Vanaf het moment dat je met pensioen gaat, leef je gemiddeld nog 25 jaar. Dat is 25 jaar waarin je inkomen nodig hebt. In veel gevallen is het verstandig om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Het aanvullen van je pensioenpot kun je op verschillende momenten doen.
Het is een prettig vooruitzicht om van je pensioen te kunnen genieten. Maar daar is wel genoeg inkomen voor nodig. Als je met pensioen gaat is vaak je hypotheek al afbetaald, net als de studie van de kinderen. Daarom heb je ongeveer 70% van je laatst verdiende salaris nodig aan inkomen. Je hebt dus gemiddeld 20 jaar lang 70% van je laatst verdiende salaris nodig. Dat klinkt als veel, maar is met de juiste planning wel haalbaar.
Met een pensioenrekening kun je je pensioen aanvullen. Bereken voordat je inlegt altijd eerst hoeveel jaarruimte je hebt. Ook als er iets verandert in je situatie, bijvoorbeeld een nieuwe baan, moet je eerst je jaarruimte berekenen. Doe je dit niet en leg je onbedoeld teveel in op je pensioenrekening, dan is het teveel niet aftrekbaar en krijg je hierover geen belastingvoordeel.
Jaarlijks mag je een bepaald bedrag belastingvriendelijk inleggen op je pensioenrekening. Bekijk voor het eind van het jaar of je nog jaarruimte of reserveringsruimte over hebt en leg dit in op je Pensioenaanvulling.
Het is handig om een vast maandelijks bedrag in te leggen, op basis van je jaarruimte en het geld dat je maandelijks kunt missen. Zie je pensioenaanvulling als vaste maandelijkse lasten die betaald moet worden.
Naast de mogelijkheid om een vast bedrag per maand in te leggen, zijn er misschien jaarlijks momenten waarop je een extraatje ontvangt. Deze bedragen kun je extra toevoegen aan je pensioenrekening zolang je binnen je jaarruimte blijft:
Een goed inzicht in je pensioen begint met regelmatig je pensioen checken. Je hoeft het niet elke week te doen; we raden je aan om jaarlijks je pensioen inzichtelijk te maken. Sommige veranderingen in je privéleven hebben ook invloed op je inkomen voor later. Of ze kunnen kansen bieden om (extra) pensioen op te bouwen, met fiscaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan:
Als je geld opzijzet voor je pensioen, levert je dat mogelijk belastingvoordeel op. Dat is het geval bij banksparen en pensioenbeleggen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?
Op de artikelenpagina vind je alles wat je wilt weten over pensioen. Van zelf extra pensioen opbouwen tot belastingvoordeel bij banksparen.