Hilde spreekt veel klanten die hun bedrijf gaan verkopen aan een derde partij. Als Vermogensplanner is zij de gesprekspartner voor het gehele verkoopproces en hoe u vervolgens uw vermogen optimaal inricht.
In de praktijk zie ik veel ondernemers tussen de 45-60 jaar beginnen met de voorbereidingen voor verkoop. Ook worden zij steeds vaker benaderd door Private Equity partijen, waardoor alles in een stroomversnelling komt. Vragen zoals wat houdt een verkoop eigenlijk in, hoelang wil ik blijven werken, wat gebeurt er met mijn personeel en haal ik alles eruit als ik nu (al) verkoop, komen vaak naar voren.
Deze vragen bespreek ik met mijn klanten waarbij ik ook de nadruk leg op het uitstippelen van een eigen koers. Waar voelt de klant zich het beste bij? En wat zijn hun grootste wensen na de verkoop van het bedrijf?
Ik krijg vaak de vraag: ‘Hoeveel is mijn bedrijf op dit moment waard?’ Dat is een lastige vraag om te beantwoorden en hangt af van verschillende zaken. Ik breng de klant dan in contact met corporate finance bedrijven die verder kunnen helpen. In de praktijk is het lang niet altijd zo dat de hoogst mogelijke waarde ook de beste deal is. Diverse voorwaarden, zoals hoe lang u binnen het bedrijf wilt blijven werken en tegen welk bedrag, spelen mee. U kunt een deel direct ontvangen en het restant in de vorm van een achtergestelde lening of aandelenkapitaal, wat allemaal invloed heeft op uw vermogenspositie.
Het is belangrijk om op tijd te starten met uw bedrijf verkoopklaar te maken. Dat begint met een flexibele bedrijfsstructuur. Zorg ervoor dat overtollige liquiditeiten in uw eigen holding zitten en dat bedrijfsactiviteiten en het bedrijfspand in aparte BV’s ondergebracht zijn. Dit creëert optimale flexibiliteit voor de verkoop van de diverse bedrijfsonderdelen en voorkomt vennootschapsbelasting over de verkoopopbrengst. Pas als u dit vermogen nodig hebt voor uw privé-uitgaven, keert de BV dividend aan u uit waarover u inkomstenbelasting (box 2) moet betalen. We hebben een groot netwerk om u in contact te brengen met juristen, fiscalisten en/of notarissen die u verder kunnen begeleiden.
Van start tot en met verkoop denk ik met u mee. Zowel zakelijk, als het gaat om een flexibele bedrijfsstructuur en fiscaliteit. Maar ook privé over de gevolgen van de verkoop en de risico’s die hieraan verbonden zijn. Denk hierbij aan, wilsonbekwaamheid, scheiden en overlijden. Deze zaken worden vaak niet besproken, terwijl deze heel belangrijk zijn voor zowel uw bedrijf als uw privé situatie.
Ik maak met een Vermogensplan voor de klant inzichtelijk welk deel van het vermogen nodig is om dromen uit te laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie auto, een tweede woning in het buitenland of filantropie. Vervolgens bespreek ik de mogelijkheden en op welke wijze zij het vermogen kunnen laten groeien. Zo wordt duidelijk in hoeverre ‘in de oude dag’ wordt voorzien. Misschien is er ook voldoende ruimte voor vermogensoverdracht naar de volgende generatie?