De Schenken met Beheer Spaarrekening is een spaarrekening op naam van je (klein)kind. Dit gebeurt op basis van duidelijke afspraken die je vastlegt in een officieel document. Dit document noemen we ook wel een schenkingsakte of testament. Je (klein)kind kan het spaargeld pas zelf vrij uitgeven op een leeftijd die jij kiest. Dit moet boven de 18 jaar zijn. Dit leg je allemaal van tevoren vast in een akte.
Informatie over na de 18e verjaardag
Normaal gesproken beheren ouders de betaal- en spaarrekeningen van een kind tot de 18e verjaardag. Na de 18e verjaardag doet een kind dit zelf, aangezien het nu zelf volwassen is. Een kind mag nu het geld op deze rekeningen vrij uitgeven. Bij een Schenken met Beheer Spaarrekening is dit anders. Hierbij kiest de bewindvoerder van het geld op welke leeftijd het kind over het geld mag beschikken, ofwel zelf kan bepalen waar het aan wordt uitgegeven. Dit geldt bij geld schenken onder bewind of een erfenis schenken onder bewind. Ook dit leg je vast in de akte.
Goed om te weten
Je (klein)kind mag volgens de wet bezwaar maken tegen het beheer op de rekening. Dat betekent dat je kind met een uitspraak van een rechter mogelijk eerder het geld vrij kan uitgeven dan jij hebt vastgelegd in de akte. Dit kan alleen als:
- Kind 18 jaar of ouder is
- Het bewind op de rekening minimaal 5 jaar loopt
Je kind maakt bezwaar via een kantonrechter. Meer informatie is te vinden in het Informatieblad voor Schenkingen onder Bewind en het Informatieblad voor Testamentair bewind.