De CO2-uitstoot van een onderneming laat zien voor hoeveel CO2-uitstoot de onderneming verantwoordelijk is. Het helpt om die uitstoot te berekenen en af te zetten tegen een benchmark. Daarmee zetten we de CO2-uitstoot van een onderneming in perspectief, of meten we of er een bepaald doel wordt behaald. We leggen hier uit hoe we de uitstoot van ondernemingen in uw beleggingsportefeuille berekenen.
Om te weten wat de broeikasgassenuitstoot is van bedrijven, werken we samen met dataleverancier ISS Oekom. Zij doen onderzoek naar de uitstoot per bedrijf. Die uitstoot is lastig te bepalen. Er is directe uitstoot door eigen bronnen. Er is ook indirecte uitstoot door ingekochte energie.
ISS Oekom maakt een berekening waarbij de totale CO2-uitstoot van een bedrijf wordt weergegeven. Dit doen zij door middel van de som van de zogenaamde 'Scope 1', de directe uitstoot, en 'Scope 2', de indirecte uitstoot.
In uw rapportage ziet u de volgende infographic terugkomen, misschien met andere cijfers:
Wat staat hier precies?
Voor uw portefeuille tellen we de tCO2e (zie wat is CO2 precies) van alle bedrijven waarin u direct of indirect belegt op en verrekenen deze met het bedrag dat u in dat bedrijf heeft belegd. We vergelijken dit daarna met de benchmark. In bijgaand voorbeeld ziet u:
Het verschil in uitstoot tussen de portefeuille en de benchmark in dit voorbeeld is 162. Hoe lager de score onder de benchmark blijft, hoe beter.
We zetten de 162 tCO2e uit het voorbeeld om naar niet-uitgestoten CO2. Dit doen we door het aantal retourvluchten Amsterdam - New York te berekenen. Met die vergelijking willen we u meer inzicht geven. De 162 tCO2e staat gelijk aan 94 retourvluchten.
Die berekening maken we met hulp van de onafhankelijke website CO2 Emissiefactoren.
We hebben het vaak over CO2, maar wat is het precies? CO2 (koolstofdioxide) is een broeikasgas dat van nature aanwezig is in de atmosfeer van de aarde. Net als andere broeikasgassen zorgt CO2 ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. CO2‐uitstoot vindt plaats door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en aardgas. Ook dieren en mensen stoten CO2 uit.
Bij een te hoge CO2-uitstoot warmt de aarde sneller op. Een deel van de CO2‐uitstoot wordt opgenomen door bomen, planten en plankton in de zee. Deze organismen zetten CO2 om in zuurstof (O2). Deze opname kan momenteel de opwarming van de aarde niet stoppen.
Daarnaast is CO2 niet het enige broeikasgas dat een schadelijk effect heeft. De impact van verschillende broeikasgassen verschilt. Daarom rekent men alle emissies om naar CO2-equivalenten per jaar. Dit wordt weergegeven in tCO2e.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.
We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.