
Vrouw verdient aanzienlijk minder dan man in kunstsector
Voor iedere € 100 die een vrouwelijke kunstenaar verdient, ontvangt een mannelijke kunstenaar € 50 meer. Een significant verschil, zo blijkt uit het rapport ‘Een onverteld verhaal’, een onderzoek van Women Inc. en ABN AMRO.
Hoewel het merendeel van de Nederlanders op de hoogte is dat mannelijke kunstenaars meer verdienen dan hun vrouwelijke collega’s, komt dit grote verschil voor velen als een verrassing. Volgens een aanvullende peiling van PanelWizard, dat in opdracht van ABN AMRO in juli 2022 werd uigevoerd, schat 81 procent van hen dit verschil onterecht lager in.
Verschil in kunstsector enorm
“De ongelijkheid in de cultuursector is dus niet alleen enorm, maar ook systemisch”, zegt Emma Lok, directeur van WOMEN Inc., de belangenorganisatie die zich inzet voor de emancipatie van vrouwen. Sander Bestevaar, hoofd Sponsoring & Events bij ABN AMRO sluit zich hierbij aan: “We weten dat überhaupt sprake is van inkomensongelijkheid, maar dit verschil in de kunstsector is enorm.”
Lees het volledige rapport 'Een nog onverteld verhaal' over de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke kunstenaars.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Ongelijkheid niet van deze tijd
In de aanvullende peiling onder 1.188 Nederlanders komt eenzelfde sentiment naar voren. Van de ondervraagden geven ongeveer acht op de tien aan het onbegrijpelijk te vinden dat mannelijke kunstenaars zoveel meer verdienen. Vrouwen zijn hier stelliger in dan mannen: respectievelijk 90 procent noemt het niet van deze tijd ten opzichte van 73 procent bij de mannelijke respondenten.
Onbewust ondergewaardeerd
Niet alleen op financieel gebied speelt de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Zo is slechts 13 procent van de kunst in de acht grootste musea van Nederland gemaakt door een vrouw en maar liefst 70 procent van alle kunsttentoonstellingen bevat geen enkel werk dat door een vrouw is gemaakt.
Daarnaast hebben onbewuste vooroordelen als gevolg dat kunst lager gewaardeerd wordt op het moment dat mensen weten denken dat het door een vrouw is gemaakt. ‘’De ongelijkheid in de kunstwereld is illustratief voor de ongelijkheid die in de gehele samenleving is tussen vrouwen en mannen. Kunst verwondert en kan een ander perspectief bieden op je eigen werkelijkheid. Daarom is het zo belangrijk dat in musea diverse verhalen te zien zijn en dat die gelijkwaardig gewaardeerd worden", aldus Lok.
Meer informatie
Voor dit onderzoek is een deskresearch uitgevoerd waarvoor uitvoerig literatuuronderzoek is gedaan naar beschikbare data over gender in de beeldende kunstsector. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met negen experts in de kunstwereld, van kunstenaars tot directieleden van musea.
Dit bericht verscheen eerder op abnamro.com