De duurzame doelstelling van het impactmandaat is dat zal worden belegd in ondernemingen met economische activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan één of meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, of ‘SDGs’) van de Verenigde Naties ("VN"). Deze beleggingen moeten dan geen ernstige afbreuk doen aan de andere SDG's en de ondernemingen waarin wordt belegd, moeten goede corporate governance toepassen. De SDG’s zijn een verzameling van 17 doelen ten behoeve van de mens en de aarde die moeten worden gehaald voor 2030, zoals geen armoede meer, gelijkheid van man en vrouw en klimaatactie.
Het mandaat belegt rechtstreeks en via beleggingsfondsen in aandelen en obligaties. Ten minste 100% van de portefeuille (exclusief cash/geld) moet bijdragen aan de duurzame doelstelling van het mandaat. De rest van de portefeuille kan bestaan uit cash/geld, geldmarktinstrumenten of beleggingen zonder duurzame doelstelling. De enige derivaten die kunnen worden opgenomen zijn rente- en valutaderivaten. Aandelen, bedrijfsobligaties en staatsobligaties in het mandaat moeten voldoen aan de volgende criteria:
- Positieve selectie op basis van prestaties op het gebied van ecologie, sociaal en governance ( ‘ESG’)
- Uitsluiting van controversiële activiteiten
- Uitsluiting van controversiële landen
- Positieve bijdrage aan de SDG’s
- Geen ernstige afbreuk doen aan de duurzame doelstelling
- Goede corporate governance
De vermogensbeheerders selecteren ondernemingen op basis van deze criteria, maar voeren ook een grondige kwalitatieve bottom-up analyse uit.
Om te bepalen in hoeverre de duurzame doelstelling van het mandaat wordt gehaald, wordt gebruik gemaakt van de volgende duurzaamheidsindicatoren:
- De gemiddelde ESG-risicobeoordeling van Sustainalytics voor de portefeuille
- De CO2-uitstoot van de portefeuille
- Aansluiting bij de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde ruim onder 2 graden Celsius te houden
- Aansluiting bij de SDGs van de VN
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens die worden aangeleverd door twee vooraanstaande dataleveranciers, Sustainalytics and “Institutional Shareholder Services group of companies” (‘ISS’).
Met ondernemingen in de portefeuille kan worden engaged. Het doel van engagement is de ondernemingsstrategie en prestaties te verbeteren. Dit kan onder meer op het gebied van ESG.
Meer informatie over duurzaamheid
Information about sustainability risks