In een levenstestament of notariële volmacht legt u vast wie namens u beslissingen mag nemen als u dat zelf niet meer kunt of wilt.
Een levenstestament kan bestaan uit een volmacht waarin u uw persoonlijke, financiële en medische wensen vastlegt. Wilt u alleen uw financiële wensen vastleggen? Bijvoorbeeld wie uw huis mag verkopen? Dan heeft u notariële volmacht nodig. U kunt deze eenvoudig online bij ons aanmelden.
“Als banker van de oudere doelgroep vraag ik in elk gesprek of er een levenstestament is of geef ik aan wat de voordelen ervan zijn. Vaak wordt het testament bij overlijden verward met een levenstestament. Ik gebruik regelmatig het voorbeeld van het eigen huis en beleggingen om het belang uit te leggen. Want als er niets is geregeld en u bent handelingsonbekwaam geworden, dan moet de kantonrechter bijvoorbeeld over uw beleggingen gaan beslissen.”
Andy Straver, Private Banker ABN AMRO MeesPierson
“Wij adviseren om het levenstestament vast te leggen in een notariële akte. Als vermogensplanners helpen wij cliënten om hun wensen goed in kaart te brengen. Is er ook een testament bij overlijden, dan kijken wij of het levenstestament hierop aansluit. Net als een testament is een levenstestament een momentopname. Wensen veranderen na verloop van tijd. We raden aan om iedere vijf jaar te laten beoordelen of de akten nog aansluiten bij de wensen op dat moment.”
Margot Lincklaen Arriëns, Specialist Bewindvoering & Executele ABN AMRO MeesPierson
“Het uitvoeren van een levenstestament is een verantwoordelijke, vertrouwelijke en veeleisende taak. Niet iedereen heeft familie die deze taak kan of wil behartigen, zeker bij grotere en complexere vermogens. Ook wil men familie hier niet altijd mee belasten. Als onze afdeling tot gevolmachtigde wordt benoemd, willen wij er zeker van zijn dat de wensen van de klant goed worden uitgevoerd. Intensieve gesprekken vooraf en een goede inventarisatie zijn essentieel.”
Fleur de Haan, Specialist Vermogensplanning ABN AMRO MeesPierson