Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Informatie over duurzaamheid

En wat dit in de praktijk voor u betekent

De afgelopen tijd is er op het gebied van duurzaamheid veel veranderd in de financiële wereld, ook bij beleggen. Dit komt omdat er veel nieuwe regelgeving is gekomen waardoor bedrijven meer transparantie moeten geven. Ook ABN AMRO voldoet bij het verlenen van beleggingsdiensten, aan een aantal nieuwe regels over duurzaamheid. Op deze pagina leggen wij uit wat deze nieuwe duurzaamheidsregels voor u als belegger in de praktijk betekenen.

 

Voordat u gaat beleggen

Gaat u bij ABN AMRO beleggen? Dan kunt u ervoor kiezen om in uw beleggingen rekening te houden met duurzaamheid. Wanneer u gaat beleggen met beleggingsadvies of vermogensbeheer, bepalen we voordat u gaat beleggen samen met u uw beleggersprofiel. Wij stellen u hiervoor een aantal vragen, deze gaan over:

  • uw financiële situatie, uw beleggingsdoel en uw risicohouding;
  • uw kennis van en ervaring met beleggingsproducten; en
  • uw duurzaamheidsvoorkeuren.

Uit deze vragen volgt uw risicoprofiel en uw duurzaamheidsprofiel. Samen met uw kennis en ervaring vormt dit uw beleggersprofiel. Daarna kijken wij samen met u welke adviesvorm of welk vermogensbeheermandaat bij uw beleggersprofiel aansluit. U vindt hier uitgebreide uitleg over het hele beleggersprofiel.

Op deze pagina lichten wij alleen het duurzaamheidsprofiel toe en geven we aan wat u verder nog aan informatie kunt verwachten als u duurzaamheid meeneemt in uw beleggingen.

Wat is een duurzaamheidsprofiel?

Bij ABN AMRO hebben wij op dit moment vier duurzaamheidsprofielen:

  • Niet-duurzaam profiel: binnen het niet-duurzame profiel passen we enkel de uitsluitingen toe die in algemene zin binnen ABN AMRO gelden, zoals het uitsluiten van bedrijven met activiteiten in de productie van controversiële wapens, en het toepassen van sancties binnen uw beleggingen.
  • ESG Starters profiel: met een ESG starters profiel ondersteunt u bedrijven en overheden in de eerste fase van verduurzaming. Dit profiel sluit een aantal beleggingen uit, zoals tabak producenten, en bedrijven betrokken bij thermische koolmijnbouw (ook voor de productie van energie). Bovendien selecteren we binnen dit profiel enkel beleggingen die voldoen aan uitgangspunten van verantwoord bestuur. De beleggingsportefeuille (exclusief cash/geld en derivaten) moet voor minimaal 70% aan deze criteria voldoen. Het is mogelijk dat tot 30% van de beleggingen niet aan deze criteria voldoen.
  • ESG Gevorderden profiel: met een ESG Gevorderden profiel investeert u in bedrijven en overheden die voorlopen op het gebied van verduurzaming. In aanvulling op de hierboven genoemde criteria, sluit dit profiel meer beleggingen uit, zoals bijvoorbeeld in gokbedrijven en cannabis productie. De beleggingsportefeuille (exclusief cash/geld en derivaten) moet voor minimaal 90% aan deze criteria voldoen. Het is mogelijk dat tot 10% van de beleggingen niet aan deze criteria voldoen.
  • Impact profiel: met een Impact profiel investeert u in duurzame bedrijven en overheden die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij of het milieu. Beleggingen in dit profiel dienen in aanvulling op bovenstaande een positieve bijdrage te hebben op mens, milieu en maatschappij, en mogen daarbij geen significante negatieve impact hebben op alle overige milieu en maatschappelijke aspecten. De beleggingsportefeuille (exclusief cash/geld en derivaten) moet voor 100% hieraan voldoen.

U vindt hier meer achtergrond informatie over de criteria die gelden voor de verschillende duurzaamheidsprofielen.

Om te kijken wat uw duurzaamheidsvoorkeuren zijn, stellen wij u een aantal vragen. Deze vragen zijn onder te verdelen in 3 categorieën, zo vragen wij of u:

  • rekening wilt houden met de door ABN AMRO geselecteerde belangrijkste ongunstige effecten voor duurzaamheidsfactoren; en/of
  • duurzame beleggingen wilt opnemen; en/of
  • EU Taxonomie beleggingen wilt opnemen.

Meer informatie over wat belangrijkste ongunstige effecten voor duurzaamheidsfactoren, duurzame beleggingen en taxonomie beleggingen zijn kunt u vinden onder het kopje 'Informatie over definities. Heeft u geen duurzaamheidsvoorkeuren? Dat kan natuurlijk en dit kunt u ook aangeven in de vragenlijst. Wij hoeven daar dan geen rekening mee te houden.

Duurzaamheid en onze beleggingsvormen

Uit uw antwoorden over uw duurzaamheidsvoorkeuren volgt een duurzaamheidsprofiel. Onze producten binnen beleggingsadvies en vermogensbeheer hebben ieder ook een eigen duurzaamheidsprofiel. Op deze manier zorgen we dat ons aanbod aansluit bij uw voorkeuren.

Informatie over duurzaamheid

Naast het vastleggen van duurzaamheidsvoorkeuren, geven wij u voortaan ook meer informatie over duurzaamheid en onze producten. U ontvangt informatie over de duurzaamheid van uw beleggingen van ons:

  • voordat u gaat beleggen. Dit noemen we ook wel precontractuele informatie; en
  • tijdens de periode dat u belegt.

Voordat u gaat beleggen
U ontvangt voordat u bij ABN AMRO een beleggingsrekening opent voor beleggingsadvies of vermogensbeheer informatie over duurzaamheid van het product. Ook op de website van onze vermogensbeheer en beleggingsadvies producten kunt u duurzaamheidsinformatie vinden. Dit gaat onder andere over de duurzaamheidskenmerken en risico’s van het product.

Tijdens de periode dat u belegt
Belegt u in vermogensbeheer? Dan informeren wij u jaarlijks over de duurzaamheid van uw beleggingsportefeuille. Dit doen we middels de (verplichte)jaarlijkse rapportages. Onderaan deze pagina kunt u daar meer informatie over vinden. Daarnaast ontvangt u ieder kwartaal, als onderdeel van uw persoonlijke vermogensbeheerrapportage, duurzaamheidsinzichten voor uw portefeuille.

Welke informatie u precies ontvangt hangt af van de vraag of u met beleggingsadvies of met vermogensbeheer belegt. U leest hier verderop meer over bij ‘Duurzaamheidsinformatie op productniveau’.

Informatie over definities

ESG-beleggingen promoten bepaalde milieu- of sociale kenmerken. Daarbij kan het gaan om het uitsluiten van beleggingen, bijvoorbeeld in ondernemingen die betrokken zijn bij controversiële activiteiten. ESG beleggingen kunnen ook rekening houden met duurzaamheidsrisico’s, bijvoorbeeld door de selectie van beleggingen die positief presteren op het gebied van milieu, sociale en bestuur aspecten. Daarnaast moet de onderneming waarin belegd wordt, voldoen aan onze standaard voor goed bestuur.

Een duurzame belegging is een belegging die als doel heeft om bij te dragen aan een milieudoelstelling of een sociale doelstelling. Daarnaast mag het bedrijf waarin wordt belegd geen schade toebrengen aan andere milieudoelstellingen of sociale doelstellingen (“Do not significant harm principle” of “DNSH-principe”). Ook moet de onderneming waarin belegd wordt een verantwoord bestuur hebben.

De Europese Commissie heeft een handboek opgesteld met diverse criteria om te meten of een economische activiteit ecologisch duurzaam is, zodat iedereen hetzelfde begrip en dezelfde definitie heeft. Dit handboek heet: EU Taxonomie. Als een activiteit voldoet aan de criteria van de EU Taxonomie, kan deze als ‘ecologisch duurzaam’ worden gekenmerkt. De EU-taxonomie legt per sector uit welke economische activiteiten ecologisch duurzaam zijn en welke niet. Beleggingen die aan deze criteria voldoen, noemen we “taxonomie beleggingen”. ABN AMRO biedt momenteel (peildatum 2024) geen taxonomie beleggingen aan.

De belangrijkste nadelige maatschappelijke gevolgen zijn de door ABN AMRO geselecteerde belangrijkste nadelige gevolgen van beleggingsbeslissingen met betrekking tot duurzaamheidsfactoren die gaan over ecologische en sociale thema’s zoals klimaatverandering, arbeidsomstandigheden, eerbiediging van de mensenrechten en bestrijding van corruptie en omkoping.

Om een belegging duurzaam te mogen noemen, mag het geen ernstige afbreuk doen aan een andere milieudoelstelling of maatschappelijke doelstelling (DNSH-principe). Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin een bedrijf een windmolen bouwt in een beschermd natuurgebied. Dat het bedrijf schone energie wil produceren, is duurzaam. Maar dat het hiermee schade toebrengt aan het natuurgebied, is niet wenselijk. Als deze schade aanzienlijk is voldoet de activiteit niet aan het DNSH-principe en is de belegging daarmee niet duurzaam te noemen.

Voor meer informatie en uitleg over de basisbegrippen rondom duurzaamheid verwijzen wij u naar dit document: Uw beleggingsprofiel onder de loep.

 

Duurzaamheidsinformatie op productniveau

De Europese regelgeving Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) draait vooral om transparantie: aanbieders van beleggingen moeten informatie geven over de mate waarin zij duurzaamheid meenemen in hun beleggingsproducten. Daarom ontvangt u van ons een aantal informatiedocumenten. Deze documenten geven u inzicht in de duurzaamheidsaspecten van onze producten. Hieronder leggen wij kort per document uit wat u hiervan kunt verwachten.

Als u kiest voor vermogensbeheer ontvangt u van ons het verplichte document Precontractuele informatieverschaffing. Dit document heeft een verplichte opmaak, alle aanbieders gebruiken dus hetzelfde document. Hierin kunt u meer details lezen over de duurzaamheidskenmerken van het mandaat .

De Precontractuele informatieverschaffing geeft u inzicht in de duurzame ambities van het mandaat en hoe wij de realisatie van deze ambities meten. Ook vindt u in dit document een overzicht van hoe wij omgaan met de belangrijkste nadelige gevolgen voor duurzaamheid, praktijken van verantwoord bestuur en internationale standaarden.

U vindt de precontractuele informatieverschaffing ook op de productpagina van het mandaat. Zie hiervoor de links onderaan deze pagina.

Het document “Informatie over duurzaamheid” vindt u op de website van onze vermogensbeheermandaten. Wij geven u hierin meer informatie over hoe wij de ambities uit de duurzaamheidsambities van het product proberen te realiseren.

Het document Informatie over duurzaamheid gaat dieper in op hoe wij de duurzame ambities van het mandaat meten. Ook gaan wij dieper in op welke gegevens wij hiervoor gebruiken, welke soorten engagement wij toepassen en hoe wij bepalen welke beleggingen geschikt zijn voor het mandaat.

U vindt het document informatie over duurzaamheid op de pagina van het mandaat. Zie hiervoor de links onderaan deze pagina.

Als u kiest voor beleggingsadvies of vermogensbeheer ontvangt u van ons het document Transparantie integratie duurzaamheidsrisico’s. Duurzaamheidsrisico’s zijn gebeurtenissen of omstandigheden op milieu-, sociaal of bestuurlijk gebied (“ESG”) die van invloed kunnen zijn op de waarde van de belegging.

In dit document geven we u meer uitleg over duurzaamheidsrisico’s en wat de gevolgen daarvan zijn voor het product. Ook leggen wij u uit hoe we duurzaamheidsrisico’s meenemen in ons beleggingsbeleid en hoe wij deze risico’s proberen te beheersen.

U vindt het document Transparantie integratie duurzaamheidsrisico’s op de pagina van het mandaat. Zie hiervoor de links onderaan deze pagina.

Als u kiest voor vermogensbeheer ontvangt u van ons jaarlijks een rapportage waarin u kunt zien hoe duurzaam er is belegd in de afgelopen periode. Deze jaarlijkse rapportage geeft u inzicht in de realisatie van de duurzame ambities van het mandaat over het afgelopen kalenderjaar. De eerste periodieke rapportage beslaat het kalenderjaar 2023.

 

Duurzaamheidsinformatie op bedrijfsniveau

Naast de duurzaamheidsinformatie die ABN AMRO geeft over haar producten, geeft ABN AMRO ook op bedrijfsniveau meer informatie over duurzaamheid. Op basis van SFDR geeft ABN AMRO op bedrijfsniveau transparantie over:

  • Integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beloningsbeleid van personeel.
  • Verklaring belangrijkste ongunstige effecten duurzaamheid.
 
ABN AMRO

Integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beloningsbeleid van personeel

In ons beloningsbeleid geven we aan hoe we duurzaamheidsrisico’s meenemen en hoe wij ervoor zorgen dat beloning niet leidt tot het nemen van buitensporige duurzaamheidsrisico’s.

Wij hebben in kaart gebracht welke groepen medewerkers mogelijk bijdragen aan de mate waarin er binnen beleggingsadvies en vermogensbeheer duurzaamheidsrisico’s worden gelopen. Voor deze groepen medewerkers hebben wij doelen gesteld met betrekking tot het beheersen van duurzaamheidsrisico’s.

Wij stellen deze doelen aan het begin van het jaar vast. Aan het eind van elk jaar kijken wij in hoeverre deze doelen zijn gehaald. Mede op basis hiervan stellen wij de beloning van de medewerkers vast.

Verklaring belangrijkste ongunstige effecten duurzaamheid

Tot slot geven we ook op bedrijfsniveau aan in hoeverre wij rekening houden met de belangrijkste ongunstige effecten met betrekking tot duurzaamheid. Dit zijn de belangrijkste nadelige gevolgen van onze beleggingsbeslissingen, die impact hebben op:

  • ecologische en sociale thema’s;
  • arbeidsomstandigheden;
  • mensenrechten; en
  • bestrijding van corruptie en omkoping.

In de verklaring leggen wij ook uit hoe wij de belangrijkste ongunstige effecten meenemen in ons beleggingsbeleid. En u vindt in deze verklaring jaarlijks op 30 juni een rapportage over het voorgaande jaar over de werkelijke negatieve effecten op duurzaamheidsfactoren. U kunt op deze manier uiteindelijk tot maximaal 5 jaar terug de belangrijkste ongunstige effecten op de duurzaamheidsfactoren van ons beleggingsbeleid zien. De eerste jaarrapportage is gepubliceerd op 30 juni 2023.

Klik op de volgende link om onze Verklaring belangrijkste ongunstige effecten te bekijken.

In gesprek over beleggen?

Heeft u een vraag over de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op. Wij zien uit naar een kennismaking met u.

Bel mij terug

Laat uw gegevens achter en we bellen u binnen twee werkdagen terug.

Bel ons direct

We staan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur voor u klaar om van gedachten te wisselen.