
Lichte groei voor hotelbranche
Hotels herstellen zich dit jaar goed. Ook komend jaar wordt een lichte stijging van 2 procent verwacht. De lichte groei, ondanks druk op de koopkracht, komt door magere cijfers in eerste kwartaal van 2022 waartegen 2023 wordt afgezet. Bovendien is de verwachting dat toeristen uit Amerika en Azië verder terugkeren.
Aziaten gaan weer meer internationaal reizen nu steeds meer Aziatische landen de coronamaatregelen versoepelen. Voor Amerikanen is het gunstig in Europa op vakantie te gaan door de sterke dollar. Dit blijkt uit een rondvraag naar de bezoekersverwachtingen in 2023 van Amsterdam&Partners onder hun partners in Europa. Uit deze rondvraag kwam echter ook naar voren dat er veel onzekerheden zijn.
Hotels ondervinden belemmeringen
De bezettingsgraden en kamerprijzen zitten weer in de lift, maar hotels kampen met allerlei belemmeringen. Personeelstekorten, stijgende energie- en inkoopkosten, een limiet op het aantal vluchten van en naar Schiphol, uitgestelde belastingschulden die sinds 1 oktober 2022 terugbetaald moeten worden en de stijgende rente waardoor investeren relatief duurder worden, spelen de hotels parten. Daarbij verschilt de snelheid van het herstel per regio en doelgroep. Hotels in regio’s buiten Amsterdam en Schiphol profiteren in 2023 van toeristen uit eigen land en buurlanden als Duitsland en België. Tegelijkertijd ondervinden hotels in Amsterdam hinder van het langzame herstel van inkomend toerisme en de zakelijke gast.
Grenzen vervagen tussen zakelijke en vrijetijdsreizen
Hotels krijgen steeds meer concurrentie van verhuurders van appartementen zoals AirBnb en Booking.com. Door de coronapandemie zijn de grenzen tussen thuis en op kantoor werken vervaagd en daarmee ook tussen zakelijke en vrijetijdsreizen. Mensen gaan langer weg en combineren vaker vakantie met werk. De verwachting is dat zakelijke reizen vaker gecombineerd worden met een paar dagen vrijetijd – aangeduid met bleisure, de samentrekking van business en leisure – en dat vakanties worden gecombineerd met werken, ofwel workcations, work en vacations. AirBnb geeft aan dat een vijfde van de omzet komt uit boekingen van verblijven langer dan een maand. Eerder liet de CEO van Booking.com in Het Financieele Dagblad weten dat een derde van de boekingen andere verblijven dan hotels betreft, zoals appartementen.
Meer informatie
Lees het volledige rapport 'Krimp leisure door stijgende kosten en dalende koopkracht'.
(Ziet u geen download of kunt u het rapport niet downloaden? Upgrade uw browser dan naar de meest recente versie.)
Lees verder in de sector Leisure
De sector Leisure heeft een zware periode grotendeels achter de rug. Het herstel is ingezet met afbouwen van de maatregelen omtrent corona. De terrassen beginnen vol te raken, het aantal toeristen neemt toe en evenementen kunnen weer georganiseerd worden. De personeelstekorten zijn nu de grootste uitdaging. Werkzaamheden van het personeel digitaliseren en het spreiden van gasten kunnen de impact daarvan beperken.
Ondernemen in onzekere tijden
Het zijn onzekere economische tijden voor ondernemers en consumenten. Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Kom hierover meer te weten.