Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Zo kies je een ETF

Tips om verschillende ETF's met elkaar te vergelijken

Hoe kies je een ETF om in te beleggen? Dat hangt af van je persoonlijke doelen en de risico’s die je bereid bent te nemen. In dit artikel vind je daarom een aantal handvatten om ETF’s met elkaar te vergelijken. Zo maak je een bewuste keuze. Wil je direct het aanbod van ETF’s bekijken? Ga dan naar de Fondsselector.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Een ETF kiezen: zo pak je het aan

Om te beginnen is het goed om een doel voor ogen te hebben. Waarom wil je beleggen? Wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk rendement behalen, duurzaam beleggen of het minste risico lopen terwijl je rendement opbouwt? De beste ETF voor de lange termijn kan bijvoorbeeld anders zijn dan de beste duurzame ETF.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van jouw beleggingsdoel en persoonlijke plan? Begin goed geïnformeerd met beleggen met ons stappenplan.

Ook voor beleggen in ETF’s geldt: beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Welke ETF’s sluiten aan bij jouw doelen? Het uitgebreide aanbod aan ETF’s kun je bekijken in de Fondsselector. Aan de zijkant zie je een aantal mogelijkheden om de lijst te filteren op basis van jouw wensen. Je vinkt ETF’s aan en kunt vervolgens filteren op bijvoorbeeld duurzaamheidsscore, sector en beleggingsstijl.

Risicobeoordeling

Als je een keus hebt gemaakt, geef je de order op in Internet Bankieren of de ABN AMRO app. Je krijgt dan een risicobeoordeling te zien. Daarmee bepaal je of de ETF die je hebt gekozen, past bij:

  • het risico dat je wilt nemen
  • jouw beleggingshorizon (hoelang je wilt beleggen)
  • jouw beleggingsdoel

Voordelen

  • Je volgt eenvoudig de index, zonder dat je veel beleggingen hoeft te kopen en verkopen (en daarvoor betaalt).
  • Je kunt de koersen van de meeste ETF’s van minuut tot minuut volgen en de meeste ETF’s doorlopend kopen en verkopen.
  • ETF’s bieden de mogelijkheid tot goede spreiding van je beleggingen.
  • Er zijn ETF’s voor verschillende beleggingen: onder andere aandelen en obligaties.
  • Je kunt in sectoren of thema’s beleggen die voor particuliere beleggers verder onbereikbaar zijn.
 

Nadelen

  • ETF’s hebben ook koersrisico. Als de index daalt die de ETF volgt, dan daalt de koers van jouw ETF ook. Je kunt, net als voor beleggen in het algemeen, (een deel van) je inleg verliezen.
  • Een passieve ETF presteert nooit beter dan een onderliggende index of mandje. Met een actief beleggingsfonds heb je die kans wel.
  • De ene ETF is de andere niet. Sommige ETF's beleggen bijvoorbeeld in risicovollere sectoren.
  • Sommige ETF's beleggen slechts in een enkele sector of regio, waardoor je meer risico loopt.  

Blijf je doelen voor ogen houden

Als je een portefeuille aan ETF’s hebt samengesteld, zal de waarde hiervan schommelen. Is jouw doel bijvoorbeeld om op de lange termijn rendement op te bouwen zonder veel risico, maar merk je dat de waarde van je portefeuille wel érg schommelt? Overweeg dan om ETF’s met een lagere standaarddeviatie toe te voegen.

Je kunt regelmatig je portefeuille aanpassen zodat deze goed past bij je doelen.

Informatie over ETF’s

De Sharpe-ratio is een maatstaf voor het rendement in verhouding tot het risico dat een ETF of beleggingsfonds heeft genomen in de afgelopen 3 jaar. Hoe hoger de Sharpe-ratio, hoe beter. Er is dan minder risico met een hoger rendement. Om risico te spreiden kun je ETF’s of beleggingsfondsen met een hoge Sharpe-ratio aan jouw portfolio toevoegen.

De tracking error toont het verschil tussen het rendement van een ETF of beleggingsfonds en het rendement van de benchmark van dat fonds in de afgelopen 3 jaar. Het laat dus zien hoeveel onbedoeld afgeweken wordt (de fout of error). Hoe hoger de tracking error, hoe meer het fonds afwijkt van de benchmark. Dat kan zowel positieve als negatieve gevolgen voor het rendement hebben. Het toont met name de betrouwbaarheid van de ETF of het beleggingsfonds in het volgen van de benchmark.

De standaarddeviatie is een maatstaf voor het risico van de ETF of het beleggingsfonds. Deze is gebaseerd op de koersschommelingen van de ETF of het beleggingsfonds in de afgelopen 3 jaar. Een hogere standaarddeviatie wijst op een groter koersrisico. In de praktijk zal een ETF met een lage standaarddeviatie bijvoorbeeld rendement of verlies kennen dat minder lastig te voorspellen is. Een ETF met een hoge standaarddeviatie zal in de tussentijd hogere uitschieters in de koers kennen.

Met de Alpha wordt de meerwaarde die een beleggingsfonds heeft boven de benchmark aangegeven. Dit is met name van toepassing op actieve fondsen. Een fondsbeheerder probeert actief beter dan de benchmark te presteren. De Alpha geeft daarom aan hoeveel succes hiermee wordt behaald en het expertiseniveau van de fondsbeheerder.

De Beta is een criterium voor de beursgevoeligheid van een beleggingsfonds voor bewegingen in de markt. De markt als geheel is aan schommelingen onderhevig en bepaalde fondsen zijn ofwel stabieler of volatieler dan de markt. Met de Beta is het daarom mogelijk om het risico en stabiliteit van een ETF ten opzichte van de markt in te schatten. Beleggingsfondsen met een Beta kleiner dan 1 zijn minder koersgevoelig dan die met een Beta groter dan 1.

Let op de volgende eigenschappen bij het maken van je keuze voor een ETF:
 
  • Aandelen of obligaties

    Niet alle ETF’s richten zich op hetzelfde. Zo zijn er de traditionele ETF’s die zich op de aandelen op een index of beurs richten en het resultaat hiervan volgen. Maar er zijn ook ETF’s die bijvoorbeeld een mandje aan obligaties samenbrengen. Obligatie-ETF’s zijn vaak stabieler en kunnen zorgen voor risicovermindering in je portefeuille. Aandelen-ETF’s zijn risicovoller, maar kunnen meer bijdragen aan je eventuele rendementsdoelstellingen.
  • Thema’s, sectoren en regio’s

    ETF’s zijn ook op thema, sector en regio te onderscheiden. Let er bij de keuze voor ETF’s op dat je niet in één sector of thema belegt. Als je bijvoorbeeld alleen belegt in olie-gerelateerde bedrijven, ben je kwetsbaar voor verlies als er slechte tijden aanbreken voor de oliebranche. Je beperkt het risico door je beleggingen te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, thema’s, sectoren en regio’s.
  • Beleggingsstijl

    Met de beleggingsstijl bedoelen we hoe de portefeuille van de ETF is opgebouwd. De meeste ETF’s richten zich op aandelen(-indexen) of obligaties. Aandelen-ETF’s kunnen zich richten op kleine bedrijven (small caps), middelgrote bedrijven (mid caps), grote bedrijven (large caps) of op waarde- of groeigerichte bedrijven. Obligatie-ETF’s kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op hoge kredietwaardigheid, mindere kredietwaardigheid of lage kredietwaardigheid (high-yield en opkomende landen). Elke stijl heeft zijn voor- en nadelen.
  • Transactie- en servicekosten

    Voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten betaal je meestal transactie- en servicekosten. Die betaal je onder andere voor de administratie van je beleggingsportefeuille. Hoe vaker je koopt of verkoopt, hoe groter de invloed van kosten op je rendement. Er zijn ook ETF’s waarvoor je geen transactiekosten betaalt. Binnen het basisassortiment ETF’s van ABN AMRO kun je in veel ETF’s beleggen zonder transactiekosten.
  • Productkosten

    Er zijn ook kosten verbonden aan het product, waaronder lopende kosten die de fondsbeheerder maakt. De lopende kosten zijn de jaarlijkse kosten die de ETF maakt voor met name beheer, administratie, bewaring, verslaglegging en belastingen. Productkosten zitten verwerkt in de koers van de ETF.
  • Inhoud van de benchmark

    Een ETF probeert meestal een bepaalde benchmark zo goed mogelijk te volgen. Een benchmark is een vergelijkende standaard. Veel ETF’s volgen indexen van bekende beurzen, zoals de AEX, de Dow Jones of de S&P500. Andere ETF’s beleggen bijvoorbeeld in wereldwijde aandelen of Europese staatsobligaties. Die ETF’s volgen een benchmark die door een gespecialiseerd bedrijf voor dat thema is samengesteld.
  • Accumulerende en distribuerende ETF’s

    Tenslotte kun je kiezen of je ETF’s wilt die dividend aan je uitkeren of niet. Bij accumulerende (of herbeleggende) ETF’s keren fondsbeheerders geen dividend in geld uit, maar beleggen ze de ontvangen dividenden opnieuw in de ETF. Een distribuerende ETF keert eventueel dividend na aftrek van dividendbelasting wél in contanten uit.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Meer dan 200 ETF's

Keuze uit divers aanbod

Geen transactiekosten

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.