Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Zo berekenen we uw lening

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de rente?

Denkt u aan geld lenen? Uw lening berekenen is een goede eerste stap. Het geeft u een idee van het bedrag dat u kunt lenen en wat het u elke maand kost. Lees meer over de kosten van een lening en het rentepercentage dat kan verschillen.

Goed om te weten over uw berekening

Uw berekening

Berekent u hoeveel u kunt lenen en wat het u kost? Dan ziet u wat uw lening u minimaal tot maximaal kan kosten. Dit resultaat is een schatting. Hoeveel rente u betaalt hangt af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld uw leendoel, of u een koophuis heeft en uw risicoprofiel.

Precies weten wat u gaat betalen?

De berekening die u online bij ons maakt, is een schatting. Wilt u precies weten hoeveel uw lening kost? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. U heeft 30 dagen bedenktijd en zit nog nergens aan vast.

Rente en aflossing

Geld dat u leent, moet u ook terugbetalen. Bij een Persoonlijke Lening betaalt u elke maand een vast bedrag. Dit bestaat uit rente en aflossing. De tijd waarin u uw lening helemaal afbetaalt, noemen we de looptijd.  

De kosten van een lening

De kosten van uw lening

De kosten van een lening hangen af van het bedrag dat u leent, de looptijd die u kiest en de rente die u betaalt. Hoeveel rente u betaalt hangt af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld uw leendoel, of u een koophuis heeft en uw risicoprofiel.

Wat is een risicoprofiel?

Het komt weleens voor dat klanten hun lening niet terugbetalen. Dat is een risico voor de bank waarmee we rekening moeten houden. Daarom maken we altijd een risicoprofiel als u een lening aanvraagt. We kijken dan onder andere naar uw inkomen, leeftijd en of u nog andere leningen heeft of had. Hoe lager het risico, hoe lager het rentepercentage dat u betaalt.

Hoe wordt uw rentepercentage bepaald?

Bij het bepalen van uw rentepercentage houden we dus rekening met uw persoonlijke situatie en uw risicoprofiel. Daarnaast hebben we te maken met andere onderdelen die invloed hebben op de rente. Lees hieronder meer over hoe de rente is opgebouwd.

Andere zaken die invloed hebben op de rente

De rente die u betaalt voor uw lening is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Zo betalen we als bank zelf ook rente over ons geld. Lees hieronder hoe de rente is opgebouwd:
  1. Basistarief
    Als bank lenen we zelf geld op de geld- en kapitaalmarkt om kredieten te kunnen verstrekken. Daarvoor betalen we onder andere rente. 
  2. Kapitaalkosten
    We maken kosten voor het inkopen en langere tijd aanhouden van geld. Deze kosten zijn hoger als we het geld langer moeten aanhouden.
  3. Operationele kosten
    Dit zijn kosten die we maken om leningen te kunnen aanbieden en beheren. Denk aan kosten voor personeel, kantoorruimte en systemen.
  4. Risicokosten
    Door omstandigheden betalen klanten hun lening soms niet terug. Met dit risico moeten we rekening houden. Daarom maken we voor elke klant een risicoprofiel aan. De hoogte van de risicokosten die we berekenen, hangt bijvoorbeeld af van het inkomen van de klant en hoeveel de klant wil lenen.
  5. Winst
    ABN AMRO is een commercieel bedrijf. Een deel van de rente gebruiken we om winst te maken. Door deze winst kunnen we ook in de toekomst leningen aanbieden aan onze klanten. 

Verantwoord lenen

Als u een lening aanvraagt, houden we rekening met uw persoonlijke situatie. En omdat u een lening voor langere tijd aangaat, kijken we daarbij ook naar de toekomst. Stel u krijgt kinderen, gaat met pensioen of wilt minder gaan werken. Kunt u de lening dan nog steeds betalen?