Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Inzicht in financiën met een huishoudboekje

Een huishoudboekje is nog steeds een goede manier om uw inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Zeker als jullie samenwonen of samenwoonplannen hebben. Hoe structureert u een huishoudboekje en wat kan het opleveren?

  1. Inkomsten op een rijtje

    Begin het maken van een financieel overzicht met een lijst van alle inkomsten. Denk hierbij aan salaris en eventuele regelingen, zoals kinderbijslag, toeslagen of teruggaven van de Belastingdienst.

  2. Uitgaven inzichtelijk maken

    Gaan jullie binnenkort samenwonen? Een huishoudboekje geeft inzicht waar jullie te veel geld aan uitgeven. 

    • Stel een lijstje op van de vaste lasten die u heeft. Denk aan verzekeringen of abonnementen. 
    • Zet daarna alle gezamenlijke uitgaven op een rijtje: de huur of hypotheek, boodschappen, de energierekening, water, verzekeringen, tv en internet. 
    • Jullie hebben dan een totaaloverzicht van wat er uitgaat en zien ook in één oogopslag wat jullie overhouden. 
  3. Inkomsten en uitgaven verdelen

    Wat is de beste manier om jullie inkomsten en uitgaven te verdelen? Sommigen kiezen voor één rekening, maar veel stellen vinden het prettig om naast een gezamenlijke rekening ook een eigen rekening te hebben voor persoonlijke uitgaven. Welk bedrag storten jullie elk op die gezamenlijke rekening? Een paar opties:

    • Deel de kosten naar verhouding van inkomen. Verdient de één twee derde van het gezamenlijke inkomen en de ander één derde? Verdeel de kosten dan ook zo.
    • Betaal allebei de helft. Dit is een optie als jullie allebei ongeveer evenveel verdienen en zo ook nog genoeg overhouden voor persoonlijke uitgaven.
    • Bekijk wat jullie gezamenlijke inkomen is en wat de kosten zijn. Wat er overblijft, delen jullie door twee. Zo hebben jullie privé allebei evenveel te besteden.
  4. Sparen of besparen?

    Nibud adviseert minstens 10% van de maandelijkse inkomsten te sparen voor onverwachte uitgaven, maar misschien houden jullie meer over of zouden jullie meer willen sparen. Sparen gaat vaak een stuk beter met een concreet doel. 

    • Begin een spaarplan met een doel en een streefbedrag. Stel dat jullie over 5 jaar op zoek naar een woning gaan en € 50.000 eigen geld willen inleggen. Bekijk dan hoeveel geld jullie ieder apart moeten leggen en of dit realistisch is. 
    • Als jullie alle uitgaven inzichtelijk hebben gemaakt, is het makkelijk te achterhalen waar jullie op kunnen besparen, mocht dit nodig zijn.
  5. Op welke manier sparen?

    Op welke manier jullie het beste kunnen sparen, hangt af van de spaardoelen. Een spaardoel kan een mooie vakantie zijn, maar ook een verbouwing of een spaarpotje voor later (voor uzelf of voor de kinderen). Als jullie langetermijndoelen hebben, kan (begeleid) beleggen of een speciale ABN AMRO Pensioenaanvulling een optie zijn.

    • Begeleid Beleggen
      Beleggen is geschikt voor lange termijn (minimaal 5 jaar) spaardoelen. Dit kan gezamenlijk of apart. Ook zonder verstand van beleggen kunnen jullie aan de slag. Geef binnen de begeleid beleggersrekening aan wat jullie spaardoel, tijdsduur en inleg is. Op basis van deze informatie en historische cijfers krijgt u een voorstel voor een risicoprofiel. De verschillende profielfondsen worden beheerd door experts van de bank.

    • Pensioenaanvulling
      Veel mensen beginnen al op jonge leeftijd met 'sparen voor later’. Vaak zijn de AOW-uitkering en het werkgeverspensioen niet voldoende. Er is dan een pensioentekort of pensioengat. Dit kan aangevuld worden door te banksparen voor extra pensioen. Banksparen heeft naast fiscale voordelen ook enkele andere voordelen.

      Jullie kunnen individueel banksparen op een geblokkeerde spaarrekening, met een variabele rente. Omdat de rekening geblokkeerd is, komen jullie niet in de verleiding om tussentijds geld op te nemen. Het bedrag dat jullie jaarlijks storten, mogen jullie bij de belastingaangifte aftrekken van het inkomen in box 1. Het gespaarde product is uiteindelijk een uitkeringsproduct dat maandelijks een vast bedrag uitkeert. De uitkeringsfase start vanaf de AOW-leeftijd en loopt dan minimaal 5 jaar. De uitkering wordt per maand, kwartaal of halfjaar uitgekeerd.
 

Spar met een adviseur

Wilt u samen met een adviseur naar jullie financiën kijken? Of de haalbaarheid van jullie toekomstdromen bespreken? Zoals een huis kopen of wereldreis maken? Bespreek jullie financiële situatie dan met een van onze adviseurs. U plant eenvoudig een afspraak in op een moment dat u uitkomt.