Hieronder vind je het tweede deel van het beleggers-abc.
Indirecte clearingdiensten worden ingezet bij buitenlandse beursgenoteerde derivaten (opties). Hier vind je informatie over onze clearingdiensten voor jouw transacties in buitenlandse beursgenoteerde derivaten.
We spreken van indirecte clearing diensten wanneer wij bij de afwikkeling van jouw buitenlandse beursgenoteerde derivaten bij een Europese Centrale Tegenpartij (ECT) gebruikmaken van een derde partij, een zogeheten clearing member. Deze clearing member heeft directe toegang tot de ECT die uiteindelijk jouw transacties afwikkelt. Indirect clearing gaat dus om een set aan contractuele afspraken tussen de ECT, de clearing member, ABN AMRO en jou.
De European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en de Markets in Financial Instruments Directive II en Regulation (samen aangeduid als MiFID II) schrijven ons voor welke informatie wij met je moeten delen wanneer wij indirecte clearingdiensten aan jou verlenen.
Wij zijn dan verplicht om het volgende te doen:
Hiervoor hebben wij voor jou de volgende documenten opgesteld. Wij raden je aan deze goed te lezen. Deze documenten zijn gebaseerd op voorgeschreven internationale marktstandaarden. Daarom zijn deze documenten alleen in het Engels beschikbaar:
Indirect Clearing Risk Disclosure Document
Terms and Conditions Indirect Clearing Arrangements
Wij administreren jouw buitenlandse beursgenoteerde derivaten op een standaard-omnibusrekening. De kosten hiervoor zitten al verwerkt in de gebruikelijke kosten van de beleggingsdienstverlening.
Wil je dat wij jouw buitenlandse beursgenoteerde derivaten administreren op een bruto-omnibusrekening? Dan betaal je hiervoor extra. Dit komt doordat wij hiervoor hogere kosten moeten maken. Bijvoorbeeld omdat wij rekeningen moeten openen bij de Central Securities Depository (CSD), onze systemen hierop moeten aanpassen en meer administratie moeten bijhouden. Wil je hierover meer informatie ontvangen, dan kun je contact met ons opnemen.
Een individueel account is een rekening waarop de centrale effectenbewaarinstelling alleen jouw beleggingsproducten administreert (‘IER’).
Afkorting van International Security Identification Number. Ieder aan de beurs genoteerd beleggingsproduct heeft een unieke ISIN-code, waaraan het beleggingsproduct herkend kan worden. De code bestaat uit 3 delen met in totaal 12 posities:
Een beoordeling van de kredietwaardigheid van particulieren of bedrijven. Deze beoordeling is gebaseerd op:
Leading indicators zijn economische cijfers die trends voorspellen voor de ontwikkeling van de economie. Voorbeelden zijn:
Vooral in de VS kijken beleggers met belangstelling naar publicatie van leading indicators. Zie ook: lagging indicators.
Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door de overheid, een instelling of een bedrijf is aangegaan. Als een bedrijf geld nodig heeft, kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever rentevergoeding. Dit is meestal een vaste rente.
Obligaties van banken vallen onder de bail-in regeling.
Het huis waarin je woont, is onroerend goed. Hetzelfde geldt voor kantoren, winkelpanden, fabrieken en de grond waarop deze gebouwen staan. Het gemeenschappelijke kenmerk is dat ze ‘vast’ zijn; ze ‘roeren’ of bewegen niet. Vandaar de naam onroerend goed, het wordt ook wel ‘vastgoed’ genoemd. Direct beleggen in onroerend goed, zoals in kantoorpanden of winkelcentra is alleen geschikt voor beleggers die het geld voor langere tijd kunnen missen. Het is vaak ook moeilijk om een voldoende gespreide portefeuille in te richten. Direct beleggen in onroerend goed vraagt om veel kennis van de onroerend goed sector. Vandaar dat beleggen in onroerend goed meestal gebeurt via aandelen in bedrijven die onroerend goed beheren, of via beleggingsfondsen of Exchange Traded Funds (ETF’s).
Wist je dat het niet nodig is om in 1 keer een groot bedrag in te leggen als je wilt starten met beleggen? Het is ook mogelijk om over een langere periode telkens een klein bedrag automatisch in te leggen. Iedere maand bijvoorbeeld. Dat noemen we periodiek beleggen. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel je inlegt. En wanneer je stopt. Let op: je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Zie perpetuele obligatie.
Perpetuele obligaties of perpetuals zijn leningen of obligaties zonder einddatum. Een belegger leent dan geld uit aan een bedrijf of land. Het land of het bedrijf bepaalt vervolgens zelf wanneer het de obligatie aflost. Elk jaar krijgt de belegger rente over de perpetual. Perpetuals zijn te koop of worden verkocht op de beurs. Beleggen in perpetuals heeft een hoog risico dat vergelijkbaar is met beleggen in aandelen.
Plaatsingskracht geeft aan dat een investment bank grote emissies van beleggingsproducten in de markt kan zetten. De plaatsingskracht kan te maken hebben met het netwerk dat de investment bank heeft of de lage kosten die de bank kan berekenen aan beleggers.
De eigenaar van een preferent aandeel heeft recht op een vast dividend. Meestal geeft een preferent aandeel ook voorrang bij het terugkrijgen van geld als een bedrijf failliet gaat.
Een preferente emissie betekent dat bestaande aandeelhouders voorrang krijgen als ze inschrijven op een emissie van nieuwe aandelen. Aandeelhouders die mogen inschrijven op de preferente emissie, krijgen een dividendbewijs van de uitgevende instelling. Dit bewijs moeten ze inleveren als ze inschrijven.
Met preferentie krijgt een vordering voorrang boven andere vorderingen. Een vordering wil zeggen dat een belegger een bedrag mag terugeisen. Bijvoorbeeld omdat hij dit heeft uitgeleend of geïnvesteerd.
Bij opties is de premie de prijs waartegen een optie wordt verhandeld of de prijs waartegen een optie staat genoteerd. Zie ook: notering.
Een premie-obligatie is een obligatie met een lage couponrente. De uitgever van de premie-obligatie keert niet alle couponrente uit, maar verloot het overgebleven deel van de couponrente (de premie) onder alle eigenaren van de premie-obligaties. Dit komt bijna niet meer voor.
Engels woord voor noteringseenheid.
Een aandeel waaraan speciale rechten zijn verbonden voor de eigenaar ervan, bijvoorbeeld bij bestuursbenoemingen of vetorecht. Een prioriteitsaandeel wordt vaak ingezet om een vijandige overname tegen te houden.
PRIIPs staat voor: Packaged Retail Investment and Insurance-based investment Products". PRIIPs zijn 'verpakte' beleggingsproducten, zoals beleggingsfondsen, Exchange Traded Funds, structured products, converteerbare obligaties, achtergestelde obligaties, turbo's, opties en levensverzekeringen met een beleggingscomponent. De waarde van PRIIPs is afhankelijk van de koersontwikkeling van onderliggende indexen of beleggingen, die niet rechtstreeks door de belegger worden aangekocht. Vanaf 1 januari 2018 moet er een Essentiële-informatiedocument (EID) beschikbaar zijn bij aankopen van PRIIPS.
Beleggers die de ervaring, kennis en deskundigheid hebben om zelf beleggingsbeslissingen te nemen en de risico's hiervan goed in te schatten. Deze definitie is afkomstig uit de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID), dit is Europese wetgeving. De MiFID kent nog meer omschrijvingen van soorten beleggers. Hiermee is het mogelijk per beleggingsproduct aan te geven voor welk soort belegger dit geschikt is. Zie ook: MiFID.
Bij iedere emissie van nieuwe aandelen of obligaties staan in het prospectus alle bijzonderheden over de nieuw uit te geven beleggingsproducten. Een accountant en de Vereniging voor de Effectenhandel moeten officieel goedkeuring geven aan de inhoud van een prospectus.
Een handelaar die op de beurs optie-orders uitvoert voor zichzelf en voor anderen.
Beleggers kunnen een putoptie kopen met als onderliggende waarde de aandelen die zij in hun beleggingsportefeuille hebben. Hierdoor beperken zij het risico op een koersdaling van die aandelen. De put is dan een verzekering.
Een optiestrategie die bestaat uit het tegelijkertijd kopen en schrijven van een putoptie. Beide opties hebben dan dezelfde einddatum. De uitoefenprijs van de geschreven putoptie is lager dan die van de gekochte putoptie. Het verlies is dan in het ongunstigste geval de betaalde premie van de gekochte put min de premie die de belegger heeft gekregen van de verkochte put. Zie ook: Schrijven van opties.