Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggingsstrategieën

Wat past bij mij?

Als je begint met beleggen, hoor je over allerlei soorten strategieën. Zoals buy and hold, of dollar cost averaging bijvoorbeeld. Of growth investing (groeibeleggen) en buy low, sell high. Maar wat betekent het? En waar moet je aan denken bij deze strategieën?

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Dollar cost averaging

Dollar cost averaging is een strategie waarbij je op vaste momenten een vast bedrag inlegt. Wat de koersprijs op het moment van inleg ook is. Je koopt beleggingen dan mogelijk op dagen wanneer de koersprijs lager is en op dagen wanneer de koersprijs hoger is. Zo wordt je aankoopprijs na verloop van tijd gemiddeld.

 

Met dollar cost averaging beleg je gespreid in tijd. Bijvoorbeeld elke week, elke maand of elke 3 maanden. Je kunt dit doen door periodiek te beleggen. Je legt dan automatisch geld in op vooraf bepaalde momenten. Zo heb je er minder omkijken naar.

Portemonnee met procent teken

Buy low, sell high

Met de strategie ‘buy low, sell high’ koop je een belegging wanneer de koersprijs laag is en verkoop je wanneer de koersprijs hoger is. Het is een actieve vorm van beleggen, waarbij je de koersen regelmatig in de gaten moet houden. Het doel is om een zo hoog mogelijk te behalen. Het lastige is dat niemand kan voorspellen wanneer de beurzen precies gaan stijgen of dalen. Deze strategie kent dan ook veel risico.

 

Ook belangrijk: houd rekening met de kosten. Hoe vaker je koopt en verkoopt, hoe vaker je transactiekosten betaalt. Dat is van invloed op het uiteindelijke rendement dat je overhoudt. Hoe hoger je kosten, hoe minder je overhoudt.

Lump sum

Waar je bij dollar cost averaging gespreid belegt, werkt lump sum precies andersom. Je belegt dan een groot bedrag in 1 keer in 1 beleggingsproduct. Omdat je het bedrag in 1 keer inlegt, kan je gelijk een mogelijk rendement behalen over het hele bedrag. Maar je loopt ook meer risico. Daalt je belegging in waarde? Dan kan je een groot deel van je inleg (tijdelijk) verliezen.

Buy and hold

Buy and hold is een strategie waarbij je een beleggingsproduct koopt en deze voor een lange tijd vasthoudt. Je belegt dan voor de lange termijn; denk bijvoorbeeld aan 15 of 20 jaar. De reden? Hoe langer je belegt, hoe kleiner het risico dat tegenvallende resultaten ervoor kunnen zorgen dat je jouw beleggingsdoel niet haalt. Heb je genoeg geduld én neem je de tijd, dan vergroot je de kans op positief rendement.

Growth investing

Growth investing (groeibeleggen) is een manier om de strategie buy low, sell high uit te voeren. Bij growth investing beleg in je in groeiaandelen. Dit zijn vaak de aandelen van een jong of klein bedrijf, waarvan jij verwacht dat ze in waarde zullen groeien. Je doel is daarbij om je aandelen voor een hoger bedrag te verkopen dan dat je ze gekocht hebt.

 

Deze strategie vraag veel tijd en kennis. Je doet namelijk veel onderzoek naar een bedrijf en de sector eromheen. Ook moet je de koersen regelmatig in de gaten houden. Daarnaast geldt ook hier; je kunt de toekomst niet voorspellen. Een bedrijf kan succesvol zijn, maar ook failliet gaan. 

Dividend investing

Dividend investing (dividendbeleggen) is een buy and hold-strategie. Je belegt hierbij in aandelen van bedrijven die regelmatig dividend (het deel van de winst) uitkeren aan hun aandeelhouders. Ieder kwartaal of jaar bijvoorbeeld. Deze aandelen houd je zo lang mogelijk vast, om zo regelmatig dividend te ontvangen en je rendement te laten groeien.

 

Kies je er daarnaast voor om de winstuitkering te herbeleggen? Dan kan je gebruik maken van het voordeel van rendement-op-rendement.

Wat past bij mij?

Welke manier van beleggen bij je past, hangt van je situatie af. Wat is je budget? Ben je een actieve of een passieve belegger? En wil je meer of minder risico nemen? In ons beleggingsplan nemen we je mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die je kunt maken. 

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.