1 miljoen in 2024 (bron: Aumacon) naar 2,4 miljoen in 2030. Deze groei wordt ondersteund door een verschuiving in de strategie van dealers, die meer inzetten op occasion en het verlenen van extra diensten. Ook onder de druk van Aziatische concurrentie en politieke onzekerheden omtrent duurzaamheidsregels van de Europese Unie (EU) richten dealers zich meer op de verkoop van occasions en aftersales, zoals onderhoud en afleveringen, die een hogere marge hebben dan de verkoop van nieuwe auto’s.
De markt voor jonge gebruikte voertuigen is sterk, met een marktaandeel van meer dan 42 procent binnen de B2C-aanbiedingen (‘business-to-consumer’) op verkoopplatforms. De vraag naar elektrische voertuigen (EV’s) blijft hoog. Dit blijkt uit het feit dat de ‘stadagen’, het aantal dagen dat een auto in handen is van een handelaar, van EV’s aanzienlijk zijn afgenomen en nu vergelijkbaar zijn met die van voertuigen met verbrandingsmotoren.
De daling in het aantal stadagen van EV’s wordt gedreven door een sterke prijsdaling bij de EV-occasions. Ten opzichte van andere aandrijfvormen zoals benzine, diesel of hybride is de prijs van EV-occasions harder gedaald als gevolg van een groot aantal goedkopere modellen die in grote getalen uit de lease op de markt komen. Deze modellen komen nu massaal op de markt, omdat de overheid deze modellen een aantal jaar terug sterk stimuleerde. Ook prijsverlagingen van nieuwe EV’s zorgen ervoor dat de prijzen van occasion-EV’s zijn gedaald. Het is immers relatief aantrekkelijker geworden om een nieuwe elektrische auto te kopen in plaats van een tweedehands model.
De markt toont een duidelijke tweedeling in de prijsstelling van EV’s: aan de ene kant de duurdere modellen uit 2019 en 2020 met een beperkte actieradius, en aan de andere kant de goedkopere, lichtere modellen die in de jaren erna op de markt zijn gekomen. De goedkopere en verder ontwikkelde elektrische modellen worden makkelijker verkocht. De prijzen van de eerste groep zijn met name hard gedaald omdat ze te duur en te weinig actieradius hebben.
Het is opvallend dat de prijzen van alle typen occasions de afgelopen twee jaar zijn gedaald, daar de prijzen van veel andere producten juist sterk zijn gestegen. Volgens marktonderzoek platform Indicata daalden de prijzen voor Nederlandse occasions tussen januari 2023 en februari 2025 met gemiddeld 9 procent. Dit is overigens iets minder dan de daling van 10,6 procent van occasions in de hele EU.
Grootste prijsdaling achter de rug
De prijzen voor occasions zijn gedaald omdat de vraag naar occasions in 2022 en 2023 een stuk lager was dan in de paar jaar daarvoor. Hierdoor ontstond een overschot aan auto’s. Daarnaast kwam een golf aan goedkopere elektrische auto’s vanaf eind 2024 op de markt, met name de Tesla model 3, Volkswagen ID3 en de Kia Niro.
De kans is groot dat de grootste prijsdalingen van occasions achter de rug zijn. Het aantal stadagen is bij alle type aandrijvingstypes sterk gedaald, wat aangeeft dat de vraag naar occasions weer toeneemt. Dit blijkt ook uit de cijfers over de occasionverkoop. In de eerste twee maanden van dit jaar verkochten autohandelaren 8,7 procent en 4,2 procent meer occasions ten opzichte van dezelfde maanden in 2024.
EV’s worden steeds meer geaccepteerd door de consument, mede door de nog aanwezige fiscale voordelen en een groeiend milieubewustzijn. Hoewel sommige Europese autofabrikanten hun plannen om uitsluitend EV’s te produceren hebben herzien, blijft de vraag naar EV’s groeien. Dit komt onder andere door de gedaalde prijzen van nieuwe en tweedehands auto’s en een groeiend aanbod aan modellen.
De import en export van tweedehands EV’s spelen bij deze ontwikkelingen ook een rol. In 2024 exporteerde Nederland voor het eerst meer tweedehands EV’s dan het importeerde. Dit zorgt ervoor dat het aantal stadagen van EV’s daalt. Dat Nederland meer EV’s exporteert, komt door dat de vraag niet evenredig meegroeit met de grote instroom van EV-occasions. Dit is het gevolg van de afbouw van de financiële voordelen op het bezit van een EV’s door de overheid. Ook bemoeilijkt de netcongestie het installeren van oplaadpunten bij mensen thuis, waardoor de keuze voor een EV-occasion lastiger is.
Universele autohandelaren en onderhoudsbedrijven
Universele autohandelaren zijn binnen de automotive momenteel goed gepositioneerd om te profiteren van de huidige ontwikkelingen. Deze handelaren zijn onafhankelijk, want ze zijn niet gebonden aan een specifiek automerk en kunnen dus voertuigen van uiteenlopende merken aanbieden. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor de populariteit van een bepaald merk en kunnen ze hun inkoopstrategie flexibel aanpassen aan de marktvraag. Dit biedt ze een concurrentievoordeel ten opzichte van merkdealers, vooral in tijden van veranderende klantvoorkeuren en economische onzekerheid.
Toch staan universele autohandelaren ook voor uitdagingen. Hun brede aanbod betekent dat ze niet altijd over de gespecialiseerde kennis en apparatuur beschikken die merkdealers wel hebben. Dit kan leiden tot hogere kosten door inefficiënt onderhoud en hogere kosten door het inhuren van externe specialisten. Bovendien is de concurrentie om technisch geschoold personeel groot, niet alleen binnen de automotive maar ook met andere sectoren, wat het moeilijk maakt om de nodige expertise in huis te halen en te behouden.
De elektrificatie van het wagenpark heeft ook gevolgen voor de onderhoudsmarkt. Hoewel er op korte termijn geen grote afname wordt verwacht door de nog steeds groeiende en relatief oude wagenparken, zal de vraag naar onderhoud op termijn teruglopen. Tegelijk neemt vanwege de transitie naar duurzame mobiliteit en wetgeving als ‘right to repair’ de behoefte toe aan het gebruik van tweedehands materialen, zoals batterijen. Universele dealers kunnen hier op inspelen.
Daarnaast profiteren universelen en dealers van de unieke positie van Nederland binnen de EU vanwege de verplichte periodieke Apk-keuring. Deze zorgt voor regelmatig contact met de klant en biedt kansen om aanvullend onderhoud te plegen en extra onderdelen te verkopen.
Doordat het aantal merkdealers daalt en zij een steeds groter verzorgingsgebied hebben, kunnen universele autohandelaren hun voordeel halen uit een sterkere lokale gerichtheid. Universele dealers kunnen hierdoor beter inspelen op de lokale behoeften van hun klanten en dat biedt een concurrentievoordeel ten opzichte van grotere, minder flexibele dealergroepen.
Effecten van veranderende wet- en regelgeving
De markt voor tweedehands auto’s wordt ook beïnvloed door recente wetswijzigingen in motorrijtuigenbelasting (MRB), aanschafbelasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en bijtelling in geval van lease. Deze wetswijzigingen maken gebruikte EV’s minder aantrekkelijk waardoor autohandelaren hun strategieën moeten aanpassen om competitief te blijven.
De toekomst van de tweedehands automarkt in Nederland ziet er veelbelovend uit, maar om succesvol te blijven in de huidige dynamische markt, moeten zowel merkdealers als universele autohandelaren flexibel zijn en zich voortdurend aanpassen aan de veranderende omstandigheden en klantbehoeften. Dit betekent investeren in technologie voor onderhoud aan elektrische voertuigen, het aantrekken en behouden van technisch personeel en het ontwikkelen van innovatieve reparatie methoden die inspelen op nieuwe onderhoudsvragen van bijvoorbeeld EV-eigenaren. Klantgerichtheid en een meer aandacht voor aftersales en service bieden kansen om de marge te verhogen.
Meer informatie
Lees meer over de economische ontwikkelingen in de retailsector in het rapport 'Occasions groeimotor'.
Lees verder in de retailsector
De winkel van vandaag is meer dan alleen een voorraadkast. Het biedt klanten advies en inspiratie en is de plek om in contact te zijn met klanten. Door de Oekraïne crisis en forse inflatie is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dit beïnvloedt het consumentengedrag. Retailers kampen daarnaast met forse kostenstijgingen op het gebied van inkoop, huur, personeelskosten, covid herstelbetalingen en energie. De omstandigheden blijven ook na covid voor veel retailers uitdagend.