Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Vermogensbeheer - Parijs

Uw beleggingen en het Akkoord van Parijs

Het Akkoord van Parijs is een internationaal verdrag. In 2015 sloten 195 VN-lidstaten dit verdrag om de opwarming van de aarde te verminderen. Als u duurzaam belegt met Vermogensbeheer, ziet u in de rapportage of uw beleggingen in lijn zijn met de doelstellingen van het Akkoord van Parijs.

 
 

Het doel van het Akkoord van Parijs

Het doel van het Akkoord van Parijs is om onder andere:

  • op lange termijn de stijging van de wereldwijde temperatuur te beperken tot maximaal 2°C in 2050.  Tegelijk probeert men de stijging te verminderen tot 1,5°C;
  • zo snel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen en schadelijke stoffen te verminderen met de techniek die beschikbaar is;
  • elke 5 jaar vergelijken we de doelstellingen met de actuele wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. We passen ze aan indien nodig.

Het Sustainable Development Scenario (SDS)

Het International Energy Agency ontwikkelde het SDS (Sustainable Development Scenario) om de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs te behalen. Volgens dit scenario zijn alle ontwikkelde economieën in 2050 CO2-neutraal. China bereikt dit doel rond 2060, terwijl alle overige economieën in 2070 CO2-neutraal moeten zijn.

Het Akkoord van Parijs in uw rapportage

Onze dataprovider ISS Oekom stelt de verwachte uitstoot van bedrijven vast. Om te beoordelen of uw beleggingsportefeuille het Akkoord van Parijs volgt, gebruikt ISS Oekom een methodiek die gebaseerd is op het SDS. Per bedrijf wordt berekend wat de verwachte emissie in de toekomst is. Hierbij wordt met name gekeken naar de duurzaamheidsstrategie van het bedrijf en de sectoren waarin het werkt.

In uw rapportage ziet u de volgende infographic terugkomen.

Een uitleg over de infographic in uw rapportage

Op as 1 ziet u jaartallen. Bovenaan ziet u dit jaar. Hoe lager u kijkt, hoe verder we in de toekomst komen.

Op as 2 ziet u de hoeveelheid tCO2e (zie onze uitleg over CO2-uitstoot).

De groene balk toont de verwachte uitstoot van de bedrijven in uw portefeuille voor de komende jaren. ISS Oekom heeft deze vastgesteld.

In het gele 'schuifje' ziet u per jaar het uitstootbudget van uw portefeuille. Het budget bepaalt men per sector op basis van de toegestane uitstoot volgens SDS-voorwaarden. Ook dit is berekend door ISS Oekom. Het Akkoord van Parijs stelt steeds strengere eisen om de doelen te halen. Daarom verschuift het schuifje naar links in de toekomst.

Met deze twee elementen bekijken we of uw portefeuille overeenkomt met het SDS van het Akkoord van Parijs. Uitgangspunt is dat de portefeuillesamenstelling hetzelfde blijft en de bedrijven de gemelde duurzaamheidsstrategieën uitvoeren.

 

Het Nederlandse klimaatakkoord

In het Akkoord van Parijs is afgesproken dat elk land zijn eigen plannen opstelt om bij te dragen aan de doelen van het akkoord. In Nederland spreken we over het Klimaatakkoord. Organisaties en bedrijven uit verschillende sectoren hebben samen dit Klimaatakkoord opgesteld.

Die nationale plannen liggen vast in Intended Nationally Determined Contributions (INDC). INDC's vormen het belangrijkste middel waarmee overheden internationaal communiceren over hun stappen tegen klimaatverandering.

Duurzaamheidsrichtlijnen

Om te bepalen of een belegging voor ons duurzaam is, hebben we enkele richtlijnen opgesteld. Deze duurzaamheidsrichtlijnen vormen de basis voor ons duurzaam beleggingsbeleid.

ABN AMRO

Denkt u na over beleggen en duurzaamheid?

U kunt altijd geheel vrijblijvend in gesprek met een vermogensspecialist. Neem contact met ons op via het formulier.

Beleggen kent risico's

Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.

In gesprek over uw wensen en doelen?

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.