Heb je een gezonde buffer op je spaarrekening die groot genoeg is voor onvoorziene uitgaven? En denk je erover om daarnaast te gaan beleggen met geld dat je kunt missen? Dan wil je natuurlijk weten wat beleggen aan rendement op zou kunnen leveren. Dit hangt af van een aantal factoren. Zoals de termijn waarover je wilt gaan beleggen, hoeveel risico je wilt nemen en de mogelijke schommelingen van de markt.
Het is belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Als je overweegt om te beginnen met beleggen, raden we je aan om altijd voldoende geld over te houden als buffer voor onvoorziene en grote uitgaven. Bereken daarom eerst hoeveel je kunt en wilt beleggen. Weet je met welk bedrag je kunt gaan beleggen? Dan bepaal je jouw beleggingsdoel, de termijn en hoeveel risico je wilt lopen.
Voor welk doel wil je vermogen opbouwen? Een camper, verre reis, jouw pensioen of de studie van je kind? En welk bedrag kun je missen om te beleggen? Als je dat weet, is het makkelijker om te bepalen op welke termijn je geld nodig hebt en met hoeveel risico je wilt beleggen.
Over hoeveel jaar heb je geld nodig? Is dat op een korte termijn van bijvoorbeeld 5 jaar, of op een langere termijn van bijvoorbeeld 20 jaar? Over het algemeen geldt: hoe langer je jouw geld laat staan, hoe groter de kans op rendement
Wil je met beleggen weinig of veel risico lopen? Of liever iets er tussenin? Over het algemeen geldt: hoe hoger het mogelijke rendement, hoe hoger het risico en hoe hoger het mogelijk verlies
In deze grafiek zie je wat het je had opgeleverd als je op 1 januari 2018 eenmalig € 1.000 had ingelegd in 1 van de 5 ABN AMRO ESG Profielfondsen.
Bron: ABN AMRO Investment Solutions, Morningstar. Rendementen per 31-12-2023, in euro en na aftrek van kosten. Netto dividenden herbelegd (indien van toepassing). Op basis van meetkundige rekenmethode. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Aan beleggen zijn kosten verbonden, zoals service- en productkosten. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Bedenk dat je (een deel van je) inleg kunt verliezen als je beleggingen verkoopt op een moment dat de waarde onder je (gemiddelde) aankoopwaarde staat. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Een van de grootste uitdagingen bij beleggen is: rustig blijven. Beleggen doe je voor de lange termijn. Wees geduldig met je beleggingen en laat je geld langere tijd renderen. Zo worden pieken en dalen van de beurs afgevlakt. Voor aandelen geldt bijvoorbeeld dat er op de korte termijn veel hoge pieken en diepe dalen zullen zijn. Op de langere termijn leveren aandelen doorgaans een hoger rendement op. Juist door op tijd te beginnen met beleggen kun je het risico van beleggen in aandelen beperken.
Begonnen met beleggen? Bekijk regelmatig of er iets veranderd is in je persoonlijke situatie en doelen. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van het belegde bedrag, de termijn en het risico dat je neemt, zodat je eventueel aanpassingen kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in fondsen waarbij je in 1 keer meerdere aandelen en/of obligaties koopt. Zoals bij 1 van de 5 ESG Profielfondsen. Afhankelijk van het fonds heb je ook spreiding over meerdere werelddelen. Dit zorgt automatisch voor een spreiding van het risico. Je hoeft dan niet elke dag de beurs te volgen of koop- en verkoopbeslissingen te nemen, want dat doet een professionele fondsbeheerder.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
Wil je weten wat een realistisch rendement is als het gaat om beleggen? Vanwege de onvoorspelbaarheid bij beleggen is het niet mogelijk om altijd voor het hoogste rendement te beleggen. Maar hoe bepaal je of je met jouw beleggingen goed bezig bent en of je tenminste voor een gemiddeld rendement belegt? Lees hier meer over wat een goed rendement in praktijk inhoudt.
Je bent er klaar voor. Je hebt voldoende saldo op je tegenrekening en je wilt je eerste belegging kopen. Maar wat precies? Wat is nou een goede keuze? Misschien weet je al precies wat je wilt. Weet je het nog niet, dan vertellen we je hier graag waar je op kunt letten.
Wil je met genoeg kennis beginnen met beleggen? Of er gewoon meer van begrijpen? In ons stappenplan nemen we je mee langs de mogelijkheden van beleggen, de risico’s en de keuzes die je kunt maken.