Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hou je apparaten slim. Bekijk meer op doejeupdates.nl.

Laat je niet hacken, blijf je updates checken

Via slimme apparaten zijn onze levens steeds meer verbonden met het internet. Fijn, want een smart-tv, slimme deurbel, thermostaat of wasmachine maakt ons leven makkelijker. Maar ook kwetsbaarder. Via één slim apparaat kunnen internetcriminelen al bij je binnenkomen. Op die manier kunnen zij bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met je meekijken en -luisteren. Updates zorgen ervoor dat je slimme apparaten én data veilig blijven. Daarom is het updaten van je slimme apparaten zo belangrijk.

 

In 9 van de 10 huishoudens is een slim apparaat aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gemiddeld zijn het er 4: van deurbel tot smart-tv en van printer tot thermostaat. Eerder onderzoek liet zien dat 8 van de 10 eigenaren weten dat hun slimme apparaten gehackt kunnen worden. De helft daarvan wist niet wat zij moeten doen bij een digitale inbraak, en een kwart kende de gevolgen van een hack niet. Een kwart van de mensen die geen updates uitvoert, weet niet wanneer er een update klaarstaat. Waarom de helft van de Nederlanders niet regelmatig updates uitvoert? Ze weten bijvoorbeeld niet dat dit nodig is, weten niet hoe of vinden het soms gewoon gedoe.

Ook zorgen misverstanden ervoor dat mensen verwachten dat ze al goed beveiligd zijn. Zo denken ze dat je altijd een melding krijgt als er een update klaarstaat. En dat updates vanzelf gaan als je geen melding ontvangt. Om mensen op te roepen slimme apparaten te updaten, lanceert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de campagne ‘Doe je updates’.

Slimme apparaten die interessant zijn voor internetcriminelen 

Is je apparaat niet up-to-date en bevat de software kwetsbaarheden? Dan kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken, met alle gevolgen van dien. De onderstaande apparaten zijn extra interessant voor internetcriminelen.

  • Slimme (beveiligings)camera: eenmaal binnen kunnen internetcriminelen bijvoorbeeld zien of je thuis bent. Om zo echt bij je in te breken.
  • Router: dit is je voordeur naar het internet. Al je slimme apparaten zijn ermee verbonden. Update ‘m en voorkom dat internetcriminelen toegang krijgen tot je netwerk.
  • Slimme deurbel: vergelijkbaar met de slimme camera. Ook via dit apparaat kunnen internetcriminelen met jou en je omgeving meekijken.
  • Babyfoon: meekijken terwijl je kleintje slaapt? Zorg ervoor dat je slimme babyfoon up-to-date is om pottenkijkers te voorkomen.
  • Smart-tv: de slimme tv geeft suggesties op basis van wat je kijkt. Maar een internetcrimineel kan ook met je meekijken en -luisteren. Bijvoorbeeld via de webcam en microfoons.

Misverstanden bij het updaten van je slimme apparaten

Veel slimme apparaten krijgen niet automatisch een update. Ook ontvang je niet altijd een melding als er een update klaarstaat. Soms moet je zelf op zoek naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Check daarom regelmatig of er nog updates klaarstaan voor je slimme apparaat. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Wil je updates op je slimme apparaten doen, volg dan deze stappen:

  1. Open de app van je slimme apparaat.
  2. Kijk bij Instellingen.
  3. Klik daar op Updaten.
  4. Stel Automatisch updaten in. Soms is automatisch updaten niet mogelijk. Zet dan een herinnering in je agenda, zodat je elke 3 maanden je updates checkt.

Krijg je een melding om een update te doen? Doe het direct. Heb je geen app van je slimme apparaat? Ga dan naar de website van de fabrikant en zoek op 'update'.

Laat je niet hacken, blijf je updates checken

De campagne ‘Doe je updates’ komt van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het doel? Mensen aanzetten om hun slimme apparaten te updaten. Wil je meer weten over het het beveiligen van je slimme apparaten? Ga naar de website www.doejeupdates.nl .