Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Geld verdienen met een bijbaantje

Hoe vind je een bijbaantje?

Als je graag geld wilt verdienen, bijvoorbeeld omdat sparen met zakgeld te lang duurt, kun je op zoek naar een bijbaan. Maar hoe vind je een leuke bijbaan? Wat verdient het? En vanaf welke leeftijd mag je een echte bijbaan hebben?

 

Zijn er regels voor een bijbaan?

Volgens de wet ben je tot je 16e verjaardag verplicht om naar school te gaan. En omdat school tot je 16e belangrijker is dan werken, heeft de overheid regels vastgesteld waar je je aan moet houden. Ze letten er vooral op dat je niet te lang werkt en je geen zwaar werk verricht.

Vanaf je 16e mag je net zoveel uren werken als een volwassene. Toch gelden er nog regels als je 16 of 17 bent. Zo mag je bijvoorbeeld niet ’s nachts werken of met gevaarlijke stoffen werken.

 

Ik ben 12

Als je 12 jaar bent, mag je nog niet werken volgens de wet. Maar bij jou in de buurt zijn er vast klusjes die je wel gewoon mag doen. Met een paar van dit soort klusjes per week, verdien je zo € 5 per week.

  • Thuis de ramen lappen
  • Stoep sneeuwvrij maken als het heeft gesneeuwd  
    Tip: dit is ook een goede klus om aan de buren te vragen.
  • Hond uitlaten.

Veel van dit soort klussen kun je dus gewoon thuis doen of bij jou in de buurt. Vraag maar eens aan je ouders, familie of buren of je ergens mee kunt helpen. Vergeet je niet te zeggen dat je hiervoor betaald wilt worden.

 

Ik ben 13

Als je 13 bent zijn er wel meer klusjes die je kunt doen. Bijvoorbeeld vakken vullen in de supermarkt of reclamedrukwerk bezorgen. En met deze klusjes verdubbel je al snel je zakgeld.

  • Auto wassen
  • Stofzuigen
  • Vakkenvullen.

Voor sommige bijbaantjes heb je toestemming nodig van je ouders. Bijvoorbeeld als je licht werk wilt doen aan een lopende band. Het is erg belangrijk dat het werk niet te zwaar is voor je. Want als je 2 uur lang dozen moet tillen in een winkel of magazijn, kun je best last van je rug krijgen.

 

Ik ben 14

Je bent al 14 en zit op de middelbare school, maar je mag nog niet alle bijbaantjes doen. Toch zijn er best veel baantjes die je wel mag hebben. Je kunt bijvoorbeeld helpen met vakkenvullen in een supermarkt. Of folders en weekbladen rondbrengen.

  • Helpen met vakkenvullen in een supermarkt
  • Folders bezorgen
  • Klusjes in het huishouden.

Natuurlijk kun je ook de klusjes doen die je op je 12e en 13e al deed. Maar dan wel voor meer geld. Er zijn wel wat regeltjes, zo mag je op een schooldag niet langer dan 2 uur werken. En op zaterdag niet langer dan 7 uur. Dus als je iedere week wat klusjes doet voor mensen of in de supermarkt werkt, verdien je al snel € 10 extra per week.

 

Ik ben 15

Nu je 15 bent, zijn er veel meer baantjes die je kunt doen. Er zijn natuurlijk nog steeds regels over wat je wel en niet mag doen. Zo mag je in de horeca nu ook helpen in de keuken of in de bediening, op voorwaarde dat ze daar geen alcohol verkopen.

  • Bedienen in snackbar of kantine
  • Vakkenvullen in supermarkt
  • Oppassen op neefjes en nichtjes, of kinderen uit de buurt.

In een snackbar of kantine kunnen ze jouw hulp dus goed gebruiken. En als je al in een supermarkt werkt, mag je daar nu zelf de vakken vullen. Omdat je nog op school zit, mag je op een schooldag niet langer dan 2 uur werken. In het weekend hoef je niet naar school, dus op zaterdag of zondag mag je 8 uur werken. Dan gaat het snel!

 

Ik ben 16

Yes, je bent 16! Het werk je vanaf nu mag doen, wordt steeds leuker. Eigenlijk mag je hetzelfde werk doen als een volwassene. Je mag zelfs een trekker besturen of in een fabriek werken. Er moet dan wel iemand toezicht houden. Werk je toch liever in de horeca? Zet dan je eerste stappen in de keuken van een restaurant.

  • Op het land werken of een trekker besturen
  • Keukenhulp in een restaurant
  • Achter de kassa van een supermarkt.

Je kunt dus uit meer bijbaantjes kiezen. En je mag tot wel 9 uur per dag werken. In vakanties zelfs tot 45 uur per week. Er is nog wel iets dat niet mag. Zo mag je niet werken tussen 23.00 en 06.00 uur.

 

Ik ben 17

Nu je 17 bent, kun je serieus uren maken in het weekend en tijdens vakanties. Dat is dus lekker verdienen. Werk je in de horeca, dan mag je nu ook achter de bar staan. Met machines werken mag ook, maar dan moet er wel iemand toezicht houden.

  • Keukenhulp
  • Barmedewerker
  • Fietskoerier.

Ook als je 17 bent, zijn er nog regels waar je je aan moet houden. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 9 uur achter elkaar werken. Dat zijn nog steeds lange dagen, dus dan is het fijn dat je recht op rustpauzes. Net als 16-jarige, mag je nog niet werken tussen 23.00 en 06.00 uur.

 

Alle regels per leeftijd

Voor iedere leeftijd gelden er andere regels. Om het makkelijker te maken, geeft de organisatie Nibud voorlichting over alles dat met geld te maken heeft. Ook speciaal voor jongeren. Op hun website voor scholieren vind je alle regels over bijbaantjes. Of kijk eens op de website van de Rijksoverheid.
 

Jouw rekening, jouw bankzaken

Als je een bijbaan hebt, wil je dat geld natuurlijk op je eigen rekening ontvangen. Met de  Jongerengroeirekening  betaal en spaar je tegelijkertijd. En je krijgt je een eigen betaalpas. Dat is handig als je een keer wat eten wilt kopen in de kantine. Met je ouders kun je afspraken maken over het betalen van een telefoonabonnement of kleding. Wil je weten hoe anderen met geld omgaan?

 

Een bijbaan bij jou in de buurt

Als je volgens de wet nog geen 'echte bijbaan' mag hebben, zijn er thuis dus genoeg klusjes te vinden. Of bij jou in de buurt. Vraag maar eens aan je ouders of buren.

Ben je op zoek naar een 'echte bijbaan', dan kun je online zoeken. Bijvoorbeeld via scholierenwerk.nl . Je kunt natuurlijk ook gewoon een supermarkt of restaurant binnenlopen om te vragen of ze mensen nodig hebben.