Stel nu dat u een uitkering wilt verzekeren voor uw partner, en uw partner voor u. Wellicht omdat bij overlijden van één van u de ander de hypotheekschuld kan aflossen. Ook in deze situatie kan mogelijk erfbelasting over de uitkering worden voorkomen. Er moet dan sprake zijn van ‘kruislings verzekeren’. Hierbij wordt de premie gesplitst en betaalt u de premie voor het overlijdensrisico van uw partner en uw partner betaalt de premie voor u.
Echter, dit werkt alleen als de premies niet uit een gezamenlijke pot komen. Daar is geen ontkomen aan bij een huwelijk in de algehele gemeenschap van goederen. Dan wordt de premie altijd geacht te komen uit het gemeenschappelijke vermogen. Mocht u overlijden, dan wordt de helft van de uitkering voor de erfbelasting tot uw nalatenschap gerekend. En andersom als uw partner als eerste overlijdt.
Als er in uw geval sprake is van huwelijkse voorwaarden of u bent samenwonend, dan kan er wel sprake zijn van betalen van de premie uit eigen vermogen. Kruislings verzekeren is dan een mogelijkheid. Maar dan moet niet via een andere regeling alsnog een gezamenlijke pot zijn gemaakt. Bijvoorbeeld door de bepaling dat verzekeringspremies tot de huishoudkosten behoren of ze in een verrekenbeding te betrekken. Het komt dus aan op de details. Als dit voor u speelt, doet u er goed aan dit door een deskundige te laten controleren.
Een valkuil is dat dit aspect over het hoofd wordt gezien als u uw relatieregime wijzigt. Bijvoorbeeld bij het wijzigen van huwelijkse voorwaarden.