Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man zittend kijken naar laptop

Beurzen en indices

Van AEX tot Wall Street

Beleg je in aandelen bij ABN AMRO, dan beleg je in beursgenoteerde aandelen. Die worden verhandeld op effectenbeurzen. Maar wat is een effectenbeurs eigenlijk, en wat is het verschil met een index?

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat zijn effectenbeurzen en indices?

Een effectenbeurs is een plek waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld. Een voorbeeld is Euronext Amsterdam. 

Een index is een soort meetinstrument dat de prestaties van een groep aandelen bijhoudt. De AEX-index laat bijvoorbeeld zien hoe de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Amsterdamse beurs het doen. Gaat de AEX omhoog, dan betekent dit dat de meeste van die 25 bedrijven het goed doen. Als een index flink stijgt of daalt, zegt dat meestal ook iets over hoe het met de economie gaat.

Beursnieuws & opinie

Wil je weten of je aandelen moet kopen, houden of verkopen? Volg dan het nieuws over de beurzen. Abonneer je op onze Beleggingsnieuwsbrief voor het laatste beleggingsnieuws, de nieuwste economische ontwikkelingen en de visie van onze experts. 

Wereldwijd zijn er veel verschillende beurzen. Voorbeelden zijn Euronext Amsterdam in Nederland, de New York Stock Exchange en NASDAQ in de Verenigde Staten en de Tokyo Stock Exchange in Japan. 

Bekijk ons overzicht van de belangrijkste beurzen en hun kenmerken

Om de waardeontwikkeling van een effectenbeurs of een groep aandelen duidelijk te maken, zijn er indices (het meervoud van index) ontwikkeld. De AEX is een voorbeeld van een index: hierin zijn de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven in Nederland opgenomen. Andere Nederlandse indices zijn de AMX en de AScX. De Dow Jones, de S&P500 en de NASDAQ100 zijn bekende Amerikaanse indices.

Bekijk actuele informatie over de belangrijkste indices

Een effectenbeurs is een plek waar beleggers effecten kunnen verhandelen, zoals aandelen, obligaties en fondsen. De prijs van de effecten wordt bepaald door vraag en aanbod. Als je als individuele belegger wilt handelen op de beurs, doe je dat niet zelf. In plaats daarvan gebruik je een financiële instantie of een broker, die namens jou de handel uitvoert.

Elke beurs heeft een lijst van bedrijven waarvan de aandelen op die beurs gekocht en verkocht kunnen worden. Een beurs wordt gecontroleerd door de financiële autoriteit van het land waar de beurs zich bevindt.

 

Een index is een soort meetinstrument dat de prestaties van een groep aandelen bijhoudt. De AEX-index laat bijvoorbeeld zien hoe de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven op de Amsterdamse beurs het doen. Gaat de AEX omhoog, dan betekent dit dat de meeste van die 25 bedrijven het goed doen. Als een index flink stijgt of daalt, zegt dat meestal ook iets over hoe het met de economie gaat.

De koers van een aandeel is de prijs waarvoor een aandeel van eigenaar wisselt. De prijs komt tot stand als er vraag naar het aandeel en ook aanbod van het aandeel is. Is er veel vraag, dan stijgt de prijs. Is er veel aanbod (veel mensen willen het aandeel verkopen), dan daalt de prijs.

De actuele koers is niet precies de prijs die je voor het aandeel betaalt of krijgt. Daarvoor moet je kijken naar de bied- en laatkoers. Die tonen voor welke bedragen je een aandeel kunt verkopen of kopen:

  • Biedkoers
    De hoogste prijs die iemand op een bepaald moment wil betalen voor een aandeel en waarvoor je het aandeel dan kunt verkopen. Er zijn vaak veel verkopers en kopers actief, dus de biedkoers verandert steeds.
  • Laatkoers
    De laagste prijs waarvoor iemand een aandeel wil verkopen. Dat is de koers waarvoor je het aandeel dan kunt kopen. Er zijn vaak veel verkopers en kopers actief, dus ook de laatkoers verandert steeds.
  • Spread
    Het verschil tussen de biedkoers en de laatkoers heet de ‘spread’. Bij aandelen die de hele beursdag doorlopend verhandeld worden, is de spread vaak klein. Bij aandelen die minder vaak van eigenaar wisselen, kan de spread groter zijn.

Naast de prijs die je voor een aandeel betaalt, zijn er ook kosten waar je rekening mee moet houden. Lees meer over de kosten van beleggen.

Jonge ondernemingen die nog flink willen groeien, maken vaak nog geen winst. En maken ze wel winst, dan besluiten ze vaak om deze te herinvesteren voor nog meer groei. Die groei leidt dan hopelijk voor de aandeelhouder tot een koersstijging van het aandeel. Zo’n aandeel noemen we dan een groei-aandeel.

Ondernemingen die al wat langer bestaan, groeien meestal minder snel en hebben vaak een stabielere inkomstenstroom. Dan kunnen deze ondernemingen een beleid voeren waarbij ze hun winst juist meer gebruiken voor het uitkeren van dividend aan de aandeelhouder. Een aandeel van zo'n onderneming noemen we dan een waarde-aandeel. 

Simpel gezegd komt bij waarde-aandelen het rendement vooral van het dividend. En zorgt bij groei-aandelen een eventuele koersstijging vooral voor het rendement. In beide gevallen is er natuurlijk geen garantie op rendement. Bij groei-aandelen is de koers meestal beweeglijker en daardoor de kans op koersdalingen groter. Deze uitleg geldt niet altijd. De uitkomst is afhankelijk van specifieke situaties en aandelen.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Meer dan 270 aandelen

Overzichtelijk assortiment

Eenvoudig kopen en verkopen

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.