De afgelopen tijd is er op het gebied van duurzaamheid veel veranderd in de financiële wereld, ook bij beleggen. Dit komt omdat er veel nieuwe regelgeving is gekomen waardoor bedrijven meer transparantie moeten geven. Ook ABN AMRO voldoet bij het verlenen van beleggingsdiensten, aan een aantal nieuwe regels over duurzaamheid. Op deze pagina leggen wij uit wat deze nieuwe duurzaamheidsregels voor u als belegger in de praktijk betekenen.
Gaat u bij ABN AMRO beleggen? Dan kunt u ervoor kiezen om in uw beleggingen rekening te houden met duurzaamheid. Wanneer u gaat beleggen met beleggingsadvies of vermogensbeheer, bepalen we voordat u gaat beleggen samen met u uw beleggersprofiel. Wij stellen u hiervoor een aantal vragen, deze gaan over:
Uit deze vragen volgt uw risicoprofiel en uw duurzaamheidsprofiel. Samen met uw kennis en ervaring vormt dit uw beleggersprofiel. Daarna kijken wij samen met u welke adviesvorm of welk vermogensbeheermandaat bij uw beleggersprofiel aansluit. U vindt hier uitgebreide uitleg over het hele beleggersprofiel.
Op deze pagina lichten wij alleen het duurzaamheidsprofiel toe en geven we aan wat u verder nog aan informatie kunt verwachten als u duurzaamheid meeneemt in uw beleggingen.
Bij ABN AMRO hebben wij op dit moment vier duurzaamheidsprofielen:
U vindt hier meer achtergrond informatie over de criteria die gelden voor de verschillende duurzaamheidsprofielen.
Om te kijken wat uw duurzaamheidsvoorkeuren zijn, stellen wij u een aantal vragen. Deze vragen zijn onder te verdelen in 3 categorieën, zo vragen wij of u:
Meer informatie over wat belangrijkste ongunstige effecten voor duurzaamheidsfactoren, duurzame beleggingen en taxonomie beleggingen zijn kunt u vinden onder het kopje 'Informatie over definities. Heeft u geen duurzaamheidsvoorkeuren? Dat kan natuurlijk en dit kunt u ook aangeven in de vragenlijst. Wij hoeven daar dan geen rekening mee te houden.
Uit uw antwoorden over uw duurzaamheidsvoorkeuren volgt een duurzaamheidsprofiel. Onze producten binnen beleggingsadvies en vermogensbeheer hebben ieder ook een eigen duurzaamheidsprofiel. Op deze manier zorgen we dat ons aanbod aansluit bij uw voorkeuren.
Naast het vastleggen van duurzaamheidsvoorkeuren, geven wij u voortaan ook meer informatie over duurzaamheid en onze producten. U ontvangt informatie over de duurzaamheid van uw beleggingen van ons:
Voordat u gaat beleggen
U ontvangt voordat u bij ABN AMRO een beleggingsrekening opent voor beleggingsadvies of vermogensbeheer informatie over duurzaamheid van het product. Ook op de website van onze vermogensbeheer en beleggingsadvies producten kunt u duurzaamheidsinformatie vinden. Dit gaat onder andere over de duurzaamheidskenmerken en risico’s van het product.
Tijdens de periode dat u belegt
Belegt u in vermogensbeheer? Dan informeren wij u jaarlijks over de duurzaamheid van uw beleggingsportefeuille. Dit doen we middels de (verplichte)jaarlijkse rapportages. Onderaan deze pagina kunt u daar meer informatie over vinden. Daarnaast ontvangt u ieder kwartaal, als onderdeel van uw persoonlijke vermogensbeheerrapportage, duurzaamheidsinzichten voor uw portefeuille.
Welke informatie u precies ontvangt hangt af van de vraag of u met beleggingsadvies of met vermogensbeheer belegt. U leest hier verderop meer over bij ‘Duurzaamheidsinformatie op productniveau’.
De Europese regelgeving Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) draait vooral om transparantie: aanbieders van beleggingen moeten informatie geven over de mate waarin zij duurzaamheid meenemen in hun beleggingsproducten. Daarom ontvangt u van ons een aantal informatiedocumenten. Deze documenten geven u inzicht in de duurzaamheidsaspecten van onze producten. Hieronder leggen wij kort per document uit wat u hiervan kunt verwachten.
Naast de duurzaamheidsinformatie die ABN AMRO geeft over haar producten, geeft ABN AMRO ook op bedrijfsniveau meer informatie over duurzaamheid. Op basis van SFDR geeft ABN AMRO op bedrijfsniveau transparantie over:
In ons beloningsbeleid geven we aan hoe we duurzaamheidsrisico’s meenemen en hoe wij ervoor zorgen dat beloning niet leidt tot het nemen van buitensporige duurzaamheidsrisico’s.
Wij hebben in kaart gebracht welke groepen medewerkers mogelijk bijdragen aan de mate waarin er binnen beleggingsadvies en vermogensbeheer duurzaamheidsrisico’s worden gelopen. Voor deze groepen medewerkers hebben wij doelen gesteld met betrekking tot het beheersen van duurzaamheidsrisico’s.
Wij stellen deze doelen aan het begin van het jaar vast. Aan het eind van elk jaar kijken wij in hoeverre deze doelen zijn gehaald. Mede op basis hiervan stellen wij de beloning van de medewerkers vast.
Tot slot geven we ook op bedrijfsniveau aan in hoeverre wij rekening houden met de belangrijkste ongunstige effecten met betrekking tot duurzaamheid. Dit zijn de belangrijkste nadelige gevolgen van onze beleggingsbeslissingen, die impact hebben op:
In de verklaring leggen wij ook uit hoe wij de belangrijkste ongunstige effecten meenemen in ons beleggingsbeleid. En u vindt in deze verklaring jaarlijks op 30 juni een rapportage over het voorgaande jaar over de werkelijke negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren. U kunt op deze manier uiteindelijk tot maximaal 5 jaar terug de belangrijkste ongunstige effecten op de duurzaamheidsfactoren van ons beleggingsbeleid zien. De eerste jaarrapportage is gepubliceerd op 30 juni 2023.
Klik op de volgende link om onze Verklaring belangrijkste ongunstige effecten te bekijken.
Heeft u een vraag over de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.
We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.