Fleur (33) en Stefan (34) wonen samen met hun twee katten in Utrecht. Ze hebben elkaar 5 jaar geleden ontmoet op het internet. Welke financiële keuzes hebben zij gemaakt?
Fleur: Na 4 jaar relatie. Daarvoor woonde ik in Amsterdam. Stefan had een koophuis in Utrecht. Wij hebben alles altijd rustig aan gedaan. Begin vorig jaar schreef Stefan mij een kaartje met de vraag of ik bij hem kwam wonen. Toen ben ik bij hem ingetrokken. Dat kaartje staat nog steeds op de vensterbank.
Stefan: Fleur is geen mede-eigenaar. Ik wist dat wij snel op zoek zouden gaan naar iets nieuws, want eigenlijk is het te klein. De overwaarde investeer ik weer in het volgende huis. Dat geld blijft dan van mij, maar zo kunnen wij wel een grotere woning kopen.
Fleur: Wij delen de woonlasten en hypotheek. Ik vind het niet eerlijk om alleen gas, water, licht te betalen. Als wij straks een nieuw huis kopen, profiteer ik natuurlijk wel van de overwaarde, omdat we dan een lagere hypotheek hebben en dus lagere maandlasten. Maar aangezien Stefan huiseigenaar is, betaalt hij wel de VvE en de kosten voor groot onderhoud. Laatst hadden wij een lekkage, dat regelt Stefan dan.
Stefan: Vroeger deden wij alles op gevoel. De boodschappen betaalden wij gewoon om-en-om. Nu hebben wij een gezamenlijke rekening. Sommige vrienden laten hun salaris naar één rekening overmaken, dat doen wij bewust niet. Als ik een nieuwe game of telefoon koop, wil ik geen toestemming hoeven vragen. Andersom hoef ik nu ook niet met mijn ogen te rollen als Fleur weer kleding bestelt.
Fleur: Ik maak de helft van de maandlasten over naar Stefan. De gezamenlijke rekening is voor de boodschappen en de kosten voor onze katten, maar ook voor een concert, uit eten of de sportschool. Wij verdienen niet evenveel, maar storten wel evenveel op de rekening. Stefan heeft aangeboden meer te betalen, maar dat vond ik onzin. Je geeft immers hetzelfde uit.
Stefan: We sparen en beleggen allebei apart. Dat gaat veranderen als wij samen een huis kopen. Als huiseigenaar moet je altijd een buffer hebben voor het geval er iets kapot gaat in huis. Daarnaast gaat er bij mij elke maand een standaard bedrag naar mijn beleggingsrekening. Dat geld is echt voor over dertig jaar. Natuurlijk is mijn huis ook een spaarpotje voor later.
Fleur: Sparen deed ik voor het samenwonen al. Het bedrag is afhankelijk van wat ik overhoud. Stefan heeft me ook aangespoord om te gaan beleggen. Inmiddels beleg ik ook elke maand een vast bedrag, zodat ik ook iets opbouw voor de toekomst.
Stefan: Ik ben iets makkelijker met geld, dat was vroeger nog erger. Eigenlijk had ik geen idee waar mijn geld bleef, toen heb ik alles inzichtelijk gemaakt in een Excelbestand. Ik deed iedere dag boodschappen en gooide vaak dingen weg. Fleur is het tegenovergestelde. Soms ligt er een lullig stukje aluminiumfolie in de koelkast, dat blijkt dan 1/6 courgette te zijn. Nu doen wij weekboodschappen, dat is een stuk voordeliger.
Fleur: Ik heb inzicht in mijn inkomsten en uitgaven. In Amsterdam had ik altijd een extreem hoge huur. Dus probeerde ik geld te besparen op boodschappen. Als je dan alleen woont, kan je makkelijk van een stukje courgette, een halve worst en een beetje pasta en roomkaas een maaltijd maken. Ik vind het leuk om creatief te zijn met restjes. Daarnaast ben ik een echte koopjesjager. Stefan gaat voor een designerkast naar een dure meubelzaak, ik speur Marktplaats af. Als ik eenmaal beet heb, probeer ik ook nog iets van de prijs af te krijgen. Ik maak er echt een sport van, dat vindt Stefan soms wel gênant.