Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Leven als een digital nomad

Iets voor jou?

Digital nomad, een term die je de afgelopen jaren vast wel eens voorbij hebt horen komen. Een digital nomad gebruikt het internet om zijn/haar werk locatieonafhankelijk uit te voeren en werkt en reist dus tegelijk. Klinkt hemels, maar kleven er ook nadelen aan?
 

Hoe word je een digital nomad?

Je kan een digital nomad worden als:

  • Je van reizen en avontuur houdt
  • Opgewassen bent tegen een soms onzeker bestaan
  • Online werkt en niet verbonden bent aan een vaste werkplek

Heb jij een eigen online bedrijfje? Dan kan je helemaal zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel je werkt. Ideaal! Ook freelancers kunnen deze vrijheid ervaren. Doordat we tegenwoordig steeds meer thuiswerken, kan jij zelfs een digital nomad worden als jij vast in dienst bent. 

Bedenk eerst goed wat je beweegredenen zijn om voor dit leven te kiezen. Zet deze voor jezelf goed op een rijtje. Het kan zijn dat je erachter komt dat je liever bij een bedrijf in dienst in het buitenland werkt. Of dat je toch liever spaart voor een wereldreis, zodat je zonder werkverplichtingen de wereld kan ontdekken. Voor alles geldt, maak goede afspraken met je leidinggevende of opdrachtgevers over werken op afstand.

Waar moet je aan denken?

Natuurlijk kan je niet zomaar zonder plan vertrekken. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed nadenkt over de volgende dingen:

  1. Beperk je vaste lasten in Nederland. Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk geld overhouden om uit te geven in het land van bestemming. Slim is om je vaste lasten in Nederland zo laag mogelijk te houden. Zeg eventueel je huur op en schrijf je bijvoorbeeld weer in bij je ouders. Check welke abonnementen je hebt die je kan opzeggen en ook welke verzekeringen je wel en niet nog kan gebruiken.

  2. Bedenk wat voor werk je gaat doen. In het land van bestemming? Voor een Nederlands bedrijf, maar dan op afstand? Voor opdrachtgevers in Nederland of opdrachtgevers in andere landen? Het handigst is om eerst de branche te bepalen waarin je wilt werken, dan kan je gerichter zoeken. Zorg ook voor genoeg spaargeld, zodat je ook geld hebt voor onverwachte kosten of als je even zonder werk zit.

  3. Bepaal waar je gaat werken. Waar gaat je eerste reis naartoe? De voorpret kan beginnen, je gaat je eerste bestemming uitzoeken. Ondanks dat je waarschijnlijk de mooiste plekken op aarde gaat bezoeken, moet er ook nog steeds gewerkt worden. Een laptop, internet en stroom zijn daarvoor noodzakelijk. Lekker hotelhoppen of langere plek een huis of appartement huren? Zoek uit of er (gratis) wifi is. In niet alle landen is het hebben van wifi gebruikelijk.

  4. Maak een overzicht van de kosten. Wat gaat het me kosten? Je kan het zo gek maken als je zelf wil afhankelijk van je inkomsten natuurlijk. Per land en stad kunnen de kosten enorm verschillen. Ook moet je rekening houden met kosten voor visums et cetera. Gelukkig zijn er heel veel websites en fora voor digital nomads waar je dit kan uitzoeken. Hier delen andere digital nomads hun ervaringen en is er vaak te zien hoeveel je gemiddeld per maand uitgeeft aan leefkosten per plek.

Voordelen vs. nadelen

Het digitale nomaden leven is niet voor niets in opmars. Vooral jongeren kiezen ervoor om zo te leven, omdat een vast contract tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is. En je krijgt er fantastische dingen voor terug, zoals:

  • Vrijheid, zelf bepalen waar je gaat en staat
  • Reizen zonder dat je vakantiedagen hoeft op te nemen (als je niet in dienst bent)
  • De mooiste plekken van de wereld bezoeken
  • Nieuwe mensen van over de hele wereld leren kennen
  • Je wordt er heel zelfstandig van en leert jezelf echt kennen

Tot nu toe klinkt dit leven vast fantastisch, maar er zitten ook haken en ogen aan, namelijk:

  • Eenzaamheid, door werk is contacten leggen soms moeilijk
  • Hard werken, naast je werk moet je ook veel dingen regelen
  • Momenten van onzekerheid. Heb je altijd een inkomstenbron?
  • In de Nederlandse wet is niets geregeld voor mensen die voor langere tijd in het buitenland wonen en werken. Sociale verzekeringen, zorgverzekeringen, belastingen en het opbouwen van pensioen zijn dus lastig.

En, is het wat voor jou? Zoals je ziet brengt het digitale nomaden leven veel mooie dingen, zoals vrijheid om te gaan en staan waar je wil en wat voor werk je wil doen. Daartegenover is het wel hard werken en kan het soms een onzeker bestaan zijn. Weeg de voor- en nadelen goed af, dan maak je vast de juiste beslissing.

Bronnen

De informatie op deze pagina is tot stand gekomen door het raadplegen van meerdere bronnen.
ABN AMRO

Interview met "digital nomad" Brendy Batenburg

Brendy Batenburg (27) zegde haar eerste vaste baan op, begon parttime voor zichzelf en reist inmiddels in de vorm van slow travel de wereld over. “Reizen heeft altijd in me gezeten en in Nederland heb ik me nooit thuis gevoeld.” Na een tijdje gewerkt te hebben in loondienst besloot ze haar leven om te gooien. Laat je inspireren door Brendy’s verhaal en haar tips en tricks.