Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen. Leg daarom in een samenlevingsovereenkomst vast hoe jullie de uitgaven en inkomsten verdelen en van wie de bezittingen zijn.
Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u afspraken met uw partner over het samenwonen vastlegt. Het is de meest laagdrempelige vorm naast een geregistreerd partnerschap of trouwen. Met een samenlevingscontract creëert u (financiële) zekerheid, daarom is het iets wat veel stellen later alsnog regelen bij samenwonen.
Aan een samenlevingscontract zijn geen wettelijke verplichtingen verbonden. Dat betekent bijvoorbeeld dat jullie niet automatisch elkaars wettelijke erfgenaam zijn. En mochten jullie kinderen krijgen, dan heeft de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De vader moet de kinderen eerst erkennen.
Welke zaken u in een samenlevingscontract vastlegt, bepaalt u zelf. Denk aan het verdelen van de kosten voor de huur of hypotheek, de boodschappen of meubels. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan zijn er geen misverstanden over de verdeling van de gezamenlijke financiën en eigendommen.
In een samenlevingscontract zet u bijvoorbeeld:
Heeft u hulp nodig bij het in kaart brengen van uw gezamenlijke inkomsten en uitgaven? De Samenwonen keuzecalculator helpt u inzicht te krijgen.
Samenwonen is voor het erfrecht niet gelijk aan een huwelijk. Ook niet als u en uw partner al heel lang samenwonen of een samenlevingscontract hebben. Samenwoners moeten altijd een testament maken om erfgenamen van elkaar te worden.
Een testament is in elk geval verstandig als jullie samen kinderen hebben en als u en/of uw partner een huis hebben gekocht.