Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in complexe obligaties

Met complexe obligaties worden voornamelijk obligaties bedoeld die een vaste rente geven. Onder complexe obligaties verstaan we speciale obligaties. Dit zijn obligaties met speciale kenmerken en voorwaarden. Deze obligaties hebben hierdoor andere risico’s dan gewone obligaties.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

 

Het gaat hier om 3 soorten speciale obligaties: 

  • Converteerbare obligaties
  • Perpetuele obligaties
  • Asset Backed Securities

Net als bij een gewone obligatie kan een bedrijf een converteerbare obligatie uitgeven om geld op te halen voor bijvoorbeeld nieuwe investeringen. Maar met een converteerbare obligatie heb je als obligatiehouder het recht om de obligatie om te wisselen (converteren) in een vooraf bepaald aantal aandelen van dat bedrijf tegen een vooraf bepaalde prijs (de conversieprijs), binnen een vooraf bepaalde periode (de uitoefenperiode). Dit recht is vergelijkbaar met het recht van een call-optie. Door dit recht is de couponrente van een converteerbare obligatie meestal lager dan de couponrente van een vergelijkbare gewone obligatie.

Een converteerbare obligatie heeft 2 soorten waarden: 

  • Conversiewaarde: de prijs van het aandeel is in de conversieperiode hoger dan de conversieprijs. Het is dan aantrekkelijk voor je om je recht uit te oefenen en de obligatie om te wisselen in aandelen. 
  • Obligatiewaarde: de prijs van het aandeel is in de conversieperiode lager dan de conversieprijs. Omwisselen is dan niet aantrekkelijk en de converteerbare obligatie gedraagt zich als een gewone obligatie: onder normale omstandigheden keert de uitgevende instelling dan elk jaar op de coupondatum de rente aan je uit en betaalt zij op de einddatum het hele bedrag van de obligatie aan je terug.

Een perpetuele obligatie noemen we ook wel een doorlopende obligatie. Het is een obligatie zonder einddatum. Hierdoor weet je niet wanneer je jouw geld terugkrijgt. De uitgevende instelling heeft meestal wel de mogelijkheid om de perpetuele obligatie vervroegd terug te betalen op vooraf bepaalde momenten. Maar of zij dat ook werkelijk doet, hangt af van de voorwaarden die zij bij de uitgifte van de perpetuele obligatie heeft afgesproken en van de ontwikkeling op de beurs. Ook kan de uitgevende instelling besluiten om in een bepaald jaar de rente over te slaan; dit noemen we passeren.

Perpetuele obligaties bieden je een hogere couponrente dan vergelijkbare gewone obligaties, maar dat is dan wel in ruil voor de onzekerheid of je alle rente uitgekeerd krijgt en wanneer je jouw geld terugkrijgt. Ook reageert de prijs van een perpetuele obligatie sterker op een renteverandering dan een gewone obligatie.

Asset Backed Securities zijn obligaties waarbij de couponrente en de terugbetaling van de obligatie gebaseerd zijn op een onderpand van pakketten van verschillende soorten leningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pakketten van hypotheken en autofinancieringen. We noemen Asset Backed Securities ook wel herverpakte leningen. De uitgevende instellingen kunnen de onderliggende pakketten in verschillende tranches (delen) uitgeven. Elke tranche heeft een eigen kredietrisico.

Beleggen in Asset Backed Securities is risicovol. Dat komt doordat het vaak onduidelijk is waaruit het onderpand precies bestaat. Ook is het moeilijk in te schatten hoe hoog het risico is dat grote groepen mensen hun hypotheek of lening niet kunnen terugbetalen. Dit maakt het kredietrisico van Asset Backed Securities veel onduidelijker dan het kredietrisico van een gewone obligatie, waarbij het kredietrisico alleen bestaat uit het risico dat de uitgevende instelling de obligatie niet kan terugbetalen. 

Asset Backed Securities waren een van de grootste veroorzakers van de Amerikaanse kredietcrisis in 2007. Het onderpand bestond vooral uit pakketten hypotheken met een variabele rente. Toen de hypotheekrente snel steeg, konden veel Amerikaanse burgers die hogere rente op hun hypotheek of zelfs de hele hypotheek niet meer terugbetalen. Het gevolg was dat de Asset Backed Securities heel snel al hun waarde verloren of nog maar heel weinig waarde overhielden.

 

Beleggen in complexe obligaties bij ABN AMRO

Als je zelfstandig belegt bij ABN AMRO, kun je alleen met de beleggingsvorm Zelf Beleggen Plus in complexe obligaties beleggen. Je kunt deze speciale obligaties kopen en verkopen met de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Mijn Dealingroom.

Voordat je bij ABN AMRO kunt beleggen in complexe obligaties, vragen wij je eerst om hier een kennisexamen over te maken. Slaag je voor het examen, dan heb je voldoende kennis om in complexe obligaties te mogen beleggen. Slaag je niet? Dan past beleggen in complexe obligaties mogelijk niet bij jou. Je kunt dan geen orders in complexe obligaties opgeven.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.