Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

De emotionele achtbaan van beleggen

Elke belegger heeft emoties. Zelfs de meest rationele. Beleggingskeuzes worden voor een groot deel gedreven door die emoties. En die emoties zijn bij elke fase op de beurs weer anders. Benieuwd wat je kunt gaan voelen en denken? We nemen je mee in de emotionele achtbaan die een belegger mogelijk doormaakt. 

 

Een kick als de koers flink oploopt en frustraties als de koers ineens wegzakt. Het zijn begrijpelijke emoties die iedere belegger wel herkent. Je verliest door die emoties mogelijk de werkelijkheid uit het oog. En dan kun je verkeerde keuzes maken. Je koopt bijvoorbeeld een populair aandeel op het moment dat de koers al flink opgelopen is. Of je verkoopt in paniek bij een koersval, zonder te kijken naar de lange termijn.

Weet je hoe je reageert? We nemen je mee in de emoties die je als belegger op bepaalde momenten kan voelen. Door deze emotionele fases te begrijpen, voorkom je misschien dat je zelf emotionele beslissingen maakt. 

Illustratie van de emotionele achtbaan die een belegger doormaakt

De emotionele achtbaan van beleggen

  1. 1. In de lift

    De koersen op de beurzen stijgen. Je voelt je optimistisch, want het gaat goed. Omdat het zo goed gaat, word je nog enthousiaster. Ook in de media zijn de berichten over de beurzen alleen maar positief. Dus koop je nog wat bij. Maar hoe meer jouw beleggingen waard worden, hoe groter de kans dat de koers gaat dalen. Het risico op verlies van (een deel van) de inleg neemt dus toe…

  2. 2. Over de top

    En dan zijn de beurzen ineens over hun top heen. Je wordt toch een beetje nerveus; is het een dipje of het begin van een crash? De beurzen dalen verder. Je kunt het niet geloven, het ging toch juist zo goed? Maar je houdt je vast aan de wetenschap dat je belegt voor de lange termijn…

  3. 3. Op de bodem

    Na een periode van ongeloof slaat de angst toe als de koersen nog verder dalen. Het optimisme is helemaal weg en de gedachte om te verkopen wordt steeds sterker. Omdat sommige beleggers van hun belegging(en) af willen, daalt de koers nog verder. Zo laag is het in jaren niet geweest. Je verkoopt in paniek. Met een flink verlies als gevolg…

  4. 4. Uit het dal

    Lage koersen betekent goedkope aandelen. Er zijn beleggers die dan hun kans pakken en weer gaan kopen. Daardoor stijgen de koersen langzaam weer. Maar pas als de koersen goed gestegen zijn, stapt de gemiddelde belegger weer in. En zodra de stijging weer wordt ingezet, begint de emotionele achtbaan opnieuw.

 

Hoe blijf je als belegger jouw emoties de baas?

  • Weet dat emoties erbij horen. Zelfs een ervaren belegger kan erdoor beïnvloed worden.
  • Als je deze emoties van beleggen leert kennen, kun je misschien iets rustiger op gebeurtenissen reageren.
  • Als je minder risico neemt en jouw risico goed spreidt, zijn de pieken in de koersontwikkelingen minder hoog en de dalen minder diep. De emoties die daarbij horen zijn dan mogelijk ook minder heftig. 
  • Hoe meer risico je neemt, hoe langer de periode zou moeten zijn waarin je jouw beleggingen houdt. Zo ben je beter bestand tegen koersschommelingen.
  • Kijk niet alleen naar de koersen: zoek ook naar informatie over de langetermijnontwikkelingen van bedrijven, markten en sectoren waarin je belegt. Lees onze beurstrends en onze beleggingsupdate bijvoorbeeld. Of raadpleeg onze aandelenopinies in Internet Bankieren.
  • Let ook op de kosten die je maakt. Bedenk dat hoe vaker je verkoopt en terugkoopt, hoe meer kosten je maakt en hoe hoger de koers moet worden om de kosten terug te verdienen.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Ook interessant voor jou

Stap voor stap beginnen met beleggen

Wil je met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In ons stappenplan nemen we je mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die je kunt maken.

Wat is een goede eerste belegging?

Je bent er klaar voor. Je hebt voldoende saldo op je tegenrekening en je wilt je eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet je al precies wat je wilt. Weet je het nog niet, dan vertellen we je hier graag waar je op kunt letten.

Beleggen met minder risico?

Is het mogelijk om te beleggen zonder het risico dat je geld minder waard wordt? Helaas, veilig beleggen bestaat niet. Aan beleggen kleven namelijk altijd risico’s. Toch zijn er manieren om deze risico’s van beleggen te beperken. Maar hoe doe je dat? 6 tips om beleggingsrisico's te beperken.