Als je gaat scheiden, wil je je financiële toekomst veilig stellen. In een toch al uitdagende tijd moet je afspraken maken over de verdeling van het pensioen en vermogen. In het echtscheidingsconvenant leg je deze afspraken vast met je partner. Informeer bij je pensioenuitvoerder welke mogelijkheden er zijn. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden.
Je hebt recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk. Andersom geldt dit ook. Dit is een vast bedrag.
De hoogte van het partnerpensioen of nabestaandenpensioen na een scheiding hangt niet af van hoe lang je getrouwd bent geweest. Jij en je ex-partner krijgen elkaars volledige opgebouwde partnerpensioen tot het moment van de scheiding.
Heb je ook pensioen opgebouwd voordat je trouwde? Dan telt het opgebouwde partnerpensioen van die jaren ook mee.
Ga je hertrouwen? Dan heeft je nieuwe partner recht op het partnerpensioen dat na de scheiding is opgebouwd.
Heb je een
Je kunt met je partner afspreken dat zijn of haar ouderdomspensioen en partnerpensioen worden omgezet in een ouderdomspensioen voor jezelf. Dit heet conversie. Je bent dan niet langer afhankelijk van je partner. Je krijgt dan geen partnerpensioen of alimentatie als je partner overlijdt.
Bouw jij of je partner extra vermogen op als aanvulling op je pensioen? Of een bankspaarrekening? Maak hierover afspraken in het convenant.
Bij de verdeling van je vermogen is het belangrijk hoe je getrouwd bent.
Getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is het hele vermogen gemeenschappelijk, dus ook je bankproducten en eventuele schulden. Dit geldt niet als er vermogen is geschonken of geërfd met een uitsluitingsclausule.
Getrouwd vóór 1 januari 2018 onder huwelijkse voorwaarden? Verdeel je vermogen volgens die afspraak. Dit geldt niet bij schenkingen met een uitsluitingsclausule of als er sprake is van een
Getrouwd na 1 januari 2018? Het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt bij de scheiding verdeeld.