Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Aandelen en dividend

Een onderneming geeft aandelen uit om daarmee geld te krijgen. Hiermee kan die onderneming activiteiten ondernemen en investeringen doen. Heb je een aandeel in je beleggingsportefeuille? Dan ben je aandeelhouder en heb je met het aandeel een bewijs dat je deelnemer bent in het kapitaal van de onderneming. Dit kan bijvoorbeeld in een besloten vennootschap (B.V.) of in een onderneming die aan een beurs genoteerd is.

 

Wat is dividend?

Als de onderneming winst maakt, dan kan het besluiten om een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Deze uitkering aan de aandeelhouders noemen we dividend.

De onderneming is niet verplicht om dividend uit te keren: het management kan besluiten om de winst te gebruiken voor investeringen, reserveringen voor verwachte tegenvallers, of het terugkopen van aandelen. Als het slecht gaat, besluit de onderneming meestal om geen of minder dividend uit te keren. De onderneming kan er soms voor kiezen om dividend uit te keren, maar alleen als zij voldoende reserves heeft.

Op welke manieren kan een bedrijf dividend uitkeren?

Een bedrijf kan het dividend op de volgende manieren uitkeren:

  • Dividend in geld
    Een bedrijf kan het dividend uitkeren in geld. Dit wordt ook wel contant dividend of cashdividend genoemd. Over dividend in geld betaal je dividendbelasting. Je ontvangt het dividend min de dividendbelasting dan op je betaalrekening. 
  • Stockdividend
    Een bedrijf kan het dividend ook uitkeren in de vorm van nieuwe aandelen (stocks) van dat bedrijf. Het bedrijf bepaalt vooraf een ruilverhouding, dat wil zeggen hoeveel dividendrechten je moet inleveren om één nieuw aandeel te krijgen. Je ontvangt alleen hele aandelen. Dividendrechten die je niet tegen de ruilverhouding kunt ruilen, noemen we fracties. Wij rekenen de fracties voor je af in geld. Over dividend in aandelen en over de fracties in geld betaal je geen dividendbelasting.
  • Keuzedividend
    Een bedrijf kan je ook de keuze bieden of je het dividend in geld wilt ontvangen of dat je de dividendrechten wilt omruilen voor nieuwe aandelen van dat bedrijf. De manier van uitkeren is hetzelfde als bij dividend in geld of stockdividend.

Waar moet ik op letten bij het ontvangen van dividend uit aandelen?

Er zijn een aantal belangrijke momenten bij dividenduitkering waar je rekening mee moet houden:

  • Op de recorddatum (‘record date’ in het Engels) moet je het aandeel in je beleggingsportefeuille hebben. De onderneming stelt dan vast wie op dat moment aandelen in bezit heeft en dus dividendrechten ontvangt. Per aandeel ontvang je één dividendrecht. 
  • Op de ex-dividenddatum, meestal een beursdag later, gaat het aandeel ‘ex-dividend’: als je het aandeel dan koopt, heb je geen recht meer op dividend over de voorgaande periode. Ex-dividend gaan heeft invloed op de prijs van het aandeel. Het verwachte dividend zit namelijk voor een deel verwerkt in de prijs van het aandeel. Op de ex-dividenddatum verlaagt de beurs de prijs van het aandeel met het uit te keren dividend per aandeel.
  • Op de betaaldatum betaalt het bedrijf het dividend aan haar aandeelhouders uit. Op de website van de onderneming staat vermeld wanneer en hoe vaak de onderneming dividend uitkeert. 
  • Over het dividend in geld van ondernemingen in Nederland betaal je dividendbelasting. Deze wordt door de onderneming al ingehouden. Je ontvangt dus een netto-dividend. Als particulier kun je de ingehouden dividendbelasting opgeven bij je belastingaangifte. Deze wordt dan verrekend met de inkomstenbelasting die je betaalt.

Dividend herbeleggen met DRIP

Sommige Nederlandse ondernemingen keren hun dividend alleen in geld uit. ABN AMRO biedt je de mogelijkheid om het ontvangen dividendbedrag dan toch automatisch te laten herbeleggen in aandelen. Zo’n Dividend Re-Investment Plan (DRIP) kan op de lange termijn voordeliger voor je zijn door het rendement-op-rendement-effect. Daarnaast biedt DRIP je veel gemak: je stelt het heel eenvoudig één keer in in Internet Bankieren. Dan geldt DRIP voor al je aandelen van bedrijven waarvoor wij DRIP aanbieden. Er zijn nu DRIP’s voor Aalberts Industries, ABN AMRO, Brunel, Intertrust, RELX, SBM Offshore, Shell, Unilever en Wolters Kluwer.

Welke aandelen keren dividend uit?

Helaas is niet van tevoren te bepalen of en hoeveel dividend wordt uitgekeerd door beursgenoteerde ondernemingen. In onze fundamentele opinies over aandelen staat vermeld hoeveel en hoe vaak een onderneming dividend heeft uitgekeerd. De fundamentele opinies vind je in Internet Bankieren.

Beleggingsfondsen en dividend

Beleggingsfondsen kunnen ook dividend uitkeren. Dit gebeurt dan standaard in geld. Sommige fondsen keren niet uit en verwerken het eventuele dividend in de koers.

Als een fonds het dividend in geld uitkeert, kun je er ook voor kiezen dat we het geld opnieuw voor je beleggen in hetzelfde beleggingsfonds. Dit geef je aan in Internet Bankieren.

  • Voor beleggingsfondsen waarin je via de beleggersgiro van ABN AMRO belegt, noemen we dit herbeleggen. 
  • Voor beleggingsfondsen die een notering hebben op de Nederlandse beurs (Euronext Fund Services Amsterdam) noemen we dit keuzedividend. Je keuze bij keuzedividend van aandelen geldt dus ook voor deze Nederlandse beursgenoteerde beleggingsfondsen.

Er zijn ook beleggingsfondsen die uitsluitend beleggen in ‘high dividend’-aandelen. De fondsen uit ons assortiment die hierin gespecialiseerd zijn, vind je met de Fondsselector. Hier vind je ook de factsheets en jaarverslagen van deze fondsen: die vertellen je meer over de hoog dividend-aandelen waarin deze fondsen beleggen.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.