Fraude herkennen
Leer verschillende fraudevormen herkennen.
Via datingsites en sociale media maken oplichters contact met mensen die een relatie zoeken. Ze gebruiken gestolen foto’s voor een nep-identiteit. Het contact gaat vaak snel naar privékanalen zoals WhatsApp, wat controle moeilijker maakt. Oplichters geven veel aandacht en doen alsof er een relatie is. Dan vragen ze om geld of een investering. Je wilt helpen, dus je gaat akkoord, maar het is een val. Ontdek wat datingfraude is, en leer het herkennen én voorkomen.
We vroegen aan mensen op straat of ze het begrip 'datingfraude' kennen. Ontdek hoe oplichters te werk gaan. En leer van onze fraude-expert bij ABN AMRO hoe je datingfraude kunt herkennen en voorkomen. Bescherm jezelf en je geld!
Johnny is 32 jaar, single en woont in Den Haag. Hij wil via een datingapp nieuwe mensen leren kennen. Al snel heeft hij contact met een leuke jongen. Eerst via de app en later via WhatsApp. Het voelt allemaal heel vertrouwd en er is echt een klik. Toch? Johnny is slachtoffer van datingfraude.
Echte liefde vraagt niet om geld. Vraag jezelf dus af waarom iemand die je nooit hebt ontmoet om geld vraagt. Wees alert op deze signalen: