Een Private Equity-partij wil het familiebedrijf van Martin kopen, wat hem duidelijke voordelen biedt. Maar Martin twijfelt, want ook zijn zoon en twee directieleden willen in de onderneming stappen. Samen met de overname-experts van ABN AMRO MeesPierson wordt een heldere visie en stappenplan gemaakt. Hierdoor kan Martin zijn onderneming overdragen op een manier die bij hem past. Martin vertelt zijn verhaal.
Wilt u meer weten over het overdragen of verkopen van uw bedrijf? Kijk ook op deze pagina’s:
‘Het bedrijf is een elektrotechnische onderneming met meerdere vestigingen. Het is in 1955 opgericht. In 1995 nam ik het over van mijn vader. Jarenlang investeerde ik veel tijd, geld en energie. Toen onverwacht een Private Equity-partij het wilde kopen, dacht ik daarom in eerste instantie: Boter bij de vis en eindelijk tijd voor andere zaken. Bovendien konden zij de koopsom in één keer betalen.
Boter bij de vis en eindelijk tijd voor andere zaken.
'Al snel twijfelde ik. Tijmen (23), mijn zoon uit mijn tweede huwelijk, toonde duidelijk interesse in het bedrijf en wilde het voortzetten. Zijn broer heeft deze interesse niet. Hoewel ik overtuigd ben van zijn ambitie en kwaliteiten, vond ik dat Tijmen eerst een paar jaar ergens anders moest werken. Ik moest dan alleen nog wel lang de kar trekken. Een onaantrekkelijk idee, zeker met het aanbod van de Private Equity-partij op zak.
Naast Tijmen toonden mijn directieleden Wouter en Michiel (beiden 40) interesse. Informeel spraken we over het nemen van een minderheidsbelang. Door verkoop aan een derde hadden zij uiteindelijk teleurgesteld kunnen afhaken’.
‘Mijn private banker organiseerde een gesprek met een Vermogensplanner van ABN AMRO MeesPierson. Deze expert bracht mijn privé- en zakelijke situatie in kaart. Samen keken we naar de onderneming en de belangrijke personen daarin.
Hierna keken we naar ieders wensen, drijfveren, competenties en toekomstige rol. Hoe passen deze bij het overdragen van eigendom, leiding en zeggenschap? We keken zowel naar het heden als de toekomst. Deze gesprekken resulteerden in een familiestatuut en visiedocument. Heel waardevol.’
‘Na de gesprekken met de Vermogensplanner was het duidelijk: het bedrijf blijft in de familie. Wouter en Michiel kregen de mogelijkheid om ieder een 10% belang te nemen in de werkmaatschappijen. Zij hebben de dagelijkse leiding van mij overgenomen. Hierdoor kon ik afstand nemen en tijd vrijmaken voor andere zaken.
Tijmen werkt nu bij een bedrijf gespecialiseerd in hydraulische en pneumatische gereedschappen. De bedrijfsoverdracht aan hem is inmiddels gestart, onder begeleiding van mijn fiscalist. Deze past hierbij de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) toe’.