Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hypotheek meenemen

Neem je lage rente mee met de verhuisregeling

Heb je verhuisplannen maar ook al een hypotheek met gunstige rente? Gelukkig kun je die rente vaak meenemen. Klinkt misschien moeilijk, maar dat valt best mee. Onze woonexperts beantwoorden al je vragen tijdens een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek.

Zo makkelijk is de verhuisregeling

Stap 1
Stap 2
Stap 3

Je neemt je rente mee

Je neemt de basisrente én resterende rentevaste periode van je huidige hypotheek mee naar je nieuwe hypotheek

Je krijgt nieuwe voorwaarden

De voorwaarden van je oude, huidige hypotheek vervangen we door de meest actuele voorwaarden.

Je oude hypotheek loopt soms door

Je oude hypotheek loopt door totdat je deze aflost. Bijvoorbeeld door de verkoop van je oude woning. 

Stap 1

Je neemt je rente mee

Je neemt de basisrente én resterende rentevaste periode van je huidige hypotheek mee naar je nieuwe hypotheek

Stap 2

Je krijgt nieuwe voorwaarden

De voorwaarden van je oude, huidige hypotheek vervangen we door de meest actuele voorwaarden.

Stap 3

Je oude hypotheek loopt soms door

Je oude hypotheek loopt door totdat je deze aflost. Bijvoorbeeld door de verkoop van je oude woning. 

Heb je al een hypotheek bij ons?

Krijg een persoonlijke hypotheekberekening door in te loggen in Internet Bankieren. In onze berekening voor een nieuwe hypotheek nemen we dan jouw huidige hypotheekvorm en hypotheekrente mee. Zo start jij goed voorbereid aan jouw zoektocht naar een ander huis. 

Uitleg over de verhuisregeling

De verhuisregeling is een regeling die ervoor zorgt dat je je oude hypotheekrente kunt meenemen naar een nieuwe woning. In deze video legt Josta, onze Financieel Adviseur Wonen, je alles uit wat je moet weten over de verhuisregeling. 

hypotheekadvies

Samen bespreken we jouw mogelijkheden

Benieuwd of je hypotheek meenemen interessant is? Of wil je meer weten over verhuizen en je hypotheek? We helpen je graag vooruit. Onze woonexperts nemen de tijd om al je vragen te beantwoorden tijdens een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek.

Veelgestelde vragen over de verhuisregeling

Over de hypotheekrente

  • Je kunt alleen een vaste rente meenemen naar je nieuwe woning en dus geen variabele rente. 
  • De rente van één leningdeel (of een deel daarvan) kan worden meegenomen, maar ook de rente van alle of een aantal leningdelen. Goed om te weten: na het passeren van de hypotheek kun je geen leningdeel meer meenemen. Wil je na het bezoek bij de notaris je hypotheek verhogen? Dat kan. Je betaalt dan de rente die op dat moment geldt. 
  • Van het leningdeel dat meegenomen wordt, blijft de oorspronkelijke ingangsdatum van het rentecontract van toepassing.  
  • Je kunt de rente van de oude leningdelen meenemen als de oude hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is en de nieuwe hypotheek niet. Andersom is ook mogelijk. 
  • Heel soms kun je een leningdeel met Euribor-rente meenemen. Vraag je hypotheekadviseur om advies. 
  • Je kunt alleen je bestaande hypotheeksoort meeverhuizen. Heb je nu een Budget Hypotheek? Dan kan je niet wisselen naar een Woning Hypotheek en omgekeerd.

Over de hypotheekrenteaftrek 

In een aantal situaties heb je tot maximaal drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek voor twee woningen: 

  • Je oude woning staat leeg én te koop en je woont in jouw nieuwe woning. De renteaftrek geldt dan voor het jaar waarin je jouw oude woning leeg te koop heeft gezet en de daaropvolgende drie jaar; 
    Let op! Bij (tijdelijke) verhuur gelden afwijkende fiscale regels. Lees hiervoor op de pagina van de belastingdienst . 
  • Je woont nog in jouw oude woning, omdat jouw nieuwe woning in aanbouw is of wordt verbouwd. De renteaftrek geldt dan als jouw nieuwe woning in het jaar van aankoop of in de daaropvolgende drie jaar jouw hoofdverblijf wordt. 

Dan moet je binnen 6 maanden bij een ABN AMRO Woning Hypotheek en binnen 3 maanden bij ABN AMRO Budget Hypotheek een nieuwe lening bij de bank aanvragen voor de nieuwe woning, nadat je de woning hebt verkocht en de oude hypotheek hebt afgelost. Dat betekent dat er een renteaanbod voor de nieuwe woning uitgebracht moet zijn.

Je kunt je bestaande hypotheekvorm vaak meenemen naar je nieuwe hypotheek. 

  • Heb je nu een hypotheekvorm waarmee je niets aflost? Of slechts een deel? Dan kun je ook kiezen voor een hypotheekvorm waarmee je wel aflost. Bijvoorbeeld een Annuïteiten Hypotheek of een Lineaire Hypotheek. Voor de nieuwe hypotheek bekijken we altijd opnieuw welke mogelijkheden er zijn op basis van je inkomen op dat moment en de waarde van je nieuwe woning.
  • Is je oude hypotheek een aflossingsvrije hypotheek? Dan mag je deze hypotheekvorm niet automatisch houden.
  • Je kunt alleen je bestaande hypotheeksoort meeverhuizen. Heb je nu een Budget Hypotheek? Dan kan je niet wisselen naar een Woning Hypotheek en omgekeerd.  
  • Heb je voor jouw nieuwe koopwoning een hogere hypotheek nodig? Dan sluit je voor het bedrag dat je meer leent een nieuw leningdeel of leningdelen af met een hypotheekvorm van jouw keuze. Hiervoor gelden dan de hypotheekrentepercentages van dat moment.

Ja, vaak kan dat. Je hebt dan: 

  • Eén hypotheek voor je oude huis, en
  • Eén hypotheek voor je nieuwe woning.
  • Eventueel nog samen met een overbruggingshypotheek.

Natuurlijk toetsen we of je de dubbele hypotheeklasten kunt betalen. En wat de verwachting is van de verkoop en de opbrengst van de oude woning. Hiervoor hebben we een (desktop)taxatie van een makelaar nodig. Wil je voor 1 of meerdere leningdelen van je huidige hypotheek gebruikmaken van de verhuisregeling? Vraag dan advies van een hypotheekadviseur. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. 

Als je uit elkaar gaat kunnen beide ex-partners een deel van de gezamenlijke oude hypotheek (incl. gunstige rente) meeverhuizen naar twee aparte, nieuwe hypotheken. Hierbij geldt dat de huidige woning verkocht moet worden en dat geen van beide partners in de woning blijft wonen. Blijft één van beide partners in de woning wonen? Dan kan er géén gebruik gemaakt worden van de verhuisregeling door de partner die niet meer in de woning blijft wonen.

Goed om te weten: je hebt altijd toestemming nodig van je partner. Gebruik hiervoor de ‘ Verdelingsverklaring verhuisregeling ’.

Daarom je hypotheek bij ABN AMRO

Korting op je hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting wanneer je een woning aankoopt of gaat verduurzamen naar een energielabel B of hoger.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek. 

Zelf je hypotheek beheren

In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.