Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Zakgeld voor je kind

Alles over wanneer en hoeveel, zodra je kind er klaar voor is.

Met zakgeld leren kinderen omgaan met geld. Het helpt bij het ontwikkelen van slimme geldgewoontes. Als ouder bepaal je wanneer je kind hier klaar voor is. Misschien heb je nog vragen, zoals: "Hoeveel euro geef ik en doe ik dit in cash of digitaal?" Logisch, daarom hebben we wat handige informatie voor je op een rijtje gezet.

Met zakgeld leren kinderen

De waarde van geld

"Hoelang moet ik sparen voor een nieuw computerspel?"

Keuzes maken

"Koop ik nu wat lekkers of spaar ik liever voor iets groots?"

Geld kan je één keer uitgeven

"Ik was eigenlijk liever naar de bioscoop geweest..."

Alles over zakgeld voor je kind

Rond de 6 jaar is volgens het Nibud een goed moment om te beginnen met zakgeld. Kinderen leren dan namelijk op school voor het eerst tellen en rekenen. Ook kunnen kinderen vanaf deze leeftijd (munt)geld herkennen. Leuk om hier samen mee te oefenen.

    • Tip! Leg samen alle muntjes op een rij van een laag naar een hoog bedrag. Zo ziet je kind dat er verschillende waarden aan de muntjes zitten.

Het Nibud heeft een overzicht gemaakt hoeveel zakgeld ouders gemiddeld geven per leeftijd. Dit overzicht gebruik je als voorbeeld wanneer je niet weet hoeveel zakgeld je geeft.

  • Tip! Zakgeld geven op een vast moment, bijvoorbeeld elke zaterdagochtend. Dit helpt een kind enorm. Het is een feestelijk moment én hierdoor kunnen kinderen beter leren sparen.
  •  

Leeftijd 5 t/m 11 jaar

Leeftijd € per week
5 jaar 0,50
6 jaar 1,20 - 2,30
7 jaar 1,40 - 2,30
8 jaar 1,90 - 2,80
9 jaar 2,30 - 2,90
10 jaar 2,30 - 2,90
11 jaar 2,30 - 3,50

 

Leeftijd 12 t/m 18 jaar

Leeftijd € per maand
12 jaar 17 - 20
13 jaar 20 - 22
14 jaar 22 - 25
15 jaar 22 - 30
16 jaar 20 - 25
17 jaar 22 - 26
18 jaar 21 - 26

Bron: Nibud

Duidelijke afspraken over zakgeld maken kan heel fijn zijn voor je kind en voor jezelf. Je kind leert met zakgeld keuzes maken, zoals iets lekkers kopen of sparen voor speelgoed. Een kind leert veel met een vast budget per week of per maand. Ideeën voor afspraken:

    • Wat mag je kind kopen van zakgeld?
    • Wat betaal jij en wat betaalt je kind zelf van het zakgeld? 
    • Hoeveel zakgeld krijgt je kind? 
    • Wanneer krijgt je kind zakgeld? Per week of per maand? 

Voor het eerst zakgeld krijgen is stiekem best bijzonder. Maak er daarom ook een gaaf moment van! Bijvoorbeeld met een zakgeldcontract. Hierin staan de gemaakte afspraken over zakgeld. 

Kinderen geven hun zakgeld vaak meteen uit. Dat is gebruikelijk. Op = op is dan ook een belangrijke les voor een kind. Met zakgeld leert je kind keuzes maken met geld. Ook miskopen en fouten maken hoort erbij en is helemaal niet erg. Zo leert je kind het de volgende keer anders te doen.

Digitaal zakgeld geven is niet alleen eenvoudig, het leert kinderen ook geld beheren via een smartphone. Kinderen kunnen in de ABN AMRO app meteen zien hoeveel zakgeld ze hebben. Of hoe lang ze nog moeten sparen. De ABN AMRO app kun je als ouder naar eigen wens voor je kind instellen. Dus mag je kind nog geen betalingen doen, dan zet je dit gewoon uit.

  • Tip! Geef zakgeld heel makkelijk via een periodieke overboeking. Zo hoef je er niet elke keer aan te denken. 

Leren sparen is een waardevolle vaardigheid voor later. Vanaf een jaar of 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Door nu zakgeld opzij te leggen kunnen ze later iets groters kopen. Dit kan in een spaarpot of op een rekening. We hebben nog een paar geinige ideeën om zakgeld sparen interessant te maken:

  • Vind je kind het nog lastig om te sparen? Dan adviseert het Nibud om samen een spaarplan te maken. Kies een leuk een spaardoel en vul het handige Mijn Spaarplan in.  Open Mijn Spaarplan
  • Voor de kleintjes hebben we het Droomwens Spaarplan gemaakt. Zo ziet je kind hoeveel het al heeft gespaard. Dat werkt motiverend!  Open Droomwens Spaarplan
  • Wil je kind graag online sparen? Open dan een Direct Spaarrekening. Zo heeft je kind een eerste eigen spaarrekening. 

Wil je zoon of dochter extra geld om iets leuks te kopen? Dan kun je hem of haar een zakcentje laten bijverdienen. Goede voorbeelden van een 'heitje voor een karweitje' zijn de auto wassen of het gras maaien. Dit is een leuke manier je kind te leren dat geld verdiend moet worden. En met de Taken Poster houdt je kind heel makkelijk bij wanneer hij of zij welke klusjes voor je gedaan heeft. Open de Taken poster

Saldo-app voor kinderen

Gimi is de leukste saldo-app voor kinderen. Daarmee leren ze spelenderwijs over de waarde van geld. Maar kunnen ze zelf hun eigen saldo checken. Zonder dit uit te kunnen geven. En nog veel meer! Gratis voor ABN AMRO klanten.